Milyen nyári szezonra számítanak az utazási irodák, és mit terveznek a családok?

tengerpart
Pozsony |

Az utazási irodák szerint a szlovákiai családok részéről idén is nagy az érdeklődés a külföldi utak iránt, a felmérések szerint pedig sokan nyaralnak itthon is, a lakosság egy része azonban ez utóbbit sem engedheti meg magának. Milyen lesz az idei nyári utazási szezon, és mekkora összeget vagyunk hajlandók elkölteni a szabadságra?

„A szlovákiai utazási irodák manapság már az utolsó last minute utakat értékesítik, miközben ezek árai nagyjából ugyanakkorák, mint tavaly. A szlovákiai családok ezek esetében idén leggyakrabban Törökországot, Görögországot és Egyiptomot választják” – mondta el Roman Berkes, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) az elnöke.

Last minute

Berkes szerint az utazási irodák kínálatából jelenleg leginkább a last minute utak vonzzák az ügyfeleket. „Ez teljesen logikus, hiszen nagy az esélye annak, hogy a last minute utakat kedvezményes áron kínálják, mivel nagyon közel van az indulási időpontjuk, és többé-kevésbé ezek az utolsó helyek, amelyek még az utazási irodák kínálatában vannak” – mondta Berkes. Az ágazati szakmai szervezet elnöke szerint a last minute utak előnye és hátránya is egyben, hogy az ügyfelek nem számíthatnak rájuk előre. Ezek az utak szerinte inkább azoknak szólnak, akik rugalmasak, vagyis akik a munkahelyükön gyorsan el tudják intézni a szabadságot, és néhány nap alatt el tudnak utazni nyaralni. A last minute utakat leggyakrabban olyan országokba kínálják, mint Görögország, Törökország vagy Tunézia.

„Idén is nagy az érdeklődés a külföldi utak iránt, és arra számítunk, hogy a szlovákiai turisták által felkeresett úti célok rangsora hasonló lesz a tavalyihoz. Törökország továbbra is vezet, a sorban pedig Görögország, Egyiptom, Tunézia, Horvátország és Ciprus következik”

 – mondta el Berkes. Szerinte a szlovákiai családok egyre többet utaznak, évről évre igényesebbek, és minden évben egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat keresnek, amiért akár többet is hajlandók kifizetni.

Vigyázzunk a csalókra!

Berkes óva intette az utazni vágyókat a közösségi médián keresztül meghirdetett kétes ajánlatoktól. 

„Ezek többsége átverés, mivel pénzt kérnek az emberektől, majd néhány nappal az indulás előtt lemondják az utazást”

 – figyelmeztet Berkes, aki azt tanácsolja, hogy mielőtt reagálnánk egy-egy ajánlatra, ellenőrizzük az ilyen ajánlatokat tevők személyazonosságát vagy a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet honlapján (www.soi.sk), vagy közvetlenül az utazási iroda honlapján, amelynek rendelkeznie kell a fizetésképtelenség elleni biztosításról szóló igazolással.

Lakossági tervek

Hogy a szlovákiai családok valójában milyen elképzelésekkel vágnak neki az idei nyárnak, az már az áruhiteleiről ismert Home Credit társaság számára a Stem/Mark piackutató által készített legfrissebb, csütörtökön közzétett felméréséből derül ki. „A családok üdüléssel kapcsolatos tervei látványosan eltérnek egymástól, ami főként az anyagi helyzetükkel függ össze. Vannak, akik még egy rövidebb szlovákiai kiruccanást sem engedhetnek meg maguknak, míg mások akár több külföldi kirándulást is beterveztek” – mondta el lapunknak Jaroslav Ondrušek, a Home Credit piaci elemzője.

A Stem/Mark piackutató által megkérdezettek 14 százaléka idén nyáron például egy hazai és egy külföldi utat is megengedhet magának, míg a 20 százalékuk csak egy szlovákiai, 18 százalékuk pedig egy külföldi üdüléssel számol. 

„Ezzel szemben a megkérdezettek 21 százaléka egész biztosan, 16 százalékuk pedig valószínűleg idén semmilyen nyaralást nem engedhet meg magának. A jó hír, hogy az ilyen családok aránya a tavalyihoz képest nagyjából 10 százalékponttal csökkent”

 – tette hozzá Ondrušek. Szerinte idén, akárcsak tavaly, a külföldön nyaralók csaknem fele 7–10 napot szán a pihenésre. A Szlovákiában üdülők több mint fele ezzel szemben inkább a rövidebb, leggyakrabban 4–6 napos kiruccanásokat részesíti előnyben. Hosszabb, 7–10 napos szlovákiai nyaralásra csak a 16 százalékuk készül.

Ennyit fizetünk

Ami a kiadásokat illeti, a válaszadók több mint fele (egész pontosan 51%-uk) arra számít, hogy az idei nyaralásért nagyjából ugyanannyit fog fizetni, mint a tavalyiért. A megkérdezettek 22 százaléka arra számít, hogy kicsit, 14 százalékuk pedig arra, hogy jóval többet fog költeni. „Ami a konkrét összegeket illeti, a megkérdezettek 43 százaléka legfeljebb 800 eurót szán majd az idei nyaralásra, míg a 18 százalékuk 800 és 1200 euró közötti összeget. A családok tizedének azonban nem okoz gondot 2–4 ezer euró kifizetése sem, százból hárman pedig 4 ezer eurónál is többet fizetnek” – mondta el Ondrušek. Külföldi fizetéskor egyébként a szlovákiai turisták többsége kombinálja a kártyás és a készpénzes fizetést, a 17%-uk lehetőleg csak készpénzzel fizet, másrészt a megkérdezettek tizede kizárólag kártyát használ.

Veszélyes eladósodás

A pénzhiányt sokan úgy próbálják meg áthidalni, hogy a nyaralást is hitelből finanszírozzák. Az adósságbehajtással foglalkozó KRUK Csehország és Szlovákia Kft. legfrissebb felmérése szerint Szlovákiában a lakosság 7 százaléka vesz fel kölcsönt a nyaralásra, ami körülbelül minden 14. lakosnak felel meg. 

„A jó hír, hogy ez az arány a tavalyi évhez képest 1 százalékponttal csökkent, mint ahogy az is, hogy a lakosság túlnyomó többsége nem vesz fel kölcsönt utazásra, és ez biztosan jó döntés”

 – közölte Jaroslava Palendalová, a KRUK vezérigazgatója, aki szerint leggyakrabban a gyermekes családok kölcsönöznek pénzt nyaralásra, aminek az összege általában 400 euró fölött mozog.

Jelentősen csökkent a hitelt felvevők aránya a 18 és 24 évesek korosztályában. Tavaly ebben a korcsoportban a válaszadók 9 százaléka kölcsönzött pénzt, jelenleg azonban ez az arány már csak 3 százalék. A nyaralásra leggyakrabban a 25 és 34 év közöttiek vettek fel kölcsönt. A nyaralást a legalacsonyabb arányban egyébként Pozsony megyében fizették kölcsönből, ahol szinte egyáltalán nem kölcsönöztek pénzt erre a célra, míg a legmagasabb arányt Eperjes és Kassa megye érte el, körülbelül 9 százalékkal. Palendalová az ilyen kölcsönök gazdasági következményeire is figyelmeztetett. „Az adósságon alapuló nyaralás gazdaságilag nem észszerű. A legnagyobb problémát azok a helyzetek jelentik, amikor munkanélküliek vesznek fel kölcsönt ilyen célokra, ami szintén gyakori eset” – tette hozzá.

Nyári táborok

A nyári szünet a nyaralás mellett sok családban együtt jár a gyerekek nyári táboroztatásával is. „Idén a szlovákiai gyermekek nagyjából harmadának fizettek be valamilyen nyári táborra, közülük valamivel többen mennek napközis táborba, mint ottalvósba. A családok mintegy fele legfeljebb 300 eurót szán erre a célra, a tizedük azonban több mint 600 eurót is képes kifizetni” – tette hozzá Ondrušek. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?