Novemberben érkezhet az újabb 13. nyugdíj

Krajniak
Pozsony |

Hétfőn a kormány is rábólintott a 13. nyugdíj idei másodszori kifizetésére, amelyről a parlamentnek gyorsított eljárásban kellene tárgyalnia. A kormány a növekvő kiadások miatt a költségvetésen is módosít.

A 13. nyugdíjra jogosultak idén novemberben másodszor is megkapják ezt a juttatást, amely azonban a júliusban fizetett összegnek már csak a 70 százaléka lesz – derül ki a 13. nyugdíjról szóló törvény módosításából, amelyre hétfőn a kormány is rábólintott, és amelyet a parlamentnek gyorsított eljárásban kellene elfogadnia. „Az áruk és szolgáltatások látványos drágulása miatt az eddig elfogadott szociális intézkedések nem elegendők a nyugdíjellátásban részesülők kompenzálására” – indokolja a 13. nyugdíj újbóli kifizetésének a szükségességét a javaslatot előterjesztő Milan Krajniak munkaügyi miniszter.

Ki mennyit kapott?

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjakat az idei év elején átlagosan 1,3%-kal emelték. Az idő előtt, júliusban kifizetett 13. nyugdíj összege 50 és 300 euró között mozgott, a nyugdíj nagyságától függően, vagyis minél alacsonyabb valakinek a szokásos nyugdíja, annál nagyobb összeget ítéltek meg neki. A 300 eurós 13. nyugdíjra júliusban azok voltak jogosultak, akiknek 234,42 eurónál alacsonyabb a nyugdíjuk, a legalacsonyabb, 50 eurós 13. nyugdíjat pedig azoknak fizették, akiknek a nyugdíja meghaladja a 928,87 eurót. A 13. nyugdíjat általában az év végén szokták kifizetni, idén azonban az árak növekedése miatt előre hozták a kifizetését, miközben eredetileg azzal számoltak, hogy a nyugdíjasok az év végén már nem részesülnek hasonló juttatásban.

A munkaügyi minisztérium szerint a júliusban kifizetett 13. nyugdíj az idei év első felében részben ellensúlyozta a nyugdíjellátásban részesülők számára az áruk és szolgáltatások drágulását. „A nyugdíjas háztartások inflációja az év második felében azonban továbbra is erőteljesen emelkedett” – állítja a minisztérium, amely szerint így teljesen jogos, hogy a nyugdíjasok az év végén is részesüljenek ebben a juttatásban. Mivel ez a júliusi összeg 70 százaléka lesz, a nyugdíjasok novemberben 35 és 210 euró közötti összegre számíthatnak. A 13. nyugdíj újbóli kifizetése várhatóan 207,6 millió euróval növeli az állami költségvetés kiadásait.

Változik a költségvetés

Mindezek fényében az sem csoda, hogy a kormány a hétfői ülésén az idei évre szóló állami költségvetés sarokszámait is módosította, amelyről a parlamentnek szintén gyorsított eljárásban kellene döntenie. A pénzügyminisztérium javaslatára mind a bevételeket, mind a kiadásokat mintegy 1,5 milliárd euróval növelik az idei évre eredetileg jóváhagyott költségvetéshez képest. Igor Matovič pénzügyminiszter szerint az állami költségvetés bevételei így idén 21,471 milliárd eurót, kiadásai pedig 26,945 milliárd eurót tesznek majd ki. „A költségvetési törvény 2022-re vonatkozó módosítástervezete figyelembe veszi az adóprognózisokkal foglalkozó szakbizottság ajánlásait. Eszerint, az adóbevételek növekedésének köszönhetően az állam bevételei nagyjából 1,5 milliárd euróval lesznek magasabbak. Az energiaárak hirtelen emelkedése, az infláció jelentős növekedése és az ukrajnai katonai konfliktus miatt ugyanakkor az állami költségvetés kiadásait is ugyanekkora összeggel növeljük” – áll a pénzügyi tárca indoklásában. Többek között ebből finanszírozzák majd a 13. nyugdíjak kifizetését is. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?