Menyhárt: Bugár akarta kihúzni a pártelnököket

Menyhárt József

Az MKP elnökét, Menyhárt József arról kérdeztük, miért nem sikerült megállapodniuk a Híddal.

A Híd a listavezető személyére és a listás helyek egyenlő elosztására vonatkozó feltételüket nem tudta elfogadni. Ön és Berényi József, az MKP korábbi elnöke személyes döntésének adott hangot, amikor arról beszéltek, hogy amennyiben az önök személye a koalíció akadálya, akkor nem indulnak a választáson. Ez utóbbi miért nem a párt elnökségi döntéseként fogalmazódott meg?

Azért nem, mert erről az elnökség nem dönthet. Ha valaki nem indul a választáson, az egy személyes döntés. Mi ezt meghoztuk. A tárgyalásokon nem beszéltünk arról, hogy konkrét személyek ne legyenek a listán, végig egy kiegyensúlyozott helyzet megteremtéséről beszéltünk. A Híd a lista 70:30 arányú megosztásban, az MKP pedig a listás helyek fele-fele arányú elosztásában képzelte ezt el. Mi azért ragaszkodtunk ehhez a feltételünkhöz, mert szerettünk volna nyitni a civil szféra felé is. Az, hogy valaki elindul-e a választáson, az egy személyes döntés. Bugár elnök úr küldött egy levelet nekem, amelyben felvetette, hogy nem indul a választáson, de akkor más elnök, vagy korábbi pártvezető se legyen a listán. De ez az ő személyes felvetése volt, a tárgyalások során erről nem volt szó.

Ez azt jelenti, hogy ön mint az MKP jelenlegi elnöke, illetve a párt korábbi vezetői személyes döntésükként értelmezik a listára való lépésüket, nem pedig pártdöntésként?

Senki nem kérte Bugár elnök úrtól azt a felajánlást, hogy ő ne legyen a listán, ahogy senki sem kérte Berényi Józseftől és tőlem sem ugyanezt. Mi arra reagáltunk, amit az elnök úr magánlevélben nekem írt. Ez az ő személyes felajánlása volt, amivel azt sürgette, hogy változtassunk a véleményünkön. Az MKP országos elnöksége azonban azt mondta, ki kell tartanunk a listás helyek fele-fele arányban való elosztása mellett.

Korábban elmondta, hogy kiegyensúlyozott szerep- és felelősségvállalás mellett tudják csak elképzelni a Híddal való koalíciót. Ez kizárólag a listás helyek fele-fele arányban való elosztásával valósítható meg?

Azt gondolom, hogy a felvidéki magyar közösség java része az EP-választáson, az önkormányzati választáson és más választásokon is kitüntette bizalmával az MKP-t. Nem azt mondom, hogy nekünk a listás helyek fele alanyi jogon jár, hanem azt, hogy ezért az 50 százalékért mi képesek lettünk volna hadrendbe állítani a csapatot és dolgozni érte.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!