Közélet

Nőtt a nyomás a szélsőségesekre

Pozsony | Egyre szaporodik a szélsőséges bűncselekmények miatt indított büntető eljárások száma: az idei év első kilenc hónapjában 130 indult. Az elmúlt évekhez képest számuk meglehetősen nagyot nőtt, ám nem egy új keletű bűnözési hullámról lehet szó, inkább arról, hogy a rendőrség komolyabban veszi a hasonló bűncselekményeket.
Finta Márk

2017. október 9. 14:08

A szélsőséges bűncselekmények miatt indult büntető eljárásokat január óta a Speciális Ügyészség felügyeli. Jana Tökölyová szóvivő szerint szeptember végéig 130 eljárás indult, két ember ellen emeltek vádat, további ketten vádalkut kötöttek, egyet pedig jogerősen elítéltek. Tökölyová elmondta, az eljárások többsége szélsőjobboldali, neofasiszta bűncselekmények, valamint a romák és zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmények miatt indult.

A neten garázdálkodnak

A szélsőséges bűncselekmények jó részét az interneten, a közösségi oldalakon követték el: sokan osztottak meg gyűlöletkeltő kommentárokkal különböző náci vagy fasiszta szimbólumokat, idegengyűlölő, uszító, roma-, zsidó vagy menekültellenes, rasszista posztokat. A szóvivő több fizikai és verbális támadásról is beszámol: ezeket gyakran alkohol hatása alatt követték el a gyanúsítottak.

Az eljárások száma az elmúlt évekhez képest nagyot nőtt: 2015-ben még csak 30 ilyen bűncselekmény miatt folyt büntetőeljárás. A tavalyelőtti év jelentette ebben a tekintetben a mélypontot, 2011-ben ugyanis még 243 ilyen eljárásról számolnak be a rendőrségi statisztikák.

Komolyabban veszik

A hatalmas különbség egyes szakértők szerint egy 2014-es átszervezésnek köszönhető, ekkor ugyanis Pozsony megye kivételével megszüntették az egyes kerületi rendőrkapitányságokon a szélsőségességet és szurkolói erőszakot vizsgáló osztályokat, és hatályba lépett a szabályértési törvény módosítása. Emiatt pedig a rendőrség sok esetet bűncselekmény helyett szabálysértésként kezdett kezelni. Másrészt a szélsőségesség – ahogy a fentiekből látszik – az internetre költözött, így a rendőrség számára is nehezebb volt kezelni ezeket az eseteket a szabályzás hiánya, zavarossága, és erőforráshiány miatt.

Az elmúlt évben azonban ezen a téren ismét több változás történt: Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter műhelyéből tavaly ősszel kikerült egy törvénymódosító csomag, mely szélesítette a szélsőséges bűncselekmények körét, pontosított több, ezzel kapcsolatos dolgot, az eljárások felett pedig a Speciális Ügyészség vette át a felügyeletet. Létrejött emellett egy szélsőségekkel foglalkozó bírósági szakértői csoport, valamint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is bír már extrémizmus elleni speciális rendőri csoporttal.

Önnek ajánljuk
Mitsubishi ASX

Mitsubishi ASX: egy autó, amin nem fogott az idő vasfoga

Soóky László

Soóky László halálára

a

Marihuánát próbált elrejteni a rendőrök elől két érsekújvári férfi

Komárom is 0 eurós bankjegyet bocsát ki, az erőd lesz rajta

bevásárlás illusztráció

Januárban is folytatódott az árvágta

D4/R7

Halálos munkahelyi baleset történt a D4/R7-es építkezésén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.