Közélet

Nem csak a zenéről szólt idén a Pohoda Fesztivál

A Pohoda Fesztiválon több olyan program is volt, amely a szervezők társadalmi szerepvállalását mutatta. A két legfontosabb talán a szepsi romák ügyének bemutatása és egy afgán női zenekar fellépése volt.
Czímer Gábor

2019. július 15. 14:30

Pohoda
A Pohoda fesztivál főleg a szórakozásról és a zenéről szól, a program egy része viszont a szervezők társadalmi szerepválalását is mutatta - TASR-felvétel

Egy nyári fesztivál szellemiségéről – a nagy húzóneveken kívül – az árulja el a legtöbbet, hogy a szervezők milyen merészebb produkcióra vállalkoznak, illetve, hogy milyen előadásokon, beszélgetéseken miként tematizálják a fontos közéleti ügyeket. 

A számtalan előadás és beszélgetés közül a szepsi romákat ért rendőri erőszak áldozatairól szóló programpont az, amely szintén jó ismérve lehet a Pohodának. Szombaton délután Roman Kvasnica ügyvéd, Lýdia Šuchová, az Equity polgári társulás vezetője és Zuzana Wienk, polgári aktivista a hat évvel ezelőtti esetről beszélgetett. Kvasnica szerint az ügy egyre jobban hasonlít a Nyitrán megvert Žák-Malina Hedvig esetéhez. 

A Pohoda egyik legbevállalósabb programpontjára szombaton délután került sor, amikor a nagyszínpadon az afganisztáni Zohra női szimfonikus zenekar lépett fel. A perzsa mitológiában Zohra a zene istennője. A zenekar főleg nyugati klasszikus zenét játszott, így például részleteket Dvořák műveiből, de afgán alkotók darabjaiból is adott ízelítőt. Az együttesben az európai koncerttermekből ismert hangszereken kívül helyet kaptak a hagyományos perzsa hangszerek is, mint például a szitár. A közönség a trencséni reptér betonján ülve hallgatta végig a fedetlen fővel játszó afgán hölgyeket. A zenei élmény valóban nagyszerű volt, a programpont azonban elsősorban azért merész, mert a konzervatív afgánok számára elképzelhetetlen egy női zenekar működése. A hazájukban, ahol még ma is jelentős befolyással bírnak a szélsőséges iszlamisták, egy tisztán nőkből álló zenekar rendkívülinek számít. 

Közismert az ügy, amely során hamis tanúzás miatt emeltek vádat több Bodollói úti roma ellen, akik arról panaszkodtak a 2013-as, hírhedt szepsi rendőrségi razzia után, hogy a rendőrök megverték őket. Azóta többüket hamis tanúzás miatt el is ítélték. A megvert romákat képviselő Kvasnica elmondta, a romák több panaszt nyújtottak be, mivel a rendőrök ellen indított eljárást leállították. Szlovákiában nem jártak sikerrel, ezért a strasbourgi Európai Emberjogi Bírósághoz fordultak. Kvasnica szerint az ügy egyre jobban hasonlít a Nyitrán megvert Žák-Malina Hedvig esetéhez. Az ügyvéd kiemelte, a hatóságok nem csak szakmaiatlanul jártak el a romákkal szemben, hanem szerinte az ügy a rendszerszintű rasszizmus megnyilvánulása is egyben. A beszélgetésen jelen voltak maguk a sértettek is, akik néhány szó erejéig szintén a közönség elé álltak. 

A beszélgetésnek a sértetteken, az őket képviselő ügyvéden és civil aktivistákon kívül nem volt olyan szereplője, aki a romák ellen gyakran megalázóan eljáró hatóságokat képviselte volna. Így az igazságügyi államtitkár vagy a tárcavezető sem kényszerült arra, hogy a felmerülő kérdésekre válaszoljon. Azt nem sikerült megtudni, hogy nem hívták őket meg, vagy nem fogadták el a felkérést. 

Az afgán Zohra együttes meghívása nem azért bevállalós, mert a szervezők komolyzenét kínálnak a fesztiválozóknak. A Pohodán egyébként többször is hallhatott klasszikus zenét a közönség. Az afganisztáni női zenekar pont emiatt a két tulajdonsága miatt, tehát, hogy afgán és női, számít különlegesnek. A hazájukban, amelyet sokáig a szélsőséges iszlamista tálibok uraltak, már az is rendkívülinek számít, hogy egy tisztán nőkből álló zenekar jön létre. A konzervatív afgánok nagy részének máig elképzelhetetlen, hogy női zenekar működjön. Ez pedig jelentős veszélyeket is jelent. Dr. Ahmad Sarmast, a Zohra anyaintézményének számító Afghanistan National Institute of Music megalapítója ellen 2014-ben pokolgépes merényletet követtek el Kabulban. Sarmast maradandó sérüléseket szenvedett, de úgy döntött, nem adja fel a nők egyenjogúsíátsa szempontjából szimbolikus vállalását. „Afganisztánnak a többi nemzethez hasonló útra kell lépnie. Azt szeretnénk, ha az afgán lányok ugyanúgy örülhetnének a szabadságnak, mint kortársaik világszerte” – mondta Sarmast az amerikai NPR rádiónak, és hozzátette, hazájában nem épülhet demokratikus társadalom anélkül, hogy ebben a nők ne vállaljanak szerepet. 

Michal Kaščák, a Pohoda főszervezője a zenekarral kapcsolatban elmondta, ha valami, akkor a Zohra testesíti meg azt, ami a Pohodalényege. Az afganisztáni női zenekar szlovákiai turnéja során összesen hat koncertet adott. A Pohodán kívül felléptek még például Zsolnán, Nagyszombatban és a fővárosban is. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

koronavírus

Koronavírus – 742 újabb fertőzöttet azonosítottak PCR-teszttel Szlovákiában

Szímő

A Jedlik díjas Popély Gyula és Albert Sándor méltatása

01

Holtan találták meg az eltűnt 18 éves fiút

01

Sorozatdaráló – Lelki élveboncolás

Afganisztán k

A tálibok több segélyt kértek a nemzetközi közösségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.