Nagyszombat megye iskolái helyeslik a biztonsági ellenőrzést

iskola k

Nagyszombat megye alap- és középiskolái helyeslik, hogy biztonsági szempontból ellenőrizni fogják az intézményeket, és bekapcsolódnak a belügyminisztérium által indított felmérésbe – erősítették meg az iskolák fenntartói.

44 megyei fenntartású középiskola van, Natália Petkáčová, a megyei hivatal kommunikációs osztályának vezetője elmondta, mindegyikben működik porta, és ellenőrzik a belépést. Az iskolák többségében biztonsági kamerák is vannak. „A cél az, hogy mindegyik iskolában legyen megfelelő kamerarendszer, amely csatlakoztatva van a hatóságokhoz” – közölte Petkáčová.

Tatiana Moravcová, Szenice önkormányzatának szóvivője elmondta, elsősorban pénzkérdés valamennyi iskola kamerákkal való felszerelése vagy a meglévő kamerarendszerek bővítése, illetve a belépés folyamatos ellenőrzése. Hozzátette, az iskolák folyamatosan figyelik és foglalkoznak azokkal a diákokkal, akiknek megváltozik a viselkedésük, agresszívebb lesz a magatartásuk, illetve zaklatás jeleit tapasztalják. A város 2022-ben szakértői csoportot hozott létre a munkaügyi hivatallal, amely a gyerekek mentális egészségével foglalkozik, és minden iskola képviselve van a testületben. Emellett szeretnék, ha nyíltabb lenne a kapcsolat a szülőkkel, és képesek lennének beszélni a gyerek esetleg megváltozott viselkedésével kapcsolatban.

Galántán Mária Kilácskóová önkormányzati szóvivő elmondása szerint mind a négy alapiskola a saját lehetőségeihez mérten már minimalizálta a biztonsági kockázatokat. Biztonsági kamera van az iskolák bejáratánál, ellenőrzik a belépést, átdolgozták az iskolai rendtartást, és kidolgozták az irányelveket a zaklatás, a diszkrimináció kezelésére, a pedagógusok figyelik a diákok viselkedését. „Amit az iskolák hiányolnak, az például a válságterv egy esetleges támadás kezelésére” – tette hozzá. Az iskolák együttműködnek az érintett szervekkel, a rendőrséggel, a megelőző programokat kínáló szervezetekkel, a tanácsadó központtal.  A magyar tanítási nyelvű Kodály Zoltán Alapiskola segélyvonal létrehozását javasolja, amelyet vészhelyzetben lehetne hívni. „A város minden évben előadásokat szervez a nyolcadikos és kilencedikes tanulóknak, továbbá a pedagógiai alkalmazottaknak a megelőzés témakörében” – tette hozzá a szóvivő.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?