Nem szigetelik el a szélsőségeseket

Az Oi-Kor zenekar Skinhead nóta c. számának egyik sora így szól: Gyűlölnek és szeretnek, éljenek a skinheadek! (Képarchívum)
Alistál |

A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága is támogatta a Felvidéki Magyar Sziget szélsőséges rendezvényt. A nemzeti radikális Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) eseményének helyt adó település önkormányzata is beleegyezett a fesztivál megrendezésébe.

A HVIM, ahogy tavaly, idén is a Dunaszerdahelyi járásbeli Alistál községben szervezi meg a Felvidéki Magyar Szigetet. A település polgármesterét, Horváth Tamást (Híd–MKP), már korábban is kerestük, akkor azt mondta, átértékelik, hogy továbbra is bérbe adják-e az esemény szervezőinek a rendezvény helyszínéül szolgáló telket. Horváth most elmondta, az ügyet megvitatták a képviselő-testületben, és arra jutottak, nem bontják fel a bérleti szerződést. A polgármester azt állítja, nem tudott róla, hogy a fesztivált a HVIM szervezi, és a szélsőséges zenekarokról, előadókról sem volt tudomása. A település vezetője az egyik szervezőhöz, Búss Attilához irányított minket, aki a HVIM honlapja szerint az egyesület vezetőségi tagja. Búss azonban Dobay Gergelyhez, a HVIM szlovákiai szervezetének szervezőjéhez irányított.

A program szerint Dobay Zöld jobboldal címmel tart előadást, de ott lesz majd Toroczkai László, a magyarországi Mi Hazánk Mozgalom szélsőséges párt elnöke. Toroczkai egyébként a HVIM alapítója is egyben. A szélsőséges rendezvény zenei programjában szerepel például az Oi-Kor nevű együttes, amelynek egyik ismert dala a Skinhead nóta címet viseli. Az eseményen ugyanakkor fellép a Pokolgép és a Leander Kills is. Az utóbbi formáció menedzserénél aziránt érdeklődtünk, hogy a Leander Kills miért lép fel olyan rendezvényen, ahol a színpadon skinhed szubkultúra képviselői is megjelennek. A menedzser nem kívánt nyilatkozni.

Dobay a rendezvény nevében lapunknak elmondta, a Felvidéki Magyar Szigetet a Szlovákiában bejegyzett HVIM Polgári Társulás szervezi, ők bérlik az önkormányzattól a fesztiválnak helyt adó területet. „A rendezvény programját a mi értékrendünk alapján állítottuk össze, ami egy nemzeti konzervatív értékrend” – mondta. Arra a kérdésre, hogy az Oi-Kor zenekar is összeegyeztethető-e az értékrendjükkel, a rendezvény szervezője elmondta, a kérdéses együttes nincs betiltva, lemezeiket Magyarország legnagyobb lemezkiadója adja ki. Toroczkai meghívását pedig azzal indokolta, a radikális párt vezetője nincs jelen a mainstream médiában, ezért adnak neki teret.

A Felvidéki Magyar Sziget honlapja szerint a magyar miniszterelnökség alá tartozó Nemzetpolitikai Államtitkárság is támogatta a rendezvényt. Lapzártáig nem tudtuk meg, hogy a magyar kormány miért és mennyivel támogatja a szélsőséges fesztivált. Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Felvidéki Magyar Szigettel kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta, a rendőrség figyeli azokat a rendezvényeket, amelyekről feltételezik, hogy szélsőséges megnyilvánulások helyszínei lehetnek.

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szélsőségesekkel foglalkozó szakembere elmondta, a HVIM valóban egy radikális jobboldali szervezetnek minősül. „Mivel például az egyik követelésük a trianoni határok lebontása és a korábbi állapot visszaállítása, a revízió” – magyarázta a szakértő, és hozzátette, ezzel a fennálló jogrenddel szemben foglalnak állást. Hunyadi arra emlékeztetett, a rendezvényen előadó Toroczkai nem rejti véka alá a roma- és zsidóellenes érzelmeit: „Folyamatosan zsidókról szóló összeesküvés-elméletekről beszél, valamint a romák ellen agitál és uszít.” A szakértő hozzátette, az esemény egy másik előadója, Raffay Ernő történész revizionista nézeteket vall. Ezek miatt a Felvidéki Magyar Sziget szélsőséges rendezvénynek nevezhető. „Ugyanis azok az elvek, amelyeket egyes előadók propagálnak, az alkotmányos keretek között nem elfogadhatóak” – mondta el Hunyadi, aki az elfogadhatatlan elvek között például a kisebbségek elleni uszítást és gyűlöletkeltést emelte ki. A szakember szerint a Felvidéki Magyar Szigethez hasonló események azért veszélyesek, mert mainstream részévé teszik a szélsőséges eszméket. „Hiszen a rendezvényen szereplő zenekarok közül sem mindegyik szélsőséges” – mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?