Közélet

Nyugdíjkorhatár-plafon: A szakszervezetek már 290 000 aláírást gyűjtöttek össze

Pozsony | A szakszervezetek már 290 000 aláírást gyűjtöttek össze a nyugdíjkorhatár-plafon bevezetését támogató petícióhoz. Amennyiben a képviselők a soron következő parlamenti ülésen nem fogadják el a második olvasatban lévő alkotmánytörvényt, a szakszervezetek a közeljövőben benyújtják a petíciót egy népszavazás kiírása végett. Erről hétfőn tájékoztatott Emil Machyna, a KOVO Polgári Társulás Tanácsának elnöke.
TASR

2019. március 25. 16:03

A szóban forgó alkotmánymódosításról a képviselőknek a héten kellene szavazniuk. A javaslatot, melynek értelmében 64 évben szabnák meg a nyugdíjkorhatár-plafont, a parlament még tavaly nyáron utalta második olvasatba. A koalíciós Smer-SD javaslatát a 145 jelenlévő képviselő közül 93 támogatta, köztük néhány ellenzéki is, például a Sme rodina és az ĽSNS képviselői.

Machyna szerint a szakszervezetek a maximális erőt fejtették ki azért, hogy a parlament elfogadja a törvényt. Január végén minden képviselőnek küldtek egy levelet, melyben felhívták a figyelmet az alkotmánymódosítás fontosságára.

„A nyugdíjkorhatár-plafon megszabása nemcsak gazdasági, hanem szociális téren is nagy jelentőséggel bír. Ha az állampolgárok nem kapják meg azt, amire szükségük van, nem lesz mit visszaadniuk a politikusoknak” – olvasható a levélben.

Hogy mikor kerülne sor a népszavazásra, Machyna nem konkretizálta. „Ez az államfő hatásköre. Jó lenne, ha össze lehetne kötni egy másik szavazással” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A hímestől a Fabergé-tojásig

Jelentősen emelkedett a halottak száma Srí Lankán

Ukrán elnökválasztás - Porosenko elismerte vereségét

Czucz Enikő: Kivárásos vereség

Mbappé nem akar a Real Madridba igazolni

Washington megvonja a mentességet az iráni kőolajat importáló országoktól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?