Közélet

Megmentőnek tekinti magát a Smer

Csak mi tudjuk megvédeni az országot, nem holmi félőrültek, szélsőségesek és politikai kalandorok – ilyen, és ehhez hasonló tézisekkel készül a Smer a párt programkonferenciájára. Az ideológiai iránytű szerint az ellenzéki, nem standard pártok és a jobboldali sajtó gyűlöletet kelt.
Finta Márk

2016. szeptember 20. 20:28

A programtéziseket tartalmazó dokumentum a hétvégén szivárgott ki a sajtóba, a SITA hírügynökség és a Denník N is közölt belőle részleteket. A téziseket a párt tagjai hétfőig véleményezhették. A munkaanyagot Pavol Paška, a Smer alelnöke dolgozta ki, aki Ľuboš Blahát, a párt parlamenti képviselőjét hívta segítségül.

Ľuboš Blaha nyíltan marxista filozófus és politológus, nem a párt tagja. Paška a Smer kassai erős embere volt, ám a CT-botrány után, melybe belekeveredett, a háttérbe szorították. A sajtó és az elemzők jó ideje úgy vélik, posztja a Smer elnökségében már csak formális, és a decemberi tisztújító közgyűlésen megválnak tőle – így némiképp meglepő, hogy őt bízták meg a párt ideológiai iránytűjének kidolgozásával.

A gonosz kalandorok

A munkaanyag bevezetése szerint a közéletben jelenleg a szélsőséges és fanatikus konzervatív nacionalizmus és az ugyanilyen minőségű kozmopolita liberalizmus harcol egymással, ám egyik sem jelent alternatívát. Paška és Blaha szerint a szociális demokrácia mindig a szélsőségek ellen harcolt, és a Smer jelenleg az egyetlen szélsőségek nélküli lehetőség. Szembeállítva a Smert korábbi jobboldali kormányokkal, azt állítják, hogy a párt pótolhatatlan politikai erőt jelent, és céljuk, hogy a leggyengébbekért harcoljanak. Példaképként két politikust említ a dokumentum: Emanuel Lehockýt, a múlt század elejének legjelentősebb szociáldemokrata politikusát, illetve Alexander Dubčeket, az „emberarcú szocializmus” megteremtőjét. A párt fő ideológiai üzenete ennek nyomán az „emberarcú szociáldemokrácia” lesz, mivel az „emberi arc valahogy eltűnőben van a brüsszeli kávéházakban, és absztrakt elvekkel, valamint az egyszerű emberek megvetésével váltják fel”.

A készítők komplex „ellenségképet” is alkottak: A Smer ellenfeleinek a politikai kalandorokat, félőrülteket, utcai demagógokat és populistákat tekintik, akik „a politikusok lakhelye elé uszítják szimpatizánsaikat”. Kiemelt figyelmet fordítanak a jobboldali sajtónak is, mely szerintük felfújja a botrányokat, mert az a feladata, hogy gyengítse az államot, hogy az aztán ne tudjon segíteni a gyengéken, és ne tudja féken tartani a pénzügyi csoportokat.

A szlovákok az elsők

Irányultsága miatt a pártot saját EP-képviselője, Boris Zala is támadja, mondván, a Smer nemzeti konzervatív irányba indult el, és nem a liberálisok, balliberálisok és valódi szociáldemokraták felé. A munkaanyagban azonban a készítők leszögezik, a párt képes egyszerre szociáldemokrata és nemzeti is lenni, nem éreznek összeférhetetlenséget a baloldal és a nemzet között. Azt állítják, Szlovákia törékeny, ezért meg kell védeniük. Ezzel példálóznak a menekültkérdés témakörét tárgyalva is. „Előbb Szlovákia, és csak aztán a menekültek” – írja Paška és Blaha hozzátéve, szolidaritást éreznek a menekültekkel, ám nem lehetnek gyengék a menekültválság idején, és nem engedhetik meg senkinek, hogy megkérdőjelezze a szlovák államiság alapjait. „Értékeink védelme fontosabb, mint a multikulturalizmus” – teszik hozzá.

KONKURENCIÁT KAPHAT A SMER: BALOLDALI PÁRT A LÁTHATÁRON

Szociáldemokrácia?

Ján Baránek politikai elemző lapunknak azt mondta, ilyen ideológiai iránytűre nincs minden pártnak szüksége, nem jelentenek semmi kötelezőt, néhány gondolat azonban felbukkanhat a párt programjában. A Smer ugyan hangsúlyozza szociáldemokrata mivoltát, ám tetteiben inkább konzervatív, semmi köze a valódi szociáldemokráciához – mondta a szakértő, aki szerint ezek a tézisek a párttól tapasztaltakhoz képest tulajdonképpen nem tartalmaznak semmi újat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

dd

Mészáros Márta 90 éves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.