Közélet

Összefoglaltuk Ficóék megfigyelési botrányának részleteit

Pozsony/Léva | Egyre szövevényesebbé válik Robert Fico és Robert Kaliňák megfigyelési botránya. Az eddig nyilvánosságra került információk alapján összegeztük, mit tudni a hétvégi házban történt találkozókról, és hogyan védekezik a Smer elnöke.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. október 26. 17:30

vadászház-ügy
A felvételen arra készítik fel Robert Kaliňákot, mit mondjon a kihallgatáson, amire a NAKA beidézte - Aktuality.sk

Elsőként az aktuality.sk hírportál tájékoztatott azokról a kamerafelvételekről, amelyeket a szlovák sajtó egyszerűen csak a második Gorilla-botrányként emleget. A felvételeken Robert Fico (Smer) korábbi miniszterelnök és Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter látható és hallható, ahogy Marek Parával és Tibor Gašpar fiával tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról.

Marek Parát a szélesebb közvélemény Marián Kočner védőügyvédjeként ismerheti, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar pedig szintén ügyvéd. Kettejüket a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció köti össze, amely során a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett, köztük a már említett Gašpart is.

Tibor Gašpar

2020. november 5. 18:30

Tisztítótűzben a korábbi rendőrfőkapitány

A szálak egészen Norbert Bödörig, a hírhedt nyitrai nagyvállalkozóig vezetnek, akit a szlovák sajtóban gyakran a Smerhez közeli oligarchaként emlegetnek. Bödört és társait azzal gyanúsítják, hogy a rendőrségen belül egyfajta hálózatot hoztak létre, amelyet különféle korrupciós ügyekkel hoznak összefüggésbe, de állítólag újságírók és politikusok megfigyelésében is részt vettek. A Tisztítótűz-ügyben Marek Para és Pavol Gašpar is védőügyvédként tevékenykednek, vagyis hozzáférnek a rendőrségi iratokhoz.

Norbert Bödör
Norbert Bödör jelenleg előzetes letartóztatásban van - TASR/AP-felvétel

A felvételek születése

Az említett kamerafelvételek 2021 júliusa és szeptembere közt készültek egy Léva közelében található hétvégi házban. A Denník N információi szerint állítólag teljesen véletlenül rögzítették a Smer vezető politikusait – a rendőrség ugyanis a Nyitra Megyei Bíróság engedélyével azért szerelte fel a megfigyelő-berendezést, mert a környéken zajló orvvadászat ügyében nyomoztak. Azt gyanították, hogy a hétvégi házban dolgozzák fel az illegálisan elejtett vadakat, és állítólag nem is sejtették, hogy a helyszínen Ficóék is rendszeresen találkoznak.

A felvételek végül a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészéhez kerültek, aki bizonyítékként csatolta őket a Tisztítótűz-aktához.

„A felvételek (és azok szó szerinti átiratai) igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a NAKA nyomozóit és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit”

– erősítette meg az ÚŠP.

Kaliňák felkészítése

Az aktuality.sk közzétette az egyik videófelvétel részletét, amelyen Robert Kaliňák, Pavol Gašpar és Marek Para beszélgetnek. A felvétel augusztusban készült, amikor a NAKA kihallgatásra hívta az egykori belügyminisztert. Arról egyeztettek, milyen verzióval kellene előállnia Kaliňáknak a kihallgatáson. Többször is említik Ľudovít Makót, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselőjét, aki beismerte, hogy korábban kenőpénzt fogadott el. Makó már hónapok óta együttműködik a rendőrséggel, vallott például Dušan Kováčik egykori speciális ügyész ellen is, akit azóta 14 éves szabadságvesztésre ítéltek (egyelőre nem jogerősen).
 

rendőrség

2021. július 8. 12:44

50 ezer euró kenőpénzt adott Ľudovít Makó Dušan Kováčiknak

Pavol Gašpar szerint Kaliňák vallomásának egyik gyenge pontja Makó kinevezése lehet. Makó korábban azt mondta a rendőrségnek, hogy Tibor Gašpar és Norbert Bödör kereste meg őt a pénzügyőrség vezetésével. A volt rendőrfőkapitány fia egy olyan verzióval állt elő, amelyben Makó kinevezése kevésbé köthető az apjához és Norbert Bödörhöz. Azt javasolta a volt belügyminiszternek, mondja azt, hogy Makó kinevezését Milan Lučanský javasolta. Lučanský Tibor Gašpar leváltása után vette át a rendőrség irányítását, de a NAKA tavaly őt is őrizetbe vette, végül a vizsgálati fogságban öngyilkos lett.

„Ő ezt már sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja”

– tette hozzá a fiatalabbik Gašpar. Emellett azt ajánlotta Kaliňáknak, úgy írja le a történteket, hogy a Smer rövid időn belül le akarta váltani Makót, de az SNS saját jelöltjeként védte a pénzügyőrség vezetőjét.

A Kočner-szál

Egy másik kamerafelvételen Robert Fico látható, amint a fiatalabb Gašparral, valamint Miroslav Bödör oligarchával tárgyal, szintén Makó ügyét emlegetve. Emellett szó esett arról a szeptember elseji tüntetésről is, amit a Smer elnöke szervezett. Miroslav Bödör arról biztosította Ficót, hogy a tüntetésre ő is beszervez embereket. Fico erre azt válaszolta, hogy mindenről időben tájékoztatni fogja Bödört.

A Denník N kedden egy újabb beszélgetés birtokába jutott, amely Pavol Gašpar és Fico között zajlott. Az ügyvéd arról beszélt a Smer elnökének, hogy a börtönben ülő Marián Kočnert mennyire rosszul érintette a videó, amelyet Fico párttársa, Erik Kaliňák tett közzé a közösségi oldalán. Kaliňák a videóban negatív hangnemben beszélt a hírhedt nagyvállalkozóról, a már említett Ľudovít Makóhoz hasonlította.

„Annyira magára vette, hogy már majdnem úgy döntött, elkezd együttműködni. Főleg az idősebb Kaliňákkal kapcsolatban fenyegetőzött”

– jelentette ki Gašpar. Fico erre azt válaszolta, beszélni fog Erik Kaliňákkal, hogy ne idegesítse tovább Kočnert.

Fico ideges

Fico a parlament rendkívüli ülése közben kiállt az újságírók elé. Azt mondta, teljesen evidens, hogy a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, hogy a felvételek véletlenül készültek. Elmondása szerint a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Fico úgy gondolja, hogy Igor Matovič és Lipšic együtt dolgoznak az ellenzék lejáratásán. A felvételekkel kapcsolatos tartalmi kérdésekre azonban nem akart válaszolni, pusztán azt ismételgette, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg.

„A botrányokkal kapcsolatos informálódás a politikai munkám része”

– reagált. Miután az újságírók továbbra is faggatták, Fico egyre idegesebbé vált. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyet a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Fico
Fico ismét összeveszett az újságírókkal - TASR/AP-felvétel

Robert Kaliňák egyelőre nem állt ki a nyilvánosság elé, de az aktuality.sk megkeresésére válaszolt. Ficóhoz hasonlóan azt mondta, nem szegett meg semmilyen törvényt, szerinte egy egyszerű találkozóról volt szó. Arra azonban nem akart válaszolni, hogy a kihallgatása előtt miért tárgyaltak különféle verziókról az ügyben érintett védőügyvédekkel.

(nar, Denník N, aktuality.sk)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Fotó: Kovács Mariann

„Ukrajna mindig arra törekedett, hogyan ne váljon eurázsiaivá”

husznohárom

Bartalos Tóth Iveta: Huszonhárom

zaporizzsjai atomerőmű

Atomkatasztrófához vezethet a legnagyobb ukrajnai atomerőmű támadása

fresh andi

Sztárok életmódja – A kemoterápiát nagyon rosszul viselte

Újabb vadászgépeket és modern fegyvereket kaphat Ukrajna

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.