RTVS: Régóta hangoztatjuk, hogy fejleszteni kell a nemzetiségi adást

rtvs k
Pozsony |

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezetése régóta hangoztatja, hogy a televízió nemzetiségi adásait fejleszteni kell. Ezt Andrea Pivarčiová, az RTVS szóvivője jelentette ki pénteken. Az RTVS Kristián Čekovský (OĽaNO), a kultúráért és médiáért felelős parlamenti bizottság elnöke nyilatkozatára reagált, többek között arra a kijelentésére, hogy a közszolgálati televízió régóta ignorálja a kisebbségi igényeket.

Pivarčiová rámutatott: a közszolgálati média adásaival kapcsolatos problémákat a közszolgálati műsorszolgáltató, a szabályozó hatóságok, a törvényhozó és a végrehajtó hatalom csak együttesen oldhatják meg. „A komoly problémákra egyedül egyik fél sem kínálhat megoldást, legfeljebb kozmetikázásra van lehetősége” – jegyezte meg a szóvivő. Az RTVS arra is felhívja a figyelmet, hogy ugyan sikerült kialakítani a megfelelő feltételeket a műsorszolgáltatás fejlesztéséhez, ez azonban a közszolgálati műsorszórás finanszírozására kínált rendszerszintű megoldás nélkül hosszú távon, teljes értékűen nem tartható fenn.

Nemrég hagyták jóvá az RTVS nemzetiségi adásának új koncepcióját, 2021-től tehát a nemzetiségi műsorszolgáltatás új szakaszba lép. „Meggyőződésünk, hogy középtávon teljesíteni tudjuk a koncepcióba foglalt célkitűzéseket” – közölte Pivarčiová.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy ami a kisebbségi rádióadást illeti, annak piaci részesedése kilenc év alatt megháromszorozódott, az RTVS pedig „domináns játékos” a nemzetiségi médiapiacon.

Čekovský pénteki állásfoglalásában felidézte: a bizottság júliusban felszólította az RTVS Tanácsát, hogy terjesszen elő egy komplex jelentést az RTVS nemzetiségi műsorszolgáltatásáról, illetve arról, hogyan teljesíthetők a törvény által előírt feltételek ezen a téren. Hozzátette: a közszolgálati televíziónak a hatályos jogszabály értelmében naponta mintegy négy órán keresztül kellene magyar nyelvű műsorokat sugároznia. Čekovský elmondása szerint az RTVS Tanácsa az idei utolsó ülésén arra kötelezte a közszolgálati médiát, hogy 2021-ben 100 százalékkal növelje a nemzetiségi műsoridőt. Emellett az RTVS vezetésének növelnie kell a nemzetiségi műsorszolgáltatás költségvetését is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?