Közélet

Nem szigetelik el a szélsőségeseket

Alistál | A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága is támogatta a Felvidéki Magyar Sziget szélsőséges rendezvényt. A nemzeti radikális Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) eseményének helyt adó település önkormányzata is beleegyezett a fesztivál megrendezésébe.
Czímer Gábor

2019. június 5. 12:00

Az Oi-Kor zenekar Skinhead nóta c. számának egyik sora így szól: Gyűlölnek és szeretnek, éljenek a skinheadek! (Képarchívum)
Az Oi-Kor zenekar Skinhead nóta c. számának egyik sora így szól: Gyűlölnek és szeretnek, éljenek a skinheadek! (Képarchívum)

A HVIM, ahogy tavaly, idén is a Dunaszerdahelyi járásbeli Alistál községben szervezi meg a Felvidéki Magyar Szigetet. A település polgármesterét, Horváth Tamást (Híd–MKP), már korábban is kerestük, akkor azt mondta, átértékelik, hogy továbbra is bérbe adják-e az esemény szervezőinek a rendezvény helyszínéül szolgáló telket. Horváth most elmondta, az ügyet megvitatták a képviselő-testületben, és arra jutottak, nem bontják fel a bérleti szerződést. A polgármester azt állítja, nem tudott róla, hogy a fesztivált a HVIM szervezi, és a szélsőséges zenekarokról, előadókról sem volt tudomása. A település vezetője az egyik szervezőhöz, Búss Attilához irányított minket, aki a HVIM honlapja szerint az egyesület vezetőségi tagja. Búss azonban Dobay Gergelyhez, a HVIM szlovákiai szervezetének szervezőjéhez irányított.

A program szerint Dobay Zöld jobboldal címmel tart előadást, de ott lesz majd Toroczkai László, a magyarországi Mi Hazánk Mozgalom szélsőséges párt elnöke. Toroczkai egyébként a HVIM alapítója is egyben. A szélsőséges rendezvény zenei programjában szerepel például az Oi-Kor nevű együttes, amelynek egyik ismert dala a Skinhead nóta címet viseli. Az eseményen ugyanakkor fellép a Pokolgép és a Leander Kills is. Az utóbbi formáció menedzserénél aziránt érdeklődtünk, hogy a Leander Kills miért lép fel olyan rendezvényen, ahol a színpadon skinhed szubkultúra képviselői is megjelennek. A menedzser nem kívánt nyilatkozni.

Dobay a rendezvény nevében lapunknak elmondta, a Felvidéki Magyar Szigetet a Szlovákiában bejegyzett HVIM Polgári Társulás szervezi, ők bérlik az önkormányzattól a fesztiválnak helyt adó területet. „A rendezvény programját a mi értékrendünk alapján állítottuk össze, ami egy nemzeti konzervatív értékrend” – mondta. Arra a kérdésre, hogy az Oi-Kor zenekar is összeegyeztethető-e az értékrendjükkel, a rendezvény szervezője elmondta, a kérdéses együttes nincs betiltva, lemezeiket Magyarország legnagyobb lemezkiadója adja ki. Toroczkai meghívását pedig azzal indokolta, a radikális párt vezetője nincs jelen a mainstream médiában, ezért adnak neki teret.

A Felvidéki Magyar Sziget honlapja szerint a magyar miniszterelnökség alá tartozó Nemzetpolitikai Államtitkárság is támogatta a rendezvényt. Lapzártáig nem tudtuk meg, hogy a magyar kormány miért és mennyivel támogatja a szélsőséges fesztivált. Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Felvidéki Magyar Szigettel kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta, a rendőrség figyeli azokat a rendezvényeket, amelyekről feltételezik, hogy szélsőséges megnyilvánulások helyszínei lehetnek.

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szélsőségesekkel foglalkozó szakembere elmondta, a HVIM valóban egy radikális jobboldali szervezetnek minősül. „Mivel például az egyik követelésük a trianoni határok lebontása és a korábbi állapot visszaállítása, a revízió” – magyarázta a szakértő, és hozzátette, ezzel a fennálló jogrenddel szemben foglalnak állást. Hunyadi arra emlékeztetett, a rendezvényen előadó Toroczkai nem rejti véka alá a roma- és zsidóellenes érzelmeit: „Folyamatosan zsidókról szóló összeesküvés-elméletekről beszél, valamint a romák ellen agitál és uszít.” A szakértő hozzátette, az esemény egy másik előadója, Raffay Ernő történész revizionista nézeteket vall. Ezek miatt a Felvidéki Magyar Sziget szélsőséges rendezvénynek nevezhető. „Ugyanis azok az elvek, amelyeket egyes előadók propagálnak, az alkotmányos keretek között nem elfogadhatóak” – mondta el Hunyadi, aki az elfogadhatatlan elvek között például a kisebbségek elleni uszítást és gyűlöletkeltést emelte ki. A szakember szerint a Felvidéki Magyar Szigethez hasonló események azért veszélyesek, mert mainstream részévé teszik a szélsőséges eszméket. „Hiszen a rendezvényen szereplő zenekarok közül sem mindegyik szélsőséges” – mondta.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

parlament k

Ma folytatódik a parlament rendkívüli ülése

időjárás meleg

Zavartalan napsütés, tökéletes nyári idő szombaton

Pegasus-ügy

A Pegasus kémprogram betiltását követeli az EU-ban az Európai Újságíró Szövetség

Francois de Rugy

A francia parlament hét hónapi vita után elfogadta a radikális iszlám elleni törvénytervezetet

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.