Közélet

Nő a létminimum és a szociális támogatások összege

Júliustól néhány euróval több kerül néhány család pénztárcájába, az állam ugyanis emelte néhány szociális segély összegét. A valorizáció a létminimum módosításával függ össze – ha ennek összege változik, automatikusan emelkedik néhány támogatás is. Összeállításunkban ezeket foglaljuk össze.
B. Szentgáli Anikó

2013. július 5. 13:13

Idén júliustól a létminimum egy felnőtt személy esetében 1,8 százalékkal, azaz 3,51 euróval 198,09 euróra emelkedik. A közös háztartásban élő további felnőtt személy esetében az összeg 2,45 euróval 138,19 euróra nőtt, egy eltartott gyermek esetében pedig 1,60 euróval több, azaz 90,42 euró lett.
 
Emelkedik a nem adóköteles bevétel
A létminimumtól több támogatás összege függ, ha valorizálják, több segélyt automatikusan emelnek, de nem egyszerre – van, amit júliustól, és van, amit csak januártól számolnak át. A létminimumtól függ például az adóbónusz, az adóalap nem adóköteles része vagy a korengedményes nyugdíj minimális összege is. A gyermek után járó havi adóbónusz júliustól 21,41 euróra változott, az adóalap nem adóköteles része pedig – ami a létminimum 19,2-szerese – 2014 januárjától 3 803,33 euró lesz, vagyis 67,39 euróval emelkedik.
 
Korengedményes nyugdíjba – az egyéb feltételek teljesítése mellett – csak azok vonulhatnak, akiknek a Szociális Biztosító által kiszámított havi járandóságuk összege eléri legalább a létminimum 1,2-szeresét, ami júliustól 233,5 euró helyett 237,8 euró. A nyugdíjakat egyébként csak januárban valorizálják.
 
Nő a családtámogatások összege
A szociális ügyi hivatalok jövő év elejétől egy picivel több gyermekgondozási segélyt folyósítanak – 3,6 euróval 203,2 euróra emelkedik. Ugyancsak a létminimumtól függ a családi pótlék összege, ami januártól 42 centtel több, azaz 23,52 euró lesz. A szülő a gyermek 25 éves koráig jogosult családi pótlékra, ez független a család anyagi helyzetétől. Azok, akik nem érvényesíthetik az adóbónuszt, vagy az adóhivatal nem hagyta jóvá, 11,03 euró kiegészítő támogatást kaphatnak a családi pótlékhoz.
 
Szintén a létminimum alapján számolják ki a minimális tartásdíj összegét a kiskorú és eltartott gyermekek esetében. A tartásdíj nem lehet alacsonyabb a létminimum harmadánál, júliustól egy eltartott gyermek esetében a tartásdíj alsó határa 27,12 euró. Változik a póttartásdíj összege is, amit az állam fizet abban az esetben, ha a szülő nem teljesíti kötelezettségét. A konkrét összeget a bíróság határozza meg, miközben a felső határ a létminimum 1,2-szerese, azaz júliustól 108,5 euró.
 
Többet kapnak az egészségkárosodottak
Júliustól ugyancsak néhány euróval többet folyósítanak azoknak az egészségkárosodottaknak, akiknek az állam kompenzálja az egészségkárosodás okozta szociális hátrányokat. Vagyis emelkedett a személyi asszisztensre, a személygépkocsi vásárlásához és átalakításához, a családi ház, lakás vagy garázs átalakításához, egészségügyi segédeszköz vásárlására és javítására, emelőberendezés vásárlására, a havi többletkiadásokra nyújtott támogatás összege. Ugyancsak valorizálták a gondozási, közlekedési és szállítási támogatást.
 
Magasabb ösztöndíjak
Szintén a létminimummal függ össze a szociális ösztöndíj összege. A közép-, tanonc- és főiskolák diákjainak folyósított támogatás összege függ az előmeneteltől, valamint attól is, a diák milyen messze lakik az oktatási intézménytől, miközben az ösztöndíj felső határa a létminimum 50 százaléka, azaz júliustól 45,21 euró. Csak annak hagyhatják jóvá, akinek az átlaga nem rosszabb 2,0-nál. Ha az átlag 2-2,5 között mozog, a 2013/14-es tanévben legfeljebb 31,65 eurót kaphat (ez az új létminimum 35 százaléka). Ha az átlag 2,5-3 között van, a létminimum 25 százalékát hagyhatják jóvá, ami ebben az esetben 22,60 euró. Főiskolások esetében az ösztöndíj felső határa 230 euró, ha az oktatási intézmény az állandó lakhelye szerinti városban van. Ha az iskola legalább 30 km-re van, az ösztöndíj 275 euró lehet. A diákok 25 éves korukig eltartott gyermeknek minősülnek, amennyiben tanulnak, sőt 30 éves korukig is annak számíthatnak, ha doktoranduszi képzésben is részt vesznek.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.