Közélet

Nem lesz Híd-MKP koalíció

Pozsony | A Híd Országos Tanácsa (OT) hétfőn elutasította az MKP ajánlatát, így nem lesz koalíció, nem lesz közös lista. A párttestület 37 tagja szavazott nemmel, 5-en igennel a koalíció létrehozására, 2 szavazat volt érvénytelen. A szavazás titkos volt. Menyhárt József, az MKP elnöke csalódott a döntés miatt.
author
Czímer Gábor

2019. augusztus 26. 19:31

Híd OT

Bugár Béla, a Híd elnöke az OT ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, az MKP nem engedett abból az álláspontjából, hogy a választási lista helyeit a két párt fele-fele arányban ossza el, illetve abból sem, hogy a listát ne pártelnök vezesse. A listás helyek pártok közötti elosztásánál Bugár szerint azt is figyelembe kellett venniük, hogy a Híd az elmúlt 10 évben mindig a parlamentben volt. Bugár pártja korábban azt javasolta, a listás helyeket 70:30 arányban osszák meg az ő javukra.

"Arra a javaslatunkra, hogy a listán ne legyenek sem mostani, sem korábbi pártvezetők, az ő elnökségük nem reagált" - mondta Bugár. Az MKP elnöksége ebben a kérdésben nem hozott döntést, a pártelnök, Menyhárt József és a párt korábbi vezetői azonban hétfő délután arról beszéltek, ők nem akarnak a megállapodás kerékkötői lenni.

Bugár szerint még nem dőlt el, hogy ő vezeti-e majd a Híd választási listáját. "Minden lehetőséget elképzelhetőnek tartok, amely a pártot segíti" - mondta, és hozzátette, erről minden esetben a Híd OT dönt.

A Híd elnöke szerint pártjának jó esélye van arra, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos választási eredményt. Bugár arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy amennyiben pártja a törvényhozásba jut, akkor kivel lépne koalícióra, csak a Kotleba-féle ĽSNS-szel való együttműködést zárta ki.

Ravasz Ábel alelnök szerint is az egyezség azon bukott meg, hogy az MKP a közös listát 50-50 százalékban akarta felosztani, ami a Híd számára elfogadhatatlan volt. Ravasz szerint az, hogy a listás helyek elosztásának arányában nem tudtak megegyezni, nem csak ürügy. "Lehetett látni, hogy mindkét pártban vannak olyanok, akik meg akarnak állapodni és olyanok is, akik nem akarnak megegyezni" - tette hozzá a Híd alelnöke.

Ravasz szerint a listavezető személyében közös nevezőre tudtak volna jutni. "Ha csak arról lett volna szó, hogy ki vezesse a listát, illetve hogy Bugár Béla milyen helyet kap, akkor talán meg is egyeztünk volna" - mondta Ravasz, és hozzátette más pártokkal, civil szervezetekkel, személyiségekkel folytatják a tárgyalásokat. A Híd alelnöke arra is emlékeztetett, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) már megállapodtak az együttműködésről.

Az MKP elnöke csalódott

Az MKP kedden sajtótájékoztatón reagál Bugárék döntésére. Menyhárt József pártelnök magánvéleményének adott hangot, amikor elmondta, sajnálatosnak tartja a Híd döntését.

"A felvidéki magyar egység a két legerősebb magyar érdekeket is érvényesítő párt koalíciójával kezdődhetett volna" - mondta. Hozzátette, szerinte az MKP végig a kiegyensúlyozott szerep- és felelősségvállalásra törekedett. "A Híd OT egy nagyon markáns döntéssel, 37 nem és 5 igen szavazattal ezt elutasította és ezzel ezt a folyamatot lezárta" - nyilatkozta Menyhárt. 

Arra a kérdésre, hogy az MKP miért nem engedett abból az álláspontjából, amely értelmében azt szerették volna, hogy a két párt fele-fele arányban osztozzon a választási lista helyein és amelyet a Híd a leginkább kifogásolt, Menyhárt azzal válaszolt, pártja nem tudna egy alárendelt szerepben hitelesen dolgozni. "Nem csak közös indulásról, hanem az arányosítás elve alapján a felelősséget is arányosan szerettük volna vállalni" - mondta az MKP elnöke. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Lapos Ildikó 1470 szavazattal első helyen végzett a képviselőjelöltek közt (A szerző felvétele)

Több női képviselője is van Nagymegyernek

pénz euró

Fájóan csökken a reálbérünk

Igor Matovič

Matovič tíz százalékkal csökkentené az éttermekben és sportlétesítményekben nyújtott szolgáltatások áfáját

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Eduard Heger

Csütörtökön tartják a parlament rendkívüli ülését

ed

Mikor és mekkora összeget fog kapni? Hamarosan megérkezik a 14. nyugdíj!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.