Közélet

Mennyi marad tisztán a számlán az idei minimálbérből?

Pozsony | Ami az elmúlt hét eseményeit illeti, talán nem is meglepő, hogy még mindig nem született megállapodás a jövő évi minimálbér összegének emelésével kapcsolatban. Múlt héten a szlovákiai iparvállalatokat tömörítő Klub 500 újra megszólalt, és most már határozottabban kéri a kormányt a minimálbér befagyasztását illetően.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. augusztus 14. 13:14

pénz euró
Az ország függetlensége óta még egyszer sem fordult elő az, ami idén, hogy éves szinten 1,2 százalékkal csökkent a bruttó országos átlagbér. - TASR/AP-felvétel

A Klub 500 mintegy 20 éve van jelen a szlovák gazdasági életben: a több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató cégek, vállalatok koordinálásával foglalkozó nonprofit szervezet aktívan részt vesz a hazai vállalkozók érdekeinek védelmezésében. Jelentősen hozzájárul az új munkahelyek létrehozásához, a szlovák gazdaság növekedéséhez. A szervezet célja, hogy olyan versenyképes üzleti környezetet teremtsen, amely minden vállalkozó és alkalmazottaik javát szolgálja.

A szlovák gazdaság válságos időkkel szembesül, és ilyen helyzetben a minimálbér emelése rendkívül felelőtlen megoldás lenne, állítják a szervezet szakemberei. Számos vállalkozásnak jelentős csökkentéseket kellett végrehajtania a széles körű korlátozások miatt, beleértve a munkahelyek számának csökkentését is.

A kérdés tehát továbbra is megválaszolatlan, milyen egyezség jön létre a 2021-es minimálbért érintően. Mi pedig ígéretünkhöz híven folytatjuk a még érvényben levő törvény által megszabott minimálbér elemzését, felhasználva a TREXIMA munkaerőpiac-kutató és tanácsadó cég tanulmányait, ezúttal a nettó összeg szemszögéből.

A reális növekedés

A 60 eurós minimálbér-növekedés a valóságban plusz 49,63 eurót jelent a munkavállalónak a tavalyi évhez képest (a táblázat utolsó sora). A magasabb bérből a járulékok is magasabbak mindkét fél (munkaadó, munkavállaló) részéről. Ami viszont a legfontosabb, hogy az alkalmazott fizetése még így is magasabb lesz, éves szinten körülbelül 595 euróval.

A minimálbér összegének emelése természetesen befolyásolja az éjszakai munka utáni, valamint a hétvégék és az ünnepnapok bónuszainak nagyságát is. Ezek az összegek mind a minimális órabér összegéből számítódnak ki. A minimálbérrel kapcsolatban több mint 40 törvény van még mindig érvényben. Idetartoznak az előbb említett pótlékok is, így például a vasárnapi munka után 100%, a szombaton végzett munka után 50%, az éjszakai munka után pedig 40% pótlék jár (de bizonyos kockázatos munkakörökben is 50% pótlék illeti meg a munkavállalót). Főleg a pékségek, a hétvégén nyitva tartó kereskedelmi egységek érzik meg az ilyen pótlékokkal járó többletkiadásokat. Ezek a bérpótlékok természetesen adókötelesek, tehát egyrészt megnövelik a cégek költségeit, másrészt viszont növelik az állam bevételeit.

A bruttó minimálbérre terjedő adóterhek százalékban: az egészségbiztosítási járulék 4%, a társadalombiztosítási járulék 9,4%, a személyi jövedelemadó pedig 4,4%. Ezek alapján a teljes adó- és járulékteher egy munkavállalóra 2020-ban majdnem 18% (17,8%).

01

Lehetnek eltérések

Fontos hangsúlyozni, hogy a korábban említett értékek mutathatnak néhány eurós eltérést a valósággal szemben. Ugyanis mi havi átlagos értékekkel számoltunk, ami heti 40 órás munkahét esetében havi 174 órát jelent (kivételt jelenthet az a munkáltató, aki ragaszkodik minden hónapban az átlagolt összeghez). Azonban mindenki számára ismert, hogy a hónapok hossza nem egyforma, nem beszélve az ünnepnapokról vagy egyéb befolyásoló tényezőkről, ezért a havi nettó értékek is arányosan módosulnak.

Széplaki Dénes,
a pozsonyi Trexima piackutató és tanácsadó társaság alkalmazottja.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

79-cel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában

Komárom

Koronavírusos a Selye Gimnázium egyik diákja

A RegioJetet noszogatja a közlekedési minisztérium

Súlyos baleset a Komárom–Pozsony vasútvonalon – vonat elé hajtott egy autó

Adam Vojtěch

Lemondott a cseh egészségügyi miniszter

Schitt's Creek

Emmy-díjak – A Watchmen és a Schitt's Creek tarolt a televíziós díjak díjátadó gáláján

Nomadland

Velence után Chloé Zhao Nomadland című filmje megnyerte a torontói filmfesztivált is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.