Még több szlovákiai rendőrt küldenek a szerb–magyar határra

Magyarország déli határára Szlovákia 39 rendőrt küldött (A belügyminisztérium felvétele)
Hercegszántó/Pozsony |

Az ellenzéki SaS a magyar–szlovák határon való ellenőrzések bevezetéséről beszél, amelyre a párt szerint az országon áthaladó menekültek számának megnövekedése miatt van szükség. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter eközben a magyar kollégájával a magyar–szerb határon kialakult helyzetről egyeztetett. Az ellenzék azonban, a menekültválság miatt, menesztené a szlovák tárcavezetőt.

Mikulec hétfőn a közösségi oldalán jelentette be, Magyarország déli határára utazik, ahol a Szerbia felől érkező menekültek miatt kialakult helyzetről tárgyal Pintér Sándor (Fidesz-jelölt) magyar belügyi tárcavezetővel, de az ottani határvédelemben segédkező szlovákiai rendőröket is meglátogatta. A magyar kollégájával közös sajtótájékoztatón megköszönte az ottani hatóságoknak az együttműködést és rámutatott, az illegális határátlépésekkel az Európai Unió külső határain kell felvenni a harcot. „A schengeni tér belső határain az ellenőrzések nem olyan hatékonyak, mint a külső határok védelme” – tette hozzá. Kijelentette, a szerb–magyar határ ellenőrzésébe az unió belső országainak is be kell kapcsolódnia. Arra emlékeztetett, a cseh kormánnyal együtt nyomást akarnak gyakorolni az uniós intézményekre, hogy ilyen módon kezeljék ezt a problémát, amely nemcsak Szlovákiát és Magyarországot, hanem egész Európát érinti. Mikulec a szerb–magyar határon szolgálatot teljesítő szlovák rendőröknek is megköszönte a munkát.

Pintér háláját fejezte ki a szlovák kormány, a pozsonyi kollégája és a szlovákiai rendőrök felé a határőrizetben nyújtott segítségért. „Az illegális migrációt nem a határokon belül, hanem az Európai Unió határain kívül kell kezelni. És minél távolabb kell vinni a védelmi vonalainkat a határoktól” – mondta a magyar miniszter. Majd arra hívta fel a figyelmet, az unió szárazföldi határait egyebek mellett Litvániában és Lengyelországban is kerítéssel védik.

Menekülttábor Jókúton

Ahogy arról beszámoltunk, a magyar határkerítés ellenére jelentős számban érkeznek a schengeni övezetbe elsősorban szíriai menekültek, akik Magyarországon, Szlovákián, Csehországon, esetleg Ausztrián keresztül Németországba vagy Nyugat-Európába tartanak. Bár a most átutazó személyek száma meg sem közelíti a 2015-ös menekülthullám adatait, Csehország és Ausztria mégis ellenőrzést vezetett be a Szlovákiával közös határán. Emiatt a jókúti (Kúty) nemzetközi vasútállomás mellett egy ideiglenes tábort kellett létrehozni, amelyben egyszerre 150–200 olyan, a háború elől menekülő személy tartózkodik, aki átmenetileg Szlovákiában rekedt. A helyszínen egyébként szombaton menekültek elleni tüntetést is szerveztek a szlovák szélsőségesek.

A pozsonyi belügyminisztérium közleménye szerint az illegális határátlépést elkövető személyek számának megnövekedése miatt megemelték a Magyarország területén az ottani rendőrökkel együtt járőröző szlovákiai egyenruhások számát. Elsősorban a fő közúti közlekedési útvonalakat, de a vasútállomásokat, vonatokat is ellenőrzik. „Továbbá 39 rendőrt küldtünk Magyarország déli határára, ugyancsak 30 rendőrt küldünk ki a Frontex nyugat-balkáni országokban működő egységeihez” – írja a tárca, és hozzáteszik, jelenleg a Frontexnél, vagyis az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnél 16 szlovákiai rendőr teljesít szolgálatot. Ezenkívül az osztrák rendőrökkel is együttműködnek, közösen ellenőrzik a pozsonyi főpályaudvart és az Ausztriába tartó vonatokat.

Menesztenék Mikulecet

A Szlovákián átutazó illegális határátlépést elkövető menekültek számának megnövekedése miatt azonban az ellenzéki Smer a parlamentben indítványozta Mikluec leváltását. Az erről szóló rendkívüli ülést a keddi napra tűzték ki. A már szintén ellenzékben lévő SaS korábban azt közölte, nem vesznek részt ezen az ülésen, hogy így a bizalmatlansági indítvány tárgyalása november 29-re csússzon. A párthoz a közelmúltban az OĽaNO-tól átigazoló Juraj Krúpa képviselő pedig úgy nyilatkozott, ő a miniszter leváltására szeretne szavazni. Bírálta Mikulecet, amiért szerinte nem tudja kezelni a migrációs hullámot. Krúpa felrótta a miniszternek, hogy mivel a szlovák–magyar határon nem állította vissza az ellenőrzést, azt üzeni a menekülteknek, de Budapestnek is, hogy a szlovák határ őrizetlen. Korábban az országos rendőrfőkapitány, Hamran István arról beszélt, hogy a kérdéses határszakaszon lévő átkelők őrzésére a teljes szlovákiai rendőrállomány egyharmadára lenne szükség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!