Nem lesz Híd-MKP koalíció

Híd OT
Pozsony |

A Híd Országos Tanácsa (OT) hétfőn elutasította az MKP ajánlatát, így nem lesz koalíció, nem lesz közös lista. A párttestület 37 tagja szavazott nemmel, 5-en igennel a koalíció létrehozására, 2 szavazat volt érvénytelen. A szavazás titkos volt. Menyhárt József, az MKP elnöke csalódott a döntés miatt.

Bugár Béla, a Híd elnöke az OT ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, az MKP nem engedett abból az álláspontjából, hogy a választási lista helyeit a két párt fele-fele arányban ossza el, illetve abból sem, hogy a listát ne pártelnök vezesse. A listás helyek pártok közötti elosztásánál Bugár szerint azt is figyelembe kellett venniük, hogy a Híd az elmúlt 10 évben mindig a parlamentben volt. Bugár pártja korábban azt javasolta, a listás helyeket 70:30 arányban osszák meg az ő javukra.

"Arra a javaslatunkra, hogy a listán ne legyenek sem mostani, sem korábbi pártvezetők, az ő elnökségük nem reagált" - mondta Bugár. Az MKP elnöksége ebben a kérdésben nem hozott döntést, a pártelnök, Menyhárt József és a párt korábbi vezetői azonban hétfő délután arról beszéltek, ők nem akarnak a megállapodás kerékkötői lenni.

Bugár szerint még nem dőlt el, hogy ő vezeti-e majd a Híd választási listáját. "Minden lehetőséget elképzelhetőnek tartok, amely a pártot segíti" - mondta, és hozzátette, erről minden esetben a Híd OT dönt.

A Híd elnöke szerint pártjának jó esélye van arra, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos választási eredményt. Bugár arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy amennyiben pártja a törvényhozásba jut, akkor kivel lépne koalícióra, csak a Kotleba-féle ĽSNS-szel való együttműködést zárta ki.

Ravasz Ábel alelnök szerint is az egyezség azon bukott meg, hogy az MKP a közös listát 50-50 százalékban akarta felosztani, ami a Híd számára elfogadhatatlan volt. Ravasz szerint az, hogy a listás helyek elosztásának arányában nem tudtak megegyezni, nem csak ürügy. "Lehetett látni, hogy mindkét pártban vannak olyanok, akik meg akarnak állapodni és olyanok is, akik nem akarnak megegyezni" - tette hozzá a Híd alelnöke.

Ravasz szerint a listavezető személyében közös nevezőre tudtak volna jutni. "Ha csak arról lett volna szó, hogy ki vezesse a listát, illetve hogy Bugár Béla milyen helyet kap, akkor talán meg is egyeztünk volna" - mondta Ravasz, és hozzátette más pártokkal, civil szervezetekkel, személyiségekkel folytatják a tárgyalásokat. A Híd alelnöke arra is emlékeztetett, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) már megállapodtak az együttműködésről.

Az MKP elnöke csalódott

Az MKP kedden sajtótájékoztatón reagál Bugárék döntésére. Menyhárt József pártelnök magánvéleményének adott hangot, amikor elmondta, sajnálatosnak tartja a Híd döntését.

"A felvidéki magyar egység a két legerősebb magyar érdekeket is érvényesítő párt koalíciójával kezdődhetett volna" - mondta. Hozzátette, szerinte az MKP végig a kiegyensúlyozott szerep- és felelősségvállalásra törekedett. "A Híd OT egy nagyon markáns döntéssel, 37 nem és 5 igen szavazattal ezt elutasította és ezzel ezt a folyamatot lezárta" - nyilatkozta Menyhárt. 

Arra a kérdésre, hogy az MKP miért nem engedett abból az álláspontjából, amely értelmében azt szerették volna, hogy a két párt fele-fele arányban osztozzon a választási lista helyein és amelyet a Híd a leginkább kifogásolt, Menyhárt azzal válaszolt, pártja nem tudna egy alárendelt szerepben hitelesen dolgozni. "Nem csak közös indulásról, hanem az arányosítás elve alapján a felelősséget is arányosan szerettük volna vállalni" - mondta az MKP elnöke. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?