Közélet

Mégis minden iskolát mentenének

Pozsony | Ma kezdődik a parlament júniusi ülése, mely gyorsított eljárásban tárgyalja a közoktatási törvény módosítását. A Híd módosító javaslatot terjeszt be, a teljes szervezettségű iskolákra vonatkozó minimális osztálylétszám eltörlését javasolja.
Ibos Emese

2016. június 14. 13:16

A képviselők az oktatási tárca javaslatát fogják tárgyalni, ez az 1–4-es alapiskolák esetében törölné el a minimális osztálylétszámot. Információink szerint a Híd a rendelkezést az összes alapiskolára, vagyis a teljes szervezettségűekre is kiterjesztené. Az erről szóló módosítást Vörös Péter fogja beterjeszteni a második olvasatban.

„Olyan módosító javaslatot fogok beterjeszteni, mely a teljes szervezettségű nemzetiségi iskolákban is törölné a minimális osztálylétszámra vonatkozó rendelkezést” – mondta lapunknak Vörös Péter. Arra a kérdésre, hogy van-e egyezség a koalíciós partnerek között a felső tagozattal is rendelkező iskolákra vonatkozó kvóták eltörlésével kapcsolatban, azt válaszolta: „Folyamatosan tárgyalunk a javaslatról, a szavazásig egyeztetni fogunk a kvóták eltörléséről.” A képviselő optimista a módosítás esélyeivel kapcsolatban.

A smeres többségű parlament 2013-ban hagyta jóvá a minimális osztálylétszámra vonatkozó rendelkezést, mely szeptemberben lépne hatályba. Ez alapján ősztől a nemzetiségi iskolákban legkevesebb 9 gyerekkel lehet első osztályt nyitni, a felső tagozaton pedig 15 főben szabták meg a minimális kvótát. Az eredeti rendelkezés több mint 60 magyar tanítási nyelvű alapiskolát érint negatívan. A tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslat csak az alsó tagozatos iskolákban törölné el a minimális osztálylétszámra vonatkozó megkötést. Az oktatási minisztérium adatai alapján országszerte ez 60 iskolát, köztük 23 magyar tanítási nyelvű intézményt érint.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.