Közélet

Öt hónappal a szennyeződés kezdete után hirdettek rendkívüli állapotot a Sajó mentén

Pozsony/Alsósajó | Sajót ért bányavíz-katasztrófa miatt a kormány szerdán rendkívüli állapotot hirdet a folyó mentén. A rendkívüli jogrend a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járást érinti. A kabinet annak ellenére csak most döntött erről, hogy már február közepétől ömlik a mérgező víz a folyóba. Az ügy iránt már az Európai Bizottság is érdeklődik.
ÖSSZEFOGLALÓ

2022. július 20. 19:30

Sajó
A szennyeződés nagyon magas vastartalmának, lényegében a nagyon finomszemű rozsdának a folyóba kerülése miatt változott a Sajó színe vörösre, egyes helyeken sötét narancssárgára - Somogyi Tibor felvétele

„A rendkívüli állapot kihirdetésének célja, hogy el lehessen fogadni azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a víz minőségének további romlását és mérsékelik az alsósajói bányából kifolyó vízszennyezés miatt előállt rendkívüli helyzet következményeit” – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium. A rendelet értelmében Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszternek állapotfelmérést kell elrendelnie és a legmegfelelőbb technológiai eljárások segítségével elemzéseket kell végeztetnie annak meghatározására, hogy melyik a legalkalmasabb módszer a folyó eredeti állapotának visszaállítására. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszternek a költségek finanszírozásában együtt kell működnie a környezetvédelmi tárcával. A kormány határozata szerint Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter feladata a Sajó további szennyezésének megakadályozása. Az utóbbi tárcavezetőnek július 26-ig, azaz jövő hét keddig kell a kormány elé terjesztenie, milyen intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy tovább csökkentse a kiömlő bányavíz mennyiségét, olvasható a környezetvédelmi minisztérium közleményében.

Ahogy arról beszámoltunk, Čaputová kedden a folyót ért környezeti katasztrófa helyszínére látogatott. Az államfő a történtek miatt a rendkívüli állapot kihirdetését sürgette és rámutatott, a Sajóba ömlő mérgező bányavíz teljesen kipusztította az élővilágot. „A Sajó most egy halott folyó. Szó szerint megöli azt a potenciált, ami ebben a gyönyörű tájban van” – mondta az elnök az Alsósajó településen tartott sajtótájékoztatóján.

Már az EB is figyel

Kedden érkezett a hír, hogy Tóth Edina (Fidesz), Vincze Loránt (RMDSZ) EP-képviselők és korzikai kollegájuk, Francois Alfonsi (Korzikai Nemzet Pártja) azonnali cselekvést sürgető írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz (EB), hogy a környezetvédelmi katasztrófára felhívják az illetékesek figyelmét és rákérdezzenek annak uniós jogi vetületére. A Bizottság a minap megküldött válaszában a tervezett uniós lépésekkel kapcsolatban óvatosan fogalmaz, de leszögezi, tud a szennyezésről és a szlovák hatóságok által tett lépésekről. Ez utóbbiak hatékonyságát illetően azonban nem foglal állást, közölték az EP-képviselők. A három politikusnak küldött válaszában a Bizottság azt állítja, megfelelő intézkedéseket fog mérlegelni a szlovákiai hatóságok esetleges hiányosságainak kezelésére. Az uniós szerv szerint a környezetszennyezés megelőzése és a kármentesítés terén merülhet fel a hazai hatóságok felelőssége. Korábban mi is arról írtunk, hogy az ügyben illetékes gazdasági minisztérium és a környezetvédelmi tárca hosszú hetekig egymásra mutogatott, amikor a katasztrófa elhárításáért felelős intézmény megnevezéséről volt szó.

Galéria
Čaputová: A Sajó-szennyezés miatt ki kell hirdetni a rendkívüli állapotot
Čaputová: A Sajó-szennyezés miatt ki kell hirdetni a rendkívüli állapotot
Čaputová: A Sajó-szennyezés miatt ki kell hirdetni a rendkívüli állapotot
Čaputová: A Sajó-szennyezés miatt ki kell hirdetni a rendkívüli állapotot
+21

Ezerszeres méreg

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. Maga a bányavíz nagy mennyiségben tartalmaz nehézfémeket. Így például a rendkívül mérgező arzénból a megengedett határérték 187-szeresét,míg vasból a határérték 2581-szeresét mérték benne, de jelentős mennyiségű rezet, cinket, nikkelt és további veszélyes vegyületeket, mint mangánt és szulfátokat is tartalmaz. A szenynyeződés nagyon magas vastartalmának, lényegében a nagyon finom-szemű rozsdának a folyóba kerülése miatt változott a Sajó színe vörösre, egyes helyeken sötét narancssárgára. A laborvizsgálatok szerint, miután a bányából származó szennyeződés elkeveredett a folyó vizében, abban a vas mennyisége 12-szer magasabb volt a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, a szulfát- és az arzéntartalom is. Június közepén katasztrófaelhárítási munkákat végeztek a bányában, hogy csökkentsék a kifolyó víz ásványianyag-tartalmát.

(czg, kp, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kórház k

Bezárhatnak a kórházak a magas energiaárak miatt

földgáz

Van elég gáz Szlovákiában, szükség esetén más országok is kaphatnak belőle

vírus k

Azonosították az orosz Khosta-2 szupervírust, ami megfertőzheti az embert

euró pénz

Működnek a szankciók: az orosz bankok eddig több mint 26 milliárd eurót veszítettek

vértócsa

BRUTÁLIS: Kutyát ölt, majd embert gyilkolt, mégis szabadlábon maradt

szakkör k

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.