Perli a belügyet a romajogi szervezet

gašpar kaliňák

Pert indít a szlovák belügyminisztérium ellen az Európai Romajogi Központ (ERRC) nevű civil szervezet. A központ nem csak a tervezett, „romabűnözés“ elleni intézkedések miatt lép, állításuk szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy a szlovák rendőrség rászállt a romákra.

A budapesti székhelyű ERRC közleményében azt állítja, évek óta gyűjti a bizonyítékokat a rendőrség romákkal szembeni praktikáiról, arról, hogy a hatóság az etnikai profilalkotás eszközével él, és rendszeresen razziázik a romák ellen.

Az ERRC a Pozsonyi I. számú Járásbíróságon perelte be a belügyminisztériumot, a per során pedig bizonyítani akarják a tárca diszkriminatív praktikáit. Rámutatnak, hogy Robert Kaliňák nemrég egy törvénymódosítás lehetőségéről beszélt, mely lehetővé tenné a „romabűnözésről szóló statisztikák készítését, és emelné a rendőrség jogköreit. A szervezet ezt az intézményi rasszizmus újabb bizonyítékának tartja, a tervezett törvény ugyanis szerintük könnyen felhasználható lenne már egyébként is marginalizált közösségek üldözésére. „A javaslat romaellenes sztereotípiákra épül” – jegyzi meg a szervezet.

Kapcsolódó cikkünk

Vinnék a parabolát

Mint arról beszámoltunk, az intézkedéscsomagot a korompai, a nagyrőcei és a szenyeújfalui roma telepeken akarja kipróbálni. Itt integrált rendőri osztályok lesznek felelősek a biztonságért, az egyenruhásoknak lehetőségük lesz például elkobozni egy rádiót, ha annak tulajdonosa zavarni fogja az éjszakai csendet, vagy leszerelhetik a parabolaantennát annak a házáról, aki valamilyen kihágásért nem tudja kifizetni a bírságot. Kaliňák az alkotmányt is módosítaná, hogy szociális segélyre csak az legyen jogosult, aki teljesíti például a gyerekneveléssel összefüggő kötelességeit – emellett pedig statisztikát is vezettetne a „romabűnözésről”.

Nem ülnek a számok

Az ERRC szerint a bűnözési statisztikák fontosak, de azokat nem etnikai alapon kell gyűjteni, a bűnözést ugyanis abszurd etnikai hovatartozáshoz kötni. Szerintük Kaliňák számai nem ülnek: végigelemezték azt a településlistát, ahol főleg romák élnek, és ahol a miniszter a rendőri jelenlét erősítését szorgalmazta – és arra jutottak, hogy nincs erős korreláció a romák magas aránya és a megnövekedett bűnözési ráta közt. Dorde Jovanovic, az ERRC vezetője szerint jelenleg a bírósági eljárás az egyetlen lehetőségük, hogy bizonyítsák, a szlovák rendőrség rászállt a roma közösségekre, és tevékenysége törvényellenes.

Kapcsolódó cikkünk

Ravasz: fontos per

A tárca egyelőre hivatalosan nem reagált az ERRC által indított perre, Robert Kaliňák a kormány mai ülése után csak annyit mondott, nem lát diszkriminációt a tervezett javaslatcsomagban, mely szerinte elősegíti majd a kisebbség és a többség konfliktusmentes együttélését.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos (akinek hivatala a belügyminisztériumhoz tartozik) ugyanakkor lapunknak azt mondta, nem hiszi, hogy Kaliňák terve reális formát önt majd. „Ennek a kormányon és a parlamenten is át kell jutnia, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy át is jut” – jegyezte meg Ravasz, aki egyébként többször is élesen elutasította Kaliňák kijelentéseit.

Azt, hogy az ERRC beperelte a belügyminisztériumot, nem kommentálta részletesen, csak annyit mondott, fontosnak tartja, hogy a központ ilyen módon is felhívja a figyelmet arra, hogy nem értenek egyet a Kaliňák-féle javaslatokkal. „Meglátjuk, meddig jut az ügy” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?