Közélet

Menyhárt: Az Összefogás miatt jött a nem

Pozsony | Többek között arról kérdeztük az MKP elnökét, Menyhárt Józsefet, miért utasította el pártjának Országos Tanácsa a Híddal alkotott választási párt létrehozását.
Czímer Gábor

2019. október 24. 07:00

Menyhárt József
Menyhárt József

Az MKP a közleményében a pártelnökség döntését a megváltozott politikai helyzettel indokolta. Mi változott meg?
A változás abban áll, hogy bejegyezték az Összefogást, így nem négy, hanem öt párt van a palettán. Az Országos Tanácsunk korábbi döntésében az van, hogy ugyan a Híd és az MKP együttműködésére kell alapozni az együttműködést, de egységes listát kell létrehozni. Az országos elnökség úgy döntött, nem akarunk másokról az ő kihagyásukkal dönteni. Tehát mindenkit meg kell hívni egy ilyen egyeztetésre. Az MKP azért utasította el a javaslatot, hogy az összes párt részvételével tárgyaljuk újra a megállapodást. Ezért meghívót küldtünk az MKDSZ-nek, az Összefogásnak, a Magyar Fórumnak és hát a Hídnak is, hogy a hét második felében újra egyeztessünk. 

Az Összefogás megjelenése annyira befolyásolta a politikai helyzetet, hogy nem lehetett a Híd és az MKP által korábban kitárgyalt megoldásjavaslattal tovább dolgozni?
Ez mindenképpen új helyzetet teremtett, és a járásaink szintjén is megfogalmazódott számos vélemény, amit az országos elnökségi tagok aztán felhangosítottak, hogy mindenképpen számoljunk a korábban kitárgyalt megállapodás elvetésének lehetőségével is. Ez az MKP, a Híd és az MKDSZ közti, hárompárti egyezség volt. Ugye, a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum kizárta az olyan együttműködést, amelyben Bugár Béla is szerepet kap. Az Összefogást pedig, akárhogyan is nézzük, mostantól pártként kell kezelni. Tehát eddig három párt megállapodásáról beszéltünk. Nem hozhattunk egy, az Összefogást is érintő döntést úgy, hogy ők nincsenek ott. A javaslat azonban, mint olyan még itt van, ezt kell újratárgyalni.

Az Összefogás kérte, hogy immáron az ő részvételükkel tárgyalják újra a megállapodást?
Az, hogy az Összefogás mit kért, az az ő dolga. Az MKP elnöksége, a pártunk Országos Tanácsának (OT) döntésével összhangban nyilvánított véleményt. Az OT korábban ugyanis úgy döntött, mindenképpen a Híd és az MKP közös, de mindenki bevonásával megvalósuló együttműködésére van szükség. 

Milyen arányban utasította el az elnökség a Híddal közös választási párt létrehozását?
Meggyőző arányban.

Ön hogy szavazott?
Én úgy szavaztam, ahogy a meggyőződésem diktálja. Tudatosítani kell, hogy abba az irányba megy a párt, amerre az elnökség akarja.

Önök tárgyalásra hívták a másik négy magyar pártot. Az önök számára milyen együttműködési lehetőségek jöhetnek még szóba?
Úgy gondolom, a választási párt a megoldás. Amennyiben a meghívott felek eleget tesznek a meghívásnak, remélem, tovább tudunk lépni a kérdésben. A technikai megoldásban mindenkinek meg kell találnia a szerepét. Ha azonban valaki azzal jön, hogy ki miért ne legyen a listán, akkor az nem összefog, hanem megoszt. Mi ezt eddig nem is tettük. Mivel az idő kevés, a felelősség pedig nagyon nagy, azt gondolom, az egyeztetésen mindenkinek ott kell lennie.

Milyen gyakorlati megoldások kínálkoznak még egy választási párt létrehozására?
Két lehetőség van. Az egyik, amit a Híd, az MKDSZ és az MKP kitárgyalt. Illetve úgy látom, hogy az Összefogás választási pártként való működése a másik lehetőség, hiszen ők kimondottan ezzel a céllal jöttek létre. De erről nyilatkozzanak ők.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
biztosítás

Fontos tudnivalók a szociális és az egészségbiztosításról

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Nagyfödémes

Odafigyeléssel csökken a hulladék

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

koronavírus

Közel harminc új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.