Közélet

Nem lesz Híd-MKP koalíció

Pozsony | A Híd Országos Tanácsa (OT) hétfőn elutasította az MKP ajánlatát, így nem lesz koalíció, nem lesz közös lista. A párttestület 37 tagja szavazott nemmel, 5-en igennel a koalíció létrehozására, 2 szavazat volt érvénytelen. A szavazás titkos volt. Menyhárt József, az MKP elnöke csalódott a döntés miatt.
Czímer Gábor

2019. augusztus 26. 19:31

Híd OT

Bugár Béla, a Híd elnöke az OT ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, az MKP nem engedett abból az álláspontjából, hogy a választási lista helyeit a két párt fele-fele arányban ossza el, illetve abból sem, hogy a listát ne pártelnök vezesse. A listás helyek pártok közötti elosztásánál Bugár szerint azt is figyelembe kellett venniük, hogy a Híd az elmúlt 10 évben mindig a parlamentben volt. Bugár pártja korábban azt javasolta, a listás helyeket 70:30 arányban osszák meg az ő javukra.

"Arra a javaslatunkra, hogy a listán ne legyenek sem mostani, sem korábbi pártvezetők, az ő elnökségük nem reagált" - mondta Bugár. Az MKP elnöksége ebben a kérdésben nem hozott döntést, a pártelnök, Menyhárt József és a párt korábbi vezetői azonban hétfő délután arról beszéltek, ők nem akarnak a megállapodás kerékkötői lenni.

Bugár szerint még nem dőlt el, hogy ő vezeti-e majd a Híd választási listáját. "Minden lehetőséget elképzelhetőnek tartok, amely a pártot segíti" - mondta, és hozzátette, erről minden esetben a Híd OT dönt.

A Híd elnöke szerint pártjának jó esélye van arra, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos választási eredményt. Bugár arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy amennyiben pártja a törvényhozásba jut, akkor kivel lépne koalícióra, csak a Kotleba-féle ĽSNS-szel való együttműködést zárta ki.

Ravasz Ábel alelnök szerint is az egyezség azon bukott meg, hogy az MKP a közös listát 50-50 százalékban akarta felosztani, ami a Híd számára elfogadhatatlan volt. Ravasz szerint az, hogy a listás helyek elosztásának arányában nem tudtak megegyezni, nem csak ürügy. "Lehetett látni, hogy mindkét pártban vannak olyanok, akik meg akarnak állapodni és olyanok is, akik nem akarnak megegyezni" - tette hozzá a Híd alelnöke.

Ravasz szerint a listavezető személyében közös nevezőre tudtak volna jutni. "Ha csak arról lett volna szó, hogy ki vezesse a listát, illetve hogy Bugár Béla milyen helyet kap, akkor talán meg is egyeztünk volna" - mondta Ravasz, és hozzátette más pártokkal, civil szervezetekkel, személyiségekkel folytatják a tárgyalásokat. A Híd alelnöke arra is emlékeztetett, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) már megállapodtak az együttműködésről.

Az MKP elnöke csalódott

Az MKP kedden sajtótájékoztatón reagál Bugárék döntésére. Menyhárt József pártelnök magánvéleményének adott hangot, amikor elmondta, sajnálatosnak tartja a Híd döntését.

"A felvidéki magyar egység a két legerősebb magyar érdekeket is érvényesítő párt koalíciójával kezdődhetett volna" - mondta. Hozzátette, szerinte az MKP végig a kiegyensúlyozott szerep- és felelősségvállalásra törekedett. "A Híd OT egy nagyon markáns döntéssel, 37 nem és 5 igen szavazattal ezt elutasította és ezzel ezt a folyamatot lezárta" - nyilatkozta Menyhárt. 

Arra a kérdésre, hogy az MKP miért nem engedett abból az álláspontjából, amely értelmében azt szerették volna, hogy a két párt fele-fele arányban osztozzon a választási lista helyein és amelyet a Híd a leginkább kifogásolt, Menyhárt azzal válaszolt, pártja nem tudna egy alárendelt szerepben hitelesen dolgozni. "Nem csak közös indulásról, hanem az arányosítás elve alapján a felelősséget is arányosan szerettük volna vállalni" - mondta az MKP elnöke. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.