Vélemény

Mit veszítünk a Híd eltűnésével?

A szlovákiai magyarok, szlovákok és etnikai kisebbségek tízéves pártja, a Híd sokak számára máig különleges. Gyakran hallani, hogy ezt a különlegességet meg kell őrizni. Egyre többfelől hallani azonban, hogy a párt hanyatlóban van, az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai is ezt erősítik meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 8. 08:00

Bugár Béla
Bugár Béla - David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

A növekvő ellenszenv és elfordulás ellenére az alkotmány ünnepén a Híd megérdemli a jóindulatot. Az ok nem a történelmi különlegesség, amely túllép a visegrádi határokon, hanem valami teljesen más.

Egy ilyen típusú párt kulcsfontosságú a demokratikus politikai rendszer létéhez, ahhoz, ami a mečiarizmus évei után kialakult, mégpedig a demokratikus alkotmány szellemében, a nemzetközi és a gyakorlati politika felől nézve. Nincs is ennek a pozíciónak a jellemzésére alkalmasabb jelző, mint amit a „hejszlovákok” alkottak korábban: államalkotó!

Más szóval, annak ellenére, hogy a Híd koalíciós tevékenysége miatt szavazói némileg kiábrándultak – az érthetetlen hallgatás és a koalíciós partnerek túlkapásainál végzett többletmunka mellett idézzük fel az Isztambuli Egyezmény elleni szavazást, a statisztaszerepet az alkotmánybírák választásánál, a szavazatokat a Szlovák Közszolgálati Rádió és Televízió ellentmondásos megítélésű igazgatójának –, ha a párt nem kerül be 2020-ban a parlamentbe, az az országnak rossz hír.
 

Eurohíd

A Híd egyik legjobban látható értéke az ország proeurópai irányultságának nyílt támogatása. Ez lehetett az egyik ok, amiért 2016-ban Robert Fico a Szlovák Nemzeti Párt mellé a koalícióba hívta. A mečiarizmus óta a gondolkodó, körültekintő szlovákiai magyarok rájöttek, hogy az Unióban mindannyiunknak jobb, mint kiszolgáltatva lenni a nemzetállamok kiszámíthatatlan és túlbuzgó védelmezőinek. Az, hogy a kormányban a korábban kevésbé tolerált kisebbség képviselői ülnek, a szomszédos országok kormányainál „eurokonformabb” Fico-kormányt hozott. Ezért is engedhette meg magának a legtovább regnáló volt szlovák miniszterelnök, hogy olyan témákat (menekültek, Soros, Brüsszel stb.) húzzon elő időnként, mint Orbán vagy Kaczynski, és közben nem sérült annyira emiatt a reputációja.

Továbbá ki kell emelni a Híd szerepét a szlovák–magyar kapcsolatok alakulásában. Orbán Viktornak nincs trójai falova a pártban. A „magyar nyelvű szlovákok” pártja, ahogy a nacionalista magyarok nevezik őket, ráadásul a helyi viszonyok közepette – Orbánisztán híveitől eltérően – következetesen kitart a liberális-demokratikus értékek mellett. A kormányban töltött időszak botlásai ellenére a Híd érti azt az elvet, hogy a szavazóinak jólétéhez (nem csak a magyaroké, más kisebbségeké is) a pluralitás megőrzése szükséges.
Emlékezzünk például arra, hogy 2015-ben a menekültválság idején az összes parlamenti párt közül a legnormálisabban a Híd viselkedett, vagy Ravasz Ábel kormánybiztos rendszerszintű javaslataira a romák helyzetére vonatkozóan, vagy Lucia Žitňanská tevékenységére az igazságügy területén, akitől 2016-ban, ebben a kormányban, túl sokat nem lehetett várni. A közelmúlt politikai változásai felől nézve – Zuzana Čaputová győzelme az elnökválasztáson, a proeurópai koalíció többsége az EP-választáson – a Híd tízéves projektje nem ellentéte, hanem a kezdete a modern szlovákiai politikai tradíció konszolidálásának.

Leszögezhetjük hát, és ez a mečiarizmus bukása óta érvényes, hogy a szlovákiai demokrácia patinásabb, ha az etnikai kisebbség – elsősorban a legjelentősebb politikai kisebbség, a magyar – demokratikus képviselői is társalkotói.

A konstitutív híd

Nem érvényes tehát az a népszerű magyarázat, hogy Szlovákia már felnőtt, és a nagy szlovák pártok képviselhetik a kisebbségeket, bár ilyen nemes ambíció progresszívebb helyeken megjelenik. Amíg a politikai identifikáció elsődleges forrása a nemzetállam, addig logikus, hogy az autochton kisebbségű Szlovákiában szükség van egy pártra, amely az etnikai és a nemzeti kisebbségeket képviseli. A ruszinok és romák körében elért eredmények igazolják, a Híd nem a kilencvenes évek etnikai pártja. Olyan, mintha Szlovákiában a parlament nem létező „második” kamarája lenne, amely figyelembe veszi a kulturális és társadalmi folyamatokat, valamint a regionális viszonyokat. A szomszédokkal összehasonlítva, ez a tulajdonság csak Szlovákiára jellemző, és jelzi a politikai projekt erejét, amely a mečiarizmus után a szlovákok többségével és a magyarokkal kivette az irányítást a komplexusos szlovák nacionalisták kezéből. Fontos hangsúlyozni, az alkotmány ünnepén az alkotmányos patriotizmus e megmentését.

A plurális modell ereje abban rejlik, hogy a kisebbségek jelentős részét nem etnikai, vallási vagy gazdasági alapon képviselik a parlamentben, hanem a kisebbség, a társadalom pluralitásának a megőrzése elvén. Innen nézve a Híd konstitutív párt, még akkor is, ha a képviselői erről nem mindig tudnak.

Zuzana Kepplová nemrégen egy, a Sme napilapban megjelent jegyzetben írta, hogy a Híd a roma szavazókban reménykedhet, mivel a Híd szlovák szavazói az új pártokat támogatják. Egyelőre ez az elfordulás nem teljesen egyértelmű. Tény, hogy Ravasz Ábel, a Híd alelnöke romaügyi kormánybiztosként nagyon jó eredményeket ért el, gondoljunk csak a kötelező óvodalátogatás bevezetésére vagy a szisztematikusan elvégzett munkára a marginalizált csoportokért.

Az autochton kisebbségek beemelése a politikai rendszerbe nem egy ideiglenes modell a plurális paradicsom megteremtéséért, hanem tartósnak kell lennie, a mindennapi együttélés intézményes formája; ez egy teszt is lehet, felkészülés a bevándorlókra és a menekültekre.

Ha akarjuk, különböző ideálok megjelenítéseként tekinthetünk rá: a régi monarchia pluralitásának visszfényeként, amely odafigyelt az alattvalók sokféleségére; vagy a jövő Európájának projektjeként, amelyet a fasiszták emelte kerítések, falak és határok sem mentenek meg az ökológiai válság következményeitől, a menekültektől, ha nem építi erősen a pluralitást.

A gyakorlati híd

Végül van egy gyakorlati, politikai ok a Híd típusú párt megmaradása mellett. Az elmúlt tíz évben a többségi nem nacionalista választó hozzászokott ahhoz, hogy a szlovák–magyar kapcsolatok békések. Habár lehet hivatkozni az új hisztériára – a magyarok után a romákat a nem létező menekültek váltották fel –, a békéhez, a nyugalomhoz nagymértékben hozzájárult a kisebbségeket képviselő párt. A „hivatásos” kisebbségi politikus elkerülésén kívül van itt egy gyakorlati ok. A Híd a liberálisabb szlovák választók mellett azokat is képviseli, akik nem nagyvárosban élnek. Nekik egyébként nem lenne képviseletük, vagy kevésbé vonzó alternatívájuk lenne. A vidéki szavazók képviselete, akiket például a Kereszténydemokrata Mozgalom nem tud tömegesen megszólítani, hogy segítsenek a „városi” pártoknak legyőzni a populistákat, 2020-ban döntő fontosságú lehet.

Érdemes azt végiggondolni, hogy az állampolgárok nem is olyan régen elvették a köztársaságot a nacionalistáktól, és értelmet adtak az alkotmánynak, azonban nem kell hogy ez az állapot tartós legyen. A kisebbségek intézményes képviselete – talán egyszer majd nem csak az etnikaiaké – ugyanis nemzetközi, alkotmányos és gyakorlati, politikai okokból kifolyólag kulcsfontosságú az országnak.

Juraj Buzalka
szociálantropológus


A cikk a szlovák Sme napilapban és a cseh Listy folyóiratban is megjelent.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

„Az ember segítő kezet nyújt, és szinte leköpik” – mondta Matovič az MKP-ról

Fico vs Pellegrini

Túlélheti-e a Smer Fico és Pellegrini viszályát?

trianon rimaszombat

GALÉRIA: Rimaszombat is megemlékezett

Igor Matovič
Frissítve

Nem szüntetik meg idő előtt a veszélyhelyzetet

Thermalpark

Kedden nyit a dunaszerdahelyi Thermalpark

Fél kiló fehér kristályos anyagot és 20 ezer eurót lefoglalt le a NAKA Udvardon

Fél kiló fehér kristályos anyagot és 20 ezer eurót foglalt le a NAKA Udvardon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.