Közélet

Népszámlálás: sok még a kitöltetlen kérdőív

Pozsony | A Szlovák Statisztikai Hivatal (SŠÚ) adatai szerint a lakosság 12 százaléka nem vett még részt az egyébként kötelező népszámláláson. Az alacsony kitöltési aránnyal rendelkező települések között sok a romák és magyarok lakta község.
author
Czímer Gábor

2021. május 20. 18:00

A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására. - TASR/MTI-felvétel

Sokan még nem töltötték ki a népszámlálási kérdőíveket, ez alól a magyarlakta települések sem képeznek kivételt. Eddig összesen 4 950 450 személy töltötte ki az elektronikus népszámlálási ívet. Ez az ország becsült lakosságának 88 százalékát jelenti. Ebből 2 százalékpontnyian, vagyis 106 443 személy kérte asszisztens, azaz számlálóbiztos segítségét.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint Nyitra megyében a népszámlálási részvétel valamivel 90 százalék alatti, de van két település, Garamsalló (Šalov) és Sáró (Šarovce), ahol viszonylag alacsony, csak 70 százalékos a kitöltöttség. Mindkettő magyarlakta település, ahol roma közösség is él.

Nagyszombat megyében is 90 százalékos a kitöltöttség, de három település jócskán elmaradt a megyei eredménytől. Kukló (Kuklov, 65,97 %), Nagymagyar (Zlaté Klasy, 74,13 %) és Nemeskajal (Kajal, 80,21 %) falvakról van szó. Az utóbbi két települést nagyrészt magyarok lakják és Nagymagyar ugyancsak jelentős roma közösséggel is rendelkezik.

Besztercebánya megyében a kitöltöttség 87 százalék felett van. Itt három olyan település is akad, ahol a népszámlálási részvétel nem éri el az 50 százalékot sem: Parlagos (Polichno, 48 %), Lice (Licince, 46 %) és Rárósmúlyad (Muľa, 30,6 %). Az utóbbi két falut ugyancsak magyarok és romák lakják.

Kassa megyében a kitöltöttség valamivel 82 százalék felett van. A Szlovák Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint ebben a régióban több településen is 50 százalék alatt van a népszámlálási részvétel. „Elsősorban kisebb falvakról van szó” – írja a hivatal a közleményében, és felszólítja az érintett önkormányzatokat, lépjenek az ügyben.

Táblázat

A népszámlálás ún. asszisztált, vagyis számlálóbiztosok segítségével zajló szakasza június 13-áig tart. Aki még nem vett részt a felmérésben, az az önkormányzatok által létesített kontaktuspontokon teheti ezt meg, amelyek listája a helyi önkormányzatokon kívül a www.scitanie.sk honlapon is elérhető, de a 02/20924919-es infovonalon is tájékoztatást lehet kérni. Ezeken a kontaktuspontokon a lakosok rendelkezésükre bocsátott számítógépen tölthetik ki a kérdőívet. Aki valamiért nem tud a kontaktuspontra látogatni, az az önkormányzattól kérheti, hogy egy számlálóbiztos keresse fel. A biztosnál lévő táblagépen pedig együtt tölthetik ki a kérdéssort.

Az országban élő kisebbségek számára a nemzetiségre vonatkozó első és második kérdés, valamint az anyanyelvre vonatkozó pont a legfontosabb. A népszámláláson kötelező részt venni, aki elmulasztja, arra az önkormányzat 25-től 250 euró közötti büntetést szabhat ki. Mivel az adatok egy részét az állam központi nyilvántartásaiból nyerik ki, így azonosítani tudják azokat, akik nem töltik ki az ívet.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
korrupció

Kiábrándultunk a becsületes életből

Eduard Heger Igor Matovič

Döntenek az inflációs csomagról

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyra figyelmeztetnek

Esterházy János

Esterházy János és kora

koronavírus-vakcina

Kötelező és ajánlott oltások Szlovákiában

Premier League
Frissítve

Premier League – Kétgólos hátrányból fordított és bajnok a Manchester City

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.