Közélet

Népszámlálás: a kitöltés arányában nagy a különbség a nagyobb városok között

Pozsony | Több magyar város is jelentősen lemaradt az országos átlagtól a népszámlálási ívek kitöltése során, másrészt az éllovasok között is találni magyar településeket.
Czímer Gábor

2021. március 18. 20:00

Az ország nemzetiségei számára rendkívül fontos népszámlálás elektronikus szakasza március 31-ig tart, az elektronikus kérdőív magyar nyelven is elérhető a www.scitanie.sk honlapon (TASR-felvétele)
- TASR-felvétel

Jelentős eltérés mutatkozik abban, hogy a tízezer fő feletti lakossággal rendelkező településeken milyen arányban töltötték ki eddig a polgárok a népszámlálási kérdőívet. Az országban 87 ilyen város, illetve városrész van. A Szlovák Statisztikai Hivatal hétfői adatai szerint ezen településeken átlagosan a lakosság 67,32 százaléka már kitöltötte az elektronikus kérdőívet.

A legnagyobb arányban, 73,64 százaléknyian Alsókubinban tettek eleget a népszámlálási kötelezettségüknek, legkevesebben, 49,3 százaléknyian pedig Füleken. Az utóbbi város, ahol a tíz évvel ezelőtti népszámláláson a lakosság 53,55 százaléka vallotta magát magyarnak, lemarad a második legkisebb kitöltöttségi aránnyal rendelkező településtől, Tőketerebestől (54,21%). A lista végéről számított harmadik város Szepsi, 55,37 százalékos kitöltöttségi aránnyal. A 2011-es adatok szerint ezt a várost is túlnyomó többségében magyarok lakják. A lista végéről számított hatodik helyen Gúta áll 59,88 százalékkal, ahol a tíz évvel ezelőtti felmérés során 10 696 lakosból 8201 vallotta magyarnak magát.

Jasmina Stauder, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője szerint még korai arról beszélni, hogy valamilyen korreláció lenne a települések nemzetiségi lakosságának aránya és az elektronikus ív kitöltésének aránya között. „Amit azonban biztosan tudunk mondani, hogy az egyes településeken az ívet kitöltők száma egyenesen arányosan növekszik a helyi önkormányzatok aktivitásával” – mondta a szóvivő. Stauder arra emlékeztetett, amellett, hogy az önkormányzatoknak a finanszírozása is a népszámlálástól függ, a nyelvi jogok alapjául szolgáló, az adott településen kimutatott nemzetiségi arányt is ezen felmérés során állapítják meg.

„Ez nem verseny”

Fülek polgármestere, Agócs Attila, aki a Híd alelnöke is egyben, lapunknak elmondta, szerinte a népszámlálást nem szabad versenyfutásként értelmezni. Rámutatott, az ország keleti és déli régióira jellemző, hogy alacsonyabb az ívek kitöltésének aránya. „Az eredményt az alapján kell szemlélni, milyen a lakosság összetétele, gazdasági ereje, és ebből kifolyólag milyen az internethez való hozzáférése” – mondta. Hozzátette, a Roma Közösségek Atlasza szerint a hozzávetőlegesen tízezer lelkes Füleken 35 százalék a roma nemzetiségű lakosság aránya. „Az ő körükben talán kisebb az internethez való hozzáférés” – mondta. Egyben rámutatott, a leszakadó régiókban sokkal nagyobb az elöregedés, ami szintén hatással lehet arra, milyen az elektronikus ív kitöltésére a hajlandóság.

Agócs kiemelte, a városi újságban és televízióban, az önkormányzat közösségi oldalán közölnek tájékoztató anyagokat, de a városi hangosbemondóban is felhívják a lakosok figyelmét a népszámlálásra. Szerinte van arra esély, hogy Fülek lakosságának 60 százaléka tölti ki az ívet elektronikus formában. A polgármester szerint az önkormányzatok a népszámlálás következő, asszisztált fázisában játszanak majd nagyobb szerepet, amikor kérdezőbiztosok segítségével zajlik majd a felmérés.

Folyamatos tájékoztatás

Finta Zoltán, Gúta önkormányzatának hivatalvezetője kérdésünkre elmondta, igazából ők sem tudják pontosan, hogy a városban miért viszonylag alacsony a népszámlálási ívek kitöltési aránya. Arról is beszélt, hogy az összes rendelkezésükre álló csatornán igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét a felmérésre. A városi hangosbemondóban minden nap bemondják a vonatkozó információkat, szórólapokat is készítettek, de a város közösségi oldalán, honlapján és a helyi kábeltévén is igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét a felmérésre. „Magyar– szlovák nyelvű óriásplakátot is kihelyeztünk” – tette hozzá. Egyben kiemelte, a gútai kitöltöttségi arány hozzávetőlegesen csak egy százalékkal marad el a Komáromi járás ugyanezen mutatójától.

Alsó középmezőny

A 87 település vagy városrész rangsorában további magyar városokat is találunk az átlag alatt teljesítő települések között. Komárom hátulról a nyolcadik, itt a kitöltöttségi arány már 61,59 százalék. Ebben a városban 2011-ben a közel 35 ezer lakos 53,9 százaléka vallotta magát magyarnak. A magyarok által lakott városok közül Rimaszombat (63,24%) a 12., Nagykürtös (63,58%) a 13., Párkány (64,0%) a 15., Galánta (64,11%) pedig a 16. helyen áll. Őket követi a 17. helyen Rozsnyó (64,27%) és a 18. helyen Losonc (64,32%). A közel 17 ezer fős magyar lakossággal rendelkező Dunaszerdahely (65,21%) pedig hátulról a 22. helyen áll. Ez utóbbi városok már közelítenek az országos átlaghoz (67,32%).

Az éllovasok

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a magas kitöltési aránnyal rendelkező városok száma viszonylag magas, 23 olyan település van, ahol már hétfőn 70 százalék felett volt a kitöltöttségi arány. A hivatal országosan 70 százalékban határozta meg azt a célt, amelyet az önkitöltés során el akarnak érni. Ebben a 23 városban 5 magyarok által is lakott település van: Somorja (70,58%), Érsekújvár (70,84%), Léva (70,96%), Vágsellye (71,83%) és Szenc (72,76%). Látható, hogy mind az öt város az ország fejlett, nyugati megyéiben helyezkedik el.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.