Pozsonyban tárgyalt a szlovák és a cseh védelmi miniszter

tárgyalás
Pozsony |

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter pénteken a szlovák fővárosban fogadta Jana Černochovát (ODS), a cseh védelmi tárca vezetőjét. Egyetértettek abban, hogy szorosabb együttműködést szeretnének a hadipar terén. Naď emellett elmondta, továbbra sincs előrelépés az S-300-as légvédelmi rakéták ügyében.

A találkozó után közös sajtótájékoztatót tartott a két miniszter. Naď dicsérte a két ország közti szoros együttműködést, amely az utóbbi hetekben többféleképpen is megmutatkozott.

Katonai erősítés

A szlovák tárcavezető elsősorban a NATO úgynevezett megerősített előretolt jelenlétét (eFP) emelte ki, amelynek keretében egy nemzetközi harcegység érkezik Szlovákiába. Az eFP-t a szövetségesek eredetileg a Krím-félsziget annektálása idején hozták létre, és Lengyelországban, Litvániában, Lettországban valamint Észtországban állomásozott. Most viszont úgy döntöttek, hogy a csapatokat kiterjesztik a szövetség teljes keleti szárnyára, így Szlovákiára is. Az eFP keretén belül mintegy 600 cseh katona érkezik Szlovákiába.

„Hálásak vagyunk. Ez nemcsak a jó kapcsolatok egyértelmű jele, hanem a felelősségteljes szövetségi viszonyoknak is”

– jelentette ki a szlovák védelmi miniszter.

Jana Černochová ezzel kapcsolatban kijelentette, a cseh katonák megtiszteltetésnek tekintik, hogy a részt vethetnek a nemzetközi harccsoportban, amely Szlovákia területén állomásozik majd.

Kapcsolódó cikkünk

Együttműködés

Naď továbbá kiemelte a humanitárius segítséget is, amelyet Csehország biztosított a menekültválság kezelésére. Elsősorban a cseh katonák és rendőrök jelenlétét hangsúlyozta, akik segítettek a háború elől menekülők regisztrálásában és elszállásolásában.

A szlovák védelmi miniszter emellett megjegyezte, szükségesnek tartja a szlovák hadiipar fejlesztését, és ebben megfelelő partner lehet Csehország.

„Megegyeztünk abban, hogy megosztjuk egymással az állami cégek, részvénytársaságok, és minden egyéb olyan cég listáját, amely fegyverbeszerezésekkel foglalkozik”

– tette hozzá Černochová.

Naď szerint a szlovák kormánynak van mit behoznia a hadsereg fejlesztése téren, hiszen az utóbbi évtizedben szinte semmiféle előrelépés nem történt. Úgy gondolja, meg kell erősíteni a szárazföldi csapatokat, és a hadsereg létszámát is növelni kell.

„A valóság az, hogy 1993-ban még 40 ezer katonánk volt, 2022-re viszont ez a szám 14 ezerre esett vissza. Meddig tervezzük még csökkenteni a létszámot arra hivatkozva, hogy békében élünk és nem fenyeget minket háború? Természetesen fenyeget. Ezt most már látjuk”

– közölte a miniszter.

Békemisszió

A felek egyelőre óvatosan fogalmaztak arról a békemisszióról, amelyet a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki javasolt. A lengyel kormányfő azt szeretné, ha a NATO szervezné még az Ukrajna területére küldött békemissziót, amelyet akár fegyveres erőkkel is védenének.

Nad

Naď jelenleg nem tudja elképzelni, milyen formában lehetne végrehajtani az említett küldetést.

„Ha az asztalon lesz a konkrét javaslat, akkor majd többet tudok mondani”

– jegyezte meg a szlovák tárcavezető, hozzátéve, jelenleg az a legfontosabb, hogy semmiképpen sem szolgáltassanak okot Oroszországnak egy szövetséges állam megtámadására.

Černochová hangsúlyozta, a nemzetközi jog jelenleg csak azt tenné lehetővé, hogy az ENSZ biztonsági tanácsa küldjön békekülönítményt, ám az oroszok vétójoga miatt valószínűleg más megoldást kell találni.

„Hajlandók vagyunk erről tárgyalni”

– mondta a cseh miniszter.

Újságírói kérdésre Naď elmondta, az S-300-as légvédelmi rakéták ügyében nem változott az álláspontja. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szlovák kormány hajlandó átadni az említett légvédelmi fegyvert Ukrajnának, de csakis akkor, ha találnak helyette egy megfelelő rendszert, amellyel védhető lesz a hazai légtér.

A védelmi miniszter szerint keresik a megoldást, de konkrétumokkal továbbra sem tud szolgálni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!