Közélet

Nem smakkol az állami elektronikus piac

Március 1-től minden állami intézmény, a bíróságok, az iskolák, az önkormányzatok, a megyék, illetve a hozzájuk tartozó szervezetek és vállalatok is kötelesek alkalmazni a elektronikus piacot (EKS) azoknál a beszerzéseknél, melyek értéke 1000 és 134 ezer euró között mozog, az állam esetében a felső határ 207 ezer euró.
author
Ibos Emese

2015. május 7. 12:53

A rendszerbe szinte mindenki hónapokkal ezelőtt regisztrált, valóban aktívan viszont csak kevesen alkalmazzák. A legaktívabb közbeszerzők közé a Nemzeti Autópálya-társaság, az eperjesi kórház, a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem és a besztercebányai gyermekkórház tartozik. A bíróságok, az iskolák és a minisztériumok körében még kevésbé népszerű a rendszer. A nagyobb városokat kivéve az önkormányzatok sem tolakodnak az elektronikus piacon.

Így kerüld meg a rendszert

A rendszert sok önkormányzat és hivatal igyekszik megkerülni. Sokan a helyi vállalkozókkal végeztetnék el a munkát, mások attól tartanak, hogy a „távúton” kiválasztott cég átveri őket. Eddig 8 ezer beszállító regisztrált, közülük kilencet zártak ki az elektronikus piacból.

Információink szerint a rendszer alkalmazására vonatkozó képzéseken a megkerüléséről is pontos útmutatást kaptak a résztvevők. Például módosítják a költségvetést: egy eredetileg 4 ezer eurós megrendelést öt-hat tételre írják szét, úgy, hogy mindegyik kisebb legyen ezer eurósnál. Ez az a határ, ami alatt már nem kell az elektronikus piacra menni, hanem közvetlenül lehet vásárolni.

A másik trükk, hogy specifikus bevásárlásnak „álcázzák” a rendelést. Olyannak, amelyet csak egy cég tud teljesíteni – ilyen esetben szintén nem kell az elektronikus piacon keresni.

Nem használják

Somorja, Dunaszerdahely, Galánta, Ipolyság, Nagykürtös, Rimaszombat, Szepsi és Királyhelmec még ki sem próbálta az elektronikus piacot. Fülek önkormányzata két kisebb beszerzést bonyolított le az EKS-en keresztül. Kerekes László alpolgármester szerint az egyszerű megrendelésekre valóban jó a rendszer. „790 euróra becsültük a nyomdafesték árát, a piacon keresztül 570 euróért jutottunk hozzá. Itt jelentős a megtakarítás, de egy bonyolultabb megrendelésnél már vannak nehézségek” – mondta Kerekes László.

Komárom 13 megrendelésével a legaktívabb felhasználók közé tartozik, egyebek mellett óvodai berendezést, hangszereket, sporteszközöket vásárolt az EKS-en keresztül. Érsekújvár személyautókat, Kassa mosógépeket, Párkány közlekedési táblákat, Vágsellye pedig útjavítást rendelt meg az elektronikus piacon keresztül.

Spórolhatnak a rendszerrel

Robert Kaliňák belügyminiszter szerint az EKS legnagyobb pozitívuma, hogy jelentős megtakarítást eredményez. Példaként a védelmi minisztérium két felhívását hozta fel, melynél egy épület ablakcseréje 58, egy épületjavításra vonatkozó megbízás pedig 45 százalékkal került kevesebbe a becsült költségeknél. Ezt egyébként az aktív felhasználók is megerősítették.

A rendszer honlapján a könyvtár névszó alatt több mint 13 ezer közbeszerzés vázlata található meg, mely az elektronikus piac használatában segíthet azoknak, akik eddig még nem éltek vele.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.