MIDAS-díjas az Új Szó újságírója

MIDAS-díjas az Új Szó újságírója
Donostia/San Sebastián |

Megtartotta éves közgyűlését a Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Európai Szövetsége (MIDAS). A közgyűlést követően a MIDAS-, illetve Otto von Habsburg-díjak átadására is sor került. A rangos kitüntetést lapunk munkatársa, Czímer Gábor vette át.

A szervezet idei közgyűlésének a festői Donostia adott otthont, a házigazda a Berria napilap szerkesztősége volt, mely az idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. A MIDAS-díjat Slezákné Kovács Edit, a szervezet elnöke adta át Czímer Gábornak, az Új Szó belpolitikai rovat munkatársának. Kollégánk, aki fáradhatatlanul világít rá a magyar kisebbséget érintő igazságtalanságokra Szlovákiában, a Beneš-dekrétumok alapján elkobzott földterületek ügyének felderítéséért vehette át a kitüntetést.

A Habsburg Ottóról elnevezett újságírói díjat, amellyel olyan többségi lapoknál dolgozó szerzőknek jutalmaznak, akik a lakosság figyelmét a kisebbségek problémáira is felhívják, idén kivételesen egy személynek és egy szervezetnek ítélték oda. Egyrészt elismerésként kapták az egykori Egunkaria újságírói, 20 évvel a lap megszűnése után. Az Egunkariát, az akkori egyetlen baszk nyelvű napilapot 2003-ban a spanyol hatóságok bezárták, a vádak szerint ugyanis kapcsolatban állt az ETA terrorszervezettel. Tíz munkatársat letartóztattak, az újság vagyonát pedig befagyasztották. A vádlottakat 2010-ben minden vád alól felmentették. A szerkesztőség bezárást széles körben bírálták, a 2010-es jogerős ítélet pedig a sajtószabadságba való beavatkozásnak minősítette. 2012-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága bűnösnek találta Spanyolországot abban, hogy nem vizsgálta ki megfelelően a fogvatartottak által felhozott kínzási vádakat.  A Berria napilap az Egunkaria megszüntetése után indult, és azóta is az egyetlen országos baszk nyelvű napilap.

A másik díjazott Andrzej Poczobutnak, aki kisebbségi lengyel és fehérorosz újságoknál is dolgozott. A „Lengyel Magazin Száműzetésben” főszerkesztője volt, amely a Lukasenka-rezsim által 2005 óta üldözött fehéroroszországi lengyelek szövetségének lapja. A rezsim emberi jogi jogsértéseinek és antidemokratikus politikájának bírálata miatt Poczobut politikai üldözötté vált, és 2021-ben „belföldi terrorizmus” és „államellenes tevékenység” hamis vádjával letartóztatták. 2023. februárjában 8 évre ítélték szigorúan őrzött büntetés-végrehajtási intézetben.

A kitüntetést Habsburg Walburga adta át az Egunkaria újságíróinak, Poczobut fogva tartása miatt nem vehetett részt az eseményen. 

A MIDAS-díj és a Habsburg-díj egyaránt a kisebbségvédelem és a kulturális különbözőség terén végzett kimagasló újságírói teljesítmény elismerésére szolgál. A bolzanói székhelyű MIDAS fő célkitűzése, hogy egyesült erővel képviselje az európai kisebbségi nyelvű napilapok érdekeit az európai intézmények előtt. A szervezet egyfajta fórumot is képez a kölcsönös tapasztalatcseréhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?