Közélet

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Nagybélle | Döcögve indult a népszámlálás második fordulója, a Statisztikai Hivatal állítja, az első héten az előkészületeké volt a főszerep. A kérdezőbiztosokat az Ekecs környéki tanyára kísértük el, hogy megnézzük, hogyan zajlik a népszámlálás asszisztált szakasza.
Bugár Anna

2021. május 15. 18:24

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal
A kérdezőbiztosok jelenleg azoknak segítenek, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak csatlakozni a népszámlálás első szakaszához. - Somogyi Tibor felvétele

A népszámlálás második fordulója május 3-án kezdődött, s elsősorban azokat célozza, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak részt venni az online kitöltésben. Az elsődleges adatok azt mutatják, főként a nyugdíjasokat és a marginalizált roma közösségeket érinti a június 13-ig tartó népszámlálás. Az első fázisban interneten keresztül lehetett elküldeni a regisztrációs lapot, ez azonban számítógépet, telefont vagy táblagépet és internet-hozzáférést igényelt. A túlnyomó többségnek ez nem okozott gondot, a hivatal szerint a vártnál jobban sikerült a rendhagyó internetes adatgyűjtés. A magyarlakta régiók nagy része azonban az országos átlagnál rosszabbul teljesített. Ez talán annyira nem is meglepő, hiszen az érintett járásokban magasabb az idősek aránya, akik az online kitöltés helyett feltehetően az asszisztált szakaszban vesznek részt.

Kezdeti nehézség

Az asszisztált szakasz első hete azonban nem hozott nagy sikert, mindössze 39 350 embert sikerült megszámolni, amivel 4 883 357-re emelkedett a kitöltések száma. Jasmína Stauder, a hivatal népszámlálásért felelős szóvivője lapunknak elmondta, az első hét egyfajta felvezető kör volt, mikor az önkormányzatok üzembe helyezték a táblagépeket és gondoskodtak az asszisztensek beiktatásával kapcsolatos teendőkről. Hozzátette, klasszikus előkészületről van szó, mely az ilyen nagyszabású projektek esetében normális.

Bélle

Monozlai Tímea, az Ekecsi Községi Hivatal munkatársa lapunknak elmondta, az első héten minimális volt az érdeklődés a népszámlálás iránt. Szerdán a falu igazgatása alá tartozó tanyára látogattak a kérdezőbiztosok. A helyiek csak Béllének hívják az egykori majort, mely a rendszerváltás előtt a nagymegyeri állami gazdaság részét képezte. A gazdaságból nem sok minden maradt, a lakóházakhoz vezető út pedig inkább csak terepjáró számára alkalmas. A biztosok a tanyán található első háznál kezdték a kérdőív kitöltését – pár perc alatt tizenöttel gyarapodott a magyarok száma a statisztikában. Bár a családfő szlovákként költözött az Ekecs és Alistál között fekvő településre, a házban igazi ízes csallóközi beszéd volt hallható. Az asszisztenseket kedvesen fogadta a család, hiszen jól ismerik egymást a faluból. A kályhából áradt a meleg, miközben jó hangulatban megvitatták, miért fontos a népszámlálás. Nekik a kitöltés csak egy újabb kötelesség, amit az állam elvár tőlük.

„Úgyse változik semmi” – mondta legyintve a vendéglátónk. A délután túl rövid hozzá, hogy kifejtsük, a tanyán élő, nehéz anyagi helyzettel küszködő magyarok szava is ugyanannyit ér, mint bárki másé az országban. Elbúcsúzunk, jó egészséget kívánunk, és indulunk is tovább a következő családhoz. A tanya túlsó részén fekvő házban azonban nem teljes a létszám, arra kérik a biztosokat, inkább jöjjenek vissza máskor, mikor mindenki otthon lesz.

népszámlálás
     - Somogyi Tibor felvétele

Az itt élők az asszisztensek segítségére vannak utalva, az online kitöltéshez egyszerűen nem adottak a feltételek. Összesen százan laknak a tanyán, közülük 52-en már regisztráltak, így körülbelül még 30-an vannak hátra. Akik nem teljesítik időben az állampolgári kötelességüket, és kimaradnak a népszámlálásból 25–250 eurós büntetést kaphatnak.

Hívni kell

A Statisztikai Hivatal tájékoztatása alapján a Kassai és Eperjesi kerület az eddigi eredményekhez képest viszonylag jól startolt az első héten. A magyarlakta régiók közül azonban Nyitra megyében a vártnál alacsonyabb volt a részvétel, és Nagyszombat megye se teljesített túl jól.

Az asszisztált szakasszal kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy az önkormányzatok feladata a zökkenőmentes lekérdezés biztosítása. Az előző évekkel ellentétben a biztosok saját kezdeményezésből nem kereshetik fel a lakosokat. Két módja van a kitöltésnek: az első a községi hivatal által kialakított számlálópont meglátogatása, a második a számlálóbiztos „megrendelése” a központi vagy pedig az önkormányzat által kijelölt telefonszámon.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kuciak-család

Ján Kuciak szüleinek nincs kétségük afelől, ki gyilkoltatta meg a fiukat

Csodaország magán óvoda

Júliusban minden érsekújvári óvoda nyitva tart

Marián Kočner
Frissítve

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól

Tiltakozás

Folytatódik az állóháború Nagymegyeren

dd

Meghittség és nyugalom a dómban

tetko

A herezacskójára tetováltatott, 19 hónap börtön lett az eredménye

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.