A szélsőségesek gyűrűjében

hoax

Szlovákia problémáit a szélsőségesek nem tudják orvosolni. A gond csak az, hogy mindenhol ott vannak körülöttünk. A társadalomban évek, talán évtizedek óta fortyogó ellentmondások kerültek a felszínre. Először a Covid osztotta szét radikálisan a lakosokat vakcinapártiakra és vakcinaellenesekre. Nem kellett sok idő, hogy tovább mélyüljön a szakadék: az ukrán háború tovább osztotta az embereket Oroszország és a Nyugat támogatóira.

És mindez Európa egyik legkevésbé urbanizált országában történt, ahol a város-vidék ellentét dominál. Az általános műveltség alacsony szintje, de mindenekelőtt a más népek tetteivel és céljaival szembeni bizalmatlanság okozza a fiatalok és az idősek nézetei közötti radikális eltéréseket. Szlovákia ma egy teljesen megtört ország.

Nagyon nehéz, rövid távon szinte lehetetlen lesz társadalmunkat ismét összekovácsolni. De van egy út, amin el lehet indulni. Ez a konszenzus útja – annak elfogadása, hogy egy széthullott társadalomban csak két lehetőség van, hogyan lehet kormányozni.

Az első az, hogy megpróbáljuk mások véleményétől függetlenül és mindenki rovására érvényesíteni a saját igazságunkat. A második lehetőség, hogy csak olyan dolgokat szorgalmazunk, amelyekben szinte mindenki egyetért. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy végső soron szinte semmit sem lehet megvalósítani. Valójában a status quo fenntartása gyakran jobb megoldás lehet, mint a túl sok agilitás egy megosztott társadalomban. Szlovákia azonban csak egy utat ismer – az elsőt. Míg a legutóbbi kormányok szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a nyilvános vitát, addig a jelenlegi kormány tökéletesítette a konszenzuskeresés iránti érdektelenséget. Senki véleményével nem törődik, és csak azt erőlteti, amivel politikai pontokat szerezhet. Ha ehhez a megközelítéshez az ellenzék jelentős része is csatlakozik, akkor olyan helyzet alakul ki, amelyben a nemzeti szintű politika kizárólag a választók elszigetelt csoportjai számára készül.

A többiek frusztrációja nő, és az ország egysége tovább bomlik.

Szlovákia egyetlen reménye az új választás: csakis így van esély változtatni az állam irányításán, hogy az ne kerüljön ismét a szélsőségesek kezébe, hanem a súlypont a konszenzusra törekvő pártok felé tolódjon. Addig azonban még sok víz fog lefolyni a Dunán. A gyeplőt pedig továbbra is a szélsőségesek fogják kézben tartani, sőt összefognak céljaik elérése érdekében, és javarészt az ország egészének a kárára.

Az üzletek vasárnapi nyitvatartásának tilalma csak egy volt a sok ilyen kezdeményezés közül. Közgazdász szemszögből nézve ez egy olyan javaslat, amely mind a munkavállalók, mind a fogyasztók érdekei ellen irányul. Társadalomtudós szempontból is ugyanilyen problematikus.

A kétéves covidos időszak azonban jelentősen megváltoztatta a társadalom hangulatát.

Az üzletek vasárnapi zárvatartásával kapcsolatban már régóta hiányzik a társadalmi konszenzus. A javaslat előterjesztőit azonban ez nem izgatta. Megvan a dogmájuk, és az elképzeléseiket – a szó szoros értelmében – holttesteken keresztül is meg akarják valósítani. Ez Szlovákia szomorú valósága. Ez azt jelzi, hogy a társadalmi bomlás még nem érte el a mélypontját.

A szerző a Trend főszerkesztője

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?