Összefoglaltuk Ficóék megfigyelési botrányának részleteit

vadászház-ügy
Pozsony/Léva |

Egyre szövevényesebbé válik Robert Fico és Robert Kaliňák megfigyelési botránya. Az eddig nyilvánosságra került információk alapján összegeztük, mit tudni a hétvégi házban történt találkozókról, és hogyan védekezik a Smer elnöke.

Elsőként az aktuality.sk hírportál tájékoztatott azokról a kamerafelvételekről, amelyeket a szlovák sajtó egyszerűen csak a második Gorilla-botrányként emleget. A felvételeken Robert Fico (Smer) korábbi miniszterelnök és Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter látható és hallható, ahogy Marek Parával és Tibor Gašpar fiával tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról.

Marek Parát a szélesebb közvélemény Marián Kočner védőügyvédjeként ismerheti, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar pedig szintén ügyvéd. Kettejüket a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció köti össze, amely során a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett, köztük a már említett Gašpart is.

Kapcsolódó cikkünk

A szálak egészen Norbert Bödörig, a hírhedt nyitrai nagyvállalkozóig vezetnek, akit a szlovák sajtóban gyakran a Smerhez közeli oligarchaként emlegetnek. Bödört és társait azzal gyanúsítják, hogy a rendőrségen belül egyfajta hálózatot hoztak létre, amelyet különféle korrupciós ügyekkel hoznak összefüggésbe, de állítólag újságírók és politikusok megfigyelésében is részt vettek. A Tisztítótűz-ügyben Marek Para és Pavol Gašpar is védőügyvédként tevékenykednek, vagyis hozzáférnek a rendőrségi iratokhoz.

Norbert Bödör

A felvételek születése

Az említett kamerafelvételek 2021 júliusa és szeptembere közt készültek egy Léva közelében található hétvégi házban. A Denník N információi szerint állítólag teljesen véletlenül rögzítették a Smer vezető politikusait – a rendőrség ugyanis a Nyitra Megyei Bíróság engedélyével azért szerelte fel a megfigyelő-berendezést, mert a környéken zajló orvvadászat ügyében nyomoztak. Azt gyanították, hogy a hétvégi házban dolgozzák fel az illegálisan elejtett vadakat, és állítólag nem is sejtették, hogy a helyszínen Ficóék is rendszeresen találkoznak.

A felvételek végül a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészéhez kerültek, aki bizonyítékként csatolta őket a Tisztítótűz-aktához.

„A felvételek (és azok szó szerinti átiratai) igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a NAKA nyomozóit és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit”

– erősítette meg az ÚŠP.

Kaliňák felkészítése

Az aktuality.sk közzétette az egyik videófelvétel részletét, amelyen Robert Kaliňák, Pavol Gašpar és Marek Para beszélgetnek. A felvétel augusztusban készült, amikor a NAKA kihallgatásra hívta az egykori belügyminisztert. Arról egyeztettek, milyen verzióval kellene előállnia Kaliňáknak a kihallgatáson. Többször is említik Ľudovít Makót, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselőjét, aki beismerte, hogy korábban kenőpénzt fogadott el. Makó már hónapok óta együttműködik a rendőrséggel, vallott például Dušan Kováčik egykori speciális ügyész ellen is, akit azóta 14 éves szabadságvesztésre ítéltek (egyelőre nem jogerősen).
 

Pavol Gašpar szerint Kaliňák vallomásának egyik gyenge pontja Makó kinevezése lehet. Makó korábban azt mondta a rendőrségnek, hogy Tibor Gašpar és Norbert Bödör kereste meg őt a pénzügyőrség vezetésével. A volt rendőrfőkapitány fia egy olyan verzióval állt elő, amelyben Makó kinevezése kevésbé köthető az apjához és Norbert Bödörhöz. Azt javasolta a volt belügyminiszternek, mondja azt, hogy Makó kinevezését Milan Lučanský javasolta. Lučanský Tibor Gašpar leváltása után vette át a rendőrség irányítását, de a NAKA tavaly őt is őrizetbe vette, végül a vizsgálati fogságban öngyilkos lett.

„Ő ezt már sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja”

– tette hozzá a fiatalabbik Gašpar. Emellett azt ajánlotta Kaliňáknak, úgy írja le a történteket, hogy a Smer rövid időn belül le akarta váltani Makót, de az SNS saját jelöltjeként védte a pénzügyőrség vezetőjét.

A Kočner-szál

Egy másik kamerafelvételen Robert Fico látható, amint a fiatalabb Gašparral, valamint Miroslav Bödör oligarchával tárgyal, szintén Makó ügyét emlegetve. Emellett szó esett arról a szeptember elseji tüntetésről is, amit a Smer elnöke szervezett. Miroslav Bödör arról biztosította Ficót, hogy a tüntetésre ő is beszervez embereket. Fico erre azt válaszolta, hogy mindenről időben tájékoztatni fogja Bödört.

A Denník N kedden egy újabb beszélgetés birtokába jutott, amely Pavol Gašpar és Fico között zajlott. Az ügyvéd arról beszélt a Smer elnökének, hogy a börtönben ülő Marián Kočnert mennyire rosszul érintette a videó, amelyet Fico párttársa, Erik Kaliňák tett közzé a közösségi oldalán. Kaliňák a videóban negatív hangnemben beszélt a hírhedt nagyvállalkozóról, a már említett Ľudovít Makóhoz hasonlította.

„Annyira magára vette, hogy már majdnem úgy döntött, elkezd együttműködni. Főleg az idősebb Kaliňákkal kapcsolatban fenyegetőzött”

– jelentette ki Gašpar. Fico erre azt válaszolta, beszélni fog Erik Kaliňákkal, hogy ne idegesítse tovább Kočnert.

Fico ideges

Fico a parlament rendkívüli ülése közben kiállt az újságírók elé. Azt mondta, teljesen evidens, hogy a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, hogy a felvételek véletlenül készültek. Elmondása szerint a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Fico úgy gondolja, hogy Igor Matovič és Lipšic együtt dolgoznak az ellenzék lejáratásán. A felvételekkel kapcsolatos tartalmi kérdésekre azonban nem akart válaszolni, pusztán azt ismételgette, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg.

„A botrányokkal kapcsolatos informálódás a politikai munkám része”

– reagált. Miután az újságírók továbbra is faggatták, Fico egyre idegesebbé vált. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyet a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Fico

Robert Kaliňák egyelőre nem állt ki a nyilvánosság elé, de az aktuality.sk megkeresésére válaszolt. Ficóhoz hasonlóan azt mondta, nem szegett meg semmilyen törvényt, szerinte egy egyszerű találkozóról volt szó. Arra azonban nem akart válaszolni, hogy a kihallgatása előtt miért tárgyaltak különféle verziókról az ügyben érintett védőügyvédekkel.

(nar, Denník N, aktuality.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?