Közélet

Pellegrini az Őrmezőn talált veszélyes hulladék kapcsán válsághelyzetről beszélt

Tőketerebes | Peter Pellegrini kormányfő azt akarja, hogy a nagymihályi járásbeli Őrmezőhöz tartozó volt állami üzem térségében talált veszélyes anyagok miatt hirdessék ki a rendkívüli helyzetet, és a hulladékot állami költségen likvidálják. Ezt a kormány tőketerebesi kihelyezett ülése után jelentette ki szerdán.
TASR

2019. május 15. 17:14

- TASR-felvétel

„Eddig mintha csak azzal foglalkoztak volna, hogy ki a felelős ezért, és kinek kell ezt a helyzetet megoldania. Hivatalosan is ki szándékozom jelenteni, hogy véleményem szerint válsághelyzetről van szó, ezért az államnak és az illetékes minisztereknek ki kellene hirdetniük a rendkívüli helyzetet. Én ezt teljes mértékben támogatom. A rendkívüli helyzet azt jelenti, hogy ez a környezeti kár, ez a komoly kockázat felszámolható lesz állami költségen” – fejtette ki Pellegrini. 

A miniszterelnök hangsúlyozta: kész támogatni a környezetvédelmi minisztert és a belügyminisztert abban, hogy már most kihirdessék a rendkívüli helyzetet. Úgy véli, nem kellene megvárniuk, amíg megtalálják a felelőst. „Ez néhány hónapig, vagy akár évekig is eltarthat. Ha az állam megtalálja a felelőst, utólag is behajthatja tőle az ezzel összefüggő kiadásokat. Most azonban prioritásnak kell lennie, hogy a mérgező anyagokat minél előbb elszállíttassuk és likvidáljuk” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: Szlovákiában vannak cégek, amelyek az előírásoknak megfelelően fel tudják számolni a veszélyes hulladékot.

Az ipari területen az elmúlt hetekben rozsdás hordókban több száz tonna mérgező hulladékot találtak, mely poliklórozott bifenilt (PCB) is tartalmaz.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Napoli–Internazionale rangadó vasárnap estére

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?