Szülés után igényelhető szociális támogatások

szules penz

Az állam különféle anyagi hozzájárulásokkal, segélyekkel próbál javítani azon családok anyagi helyzetén, ahová gyermek születik. Igényelhetőek egyszeri és bizonyos időközönként rendszeresen folyósított támogatások.

Születési támogatás

Egyszeri támogatásról van szó, amellyel az állam hozzá kíván járulni a baba legfontosabb szükségleteinek a biztosításához. Kifizetésének feltétele, hogy a gyermek legalább 28 napig élt. A támogatásra az édesanya jogosult, aki Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkezik. Az apa csak akkor kaphatja meg, ha az anya meghalt a szülésnél, vagy hivatalosan a bíróság az ő gondozásába helyezte a babát. A kérvényt a szociális ügyi hivatalban kell benyújtani, legkésőbb a gyermek megszületésétől számított 6 hónapon belül, utána az igény elévül. A kérvényhez csatolni kell egy igazolást a gyermekorvostól, hogy az újszülött legalább 28 napot élt, a nőgyógyász pedig igazolja, hogy az édesanya terhessége alatt egészen a szülésig rendszeresen járt tanácsadóba, részt vett a kötelező vizsgálatokon. A születési támogatás összege jelenleg 829,86 euró, és az első három szülés esetében minden gyermek után jár. A negyedik és minden további szülés esetében 151,37 eurót fizet ki a szociális ügyi hivatal. Ha egyszerre több gyermek születik, a támogatás minden gyermek után jár. A legalább 28 napot megélt ikrek esetében az összeget megtoldják 75,69 euróval minden gyerek után.

Többes ikrek

Évente egyszer nyújtott anyagi támogatásról van szó. Azoknak jár, akiknek egyszerre 3 vagy több gyermekük, illetve 2 éven belül ismételten ikreik születtek. A támogatás összege minden gyermek után fejenként 110,36 euró egy évre, s egy összegben fizetik ki. Először a gyermekek egyéves korában hagyhatják jóvá.

Családi pótlék

Olyan szociális segély, amellyel az állam hozzájárul az eltartott gyermek nevelési és élelmezési költségeihez. A szociális ügyi hivatalban kell igényelni. Havonta 60 euróról van szó, és a gyermek 25 éves koráig jár. Ha a szülők valamilyen okból nem tudják érvényesíteni az adóbónuszt, a szociális ügyi hivatal a családi pótlékot kiegészítheti 30 euróval, ez esetben a szülő egy gyermek után összesen 90 eurót kaphat havonta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?