Önkormányzati választások - így értékelt Bugár Béla és Menyhárt József

bugár menyhárt

Villáminterjúban értékelte az önkormányzati választások eredményeit Bugár Béla, a Híd, és Menyhárt József, az MKP elnöke.

Bugár Béla, a Híd elnöke

Hogyan értékeli a hétvégi önkormányzati választás eredményét a pártja szempontjából? 

Az önkormányzatai választás eredményei számunkra kellemes meglepetést hoztak. Az Országos Tanácsunkon korábban úgy döntöttünk, hogy szeretnénk legalább 10 százalékkal növelni a polgármestereink számát, ehhez képest 30 százalékos növekedést értünk el, vagyis 88 helyett most 127 polgármesterünk lesz. Dél-Szlovákiában is erősödtünk, hiszen a Magyar Közösség Pártjának már csak párral több polgármestere van, mint nekünk. 
Olyan helyeken is, mint például a Nagyrőcei járás, ahol korábban nem volt egy polgármesterünk sem, most van 6. A Komáromi járásban 4 volt, most 11. Egy biztos: ezeknél a választásoknál is bebizonyosodott, hogy a kormánypárti pozíciónkra kiélezett ellenkampány ellenére sikerült növelnünk a polgármestereink számát, vagyis erősödünk. Van ezen kívül azonban még egy tényező, amit nem szabadna figyelmen kívül hagynunk. A média gyakran hánytorgatja fel nekünk, hogy elvesztettük a szlovák szavazóinkat. Ezzel szemben most is bebizonyosodott, hogy az északi, szlovákok és ruszinok lakta járásokban is sikerült növelnünk a jelenlétünket. Ebből a szempontból pozitívan értékeljük az önkormányzati választás eredményeit. 

Mit tart a Híd legnagyobb eredményének? 

Elsősorban a polgármestereink növekvő számát. Ott van azonban Királyhelmec és Fülek is. Füleken Agócs Attila korábban független képviselőként vezette a várost, most a Híd színeiben nyert. Királyhelmecen továbbra is a párt jelöltje lesz a polgármester, Tiszacsernyőn korábban nem a Híd jelöltje volt a polgármester, most pedig átvettük a vezetést. Több olyan hely is van azonban, ahol pozitív meglepetés ért bennünket. 

Mi az, amit kudarcként éltek meg? Hogyan értékelik az MKP dunaszerdahelyi kiütéses győzelmét? 

Dunaszerdahely és Somorja az a két tipikus város, amelyre ráillik az a korábbi mondás, amely szerint, ha az MKP logóját egy macskára festenék rá, ott az is megnyerné a választásokat. Dunaszerdahelyen és Somorján mindig ez jön be, és ezzel képtelenek vagyunk bármit tenni. Tudni kell ezzel is élni. Van azonban egy ennél is fontosabb tényező. Látnunk kell, hogy azokon a településeken, ahol a Híd és az MKP, külön-külön vagy közösen elvesztették a település feletti irányításukat, már képtelenek ezt visszaszerezni. Példaként Komárom említhető. Mindez addig így lesz, amíg a két párt nem tud megegyezni. Persze, ez utóbbi nem könnyű feladat, amikor például az MKP járási szervezete azzal fenyegetőzik, hogy ha a két párt megegyezne, akkor kilépnek az MKP-ból. Sajnálom, hogy Komáromot azért leszünk képtelenek sokáig visszaszerezni, mert nincs politikai akarat a másik fél részéről arra, hogy megegyezzünk egy közös jelölt indításában. 

Menyhárt József, az MKP elnöke

Hogyan értékeli a hétvégi önkormányzati választás eredményét a pártja szempontjából? 

Mindenképp pozitívnak tartom az elért eredményt. Négy évvel ezelőtt 343 polgármesterjelöltet indítottunk, és abból 107 volt a befutó, most pedig 309 indulóval 115 polgármesteri helyet szereztünk. Vagyis a mostani eredmény nagyobb siker, mint négy évvel ezelőtt. Annak különösen örülök, hogy nagyon sok fiatal polgármesterünk lesz, vagyis az MKP-ban megtörtént a generációváltás, emellett persze sok, már korábban hivatalban levő polgármesternek is sikerült megtartania a helyét. Nem szabadna megfeledkeznünk arról sem, hogy a Csallóközben minden jelentősebb városban erősen dominál az MKP. Az újraépítkezésnek jött el az ideje, és ennek az első eredményeit már látjuk is. Persze, van még hol javulnunk. Az MKP – mint ahogy egy párt sem – nem tökéletes. Vannak régiók, ahol még sok munka áll előttünk. Ennek ellenére pozitívan értékelhetjük, hogy a tavalyi megyei választásokhoz hasonlóan az MKP megmutatta: van ereje, és ezzel az erővel élni is fog. 

Mit tart az MKP legnagyobb eredményének? 

Dunaszerdahelyen MKP-s többséggel vagyunk jelen, ami az egyik legfényesebb sikerünk. Ha a nagy pártok kampányát nézzük, az a csata, amely lezajlott, akár a Híd és az MKP között, mindenképp látványos eredményt hozott a pártnak. Nagy eredménynek tartjuk azonban a bősi és somorjai győzelmünket is, ahol nem csupán megtartottuk a várost, hanem annyi magyar jelölt mellett hatalmas győzelmet arattunk. Ez is bizonyítja, hogy az MKP-nak van bázisa Somorja esetében is. Én azonban annak is tudok örülni, ha egy elveszett terepen építkezni tudunk, és a következőkben előre tudunk lépni, amire Nagymegyer lehet a példa. 

Mi az, amit kudarcként éltek meg? 

Annak ellenére, hogy Gömörben is szép eredményeket értünk el, Rimaszombat esetében visszaesett a képviselőink száma, de ez sem azt jelenti, hogy ez egy lezárt történet. Ott is egy négyéves munka kezdődik. Ahogy örülni tudunk az elért eredményeinknek, azt is látjuk, hogy milyen teendők várnak ránk a kevésbé sikeres régiókban. Az is eredmény, hogy voltak olyan egyezségek más pártokkal, amelyek gyümölcsözőek voltak. Amit mindenképpen el kell mondanunk, hogy a magyarlakta régióban a magyar polgármesterek közül újfent az MKP szerezte meg a legtöbb szavazatot, mert az említett 115 polgármester zömében magyarok lakta településeken győzött, vagyis az MKP hozta a formáját, sőt, javulni is tudott. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?