Még igényelhető a jövedelemadó befizetésének az elhalasztása

adózás
Pozsony |

Akik a járvány okozta nehézségek miatt későbbre halasztották az idei jövedelemadó-bevallásukat, azoknak nem egész három hetük maradt az adózási kötelezettségük teljesítésére, akik azonban nehéz helyzetben vannak, még mindig igényelhetnek halasztást vagy részlettörlesztést.

Szeptember végén hatályát veszítette a „lex korona” törvény azon intézkedése, amely a koronavírus-járvány miatt lehetővé tette az adóbevallások későbbre halasztását. Akik így még mindig nem nyújtották be a tavalyi jövedelmeikről szóló adóbevallásukat, azoknak erre az új szabályok szerint legkésőbb október végéig kellene sort keríteniük.

„Október 31. azonban szombatra esik, az adóbevallás végső határideje így november 2-ára tolódik. Legkésőbb addig az adót is be kell fizetni”

– mondta el Ivana Skokanová, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. Az adóhivatal is tisztában van azonban azzal, hogy nyakunkon a járvány második hulláma, és továbbra is sokan vannak olyan nehéz helyzetben, hogy képtelenek megtéríteni az adót. „A nehéz helyzetben levő adózóknak mentőövet dobunk. Ők továbbra is kérvényezhetik az adóhivataltól a befizetés elhalasztását, vagy az adót részletekben is befizethetik. Ehhez azonban azonnal lépniük kell, vagyis nem szabadna november 2-áig várniuk” – tette hozzá Skokanová.

Akik későbbre halasztották az adózást, azok is élhetnek a 2 százalékos adófelajánlás lehetőségével. Akik saját maguk adják be az adóbevallást, azok közvetlenül a bevallásban jelezhetik, hogy kinek ajánlják fel az adójuk 2 százalékát. Az adott alapítvány, civil vagy nonprofit szervezet ez esetben legkésőbb jövő január végéig jut hozzá a pénzhez. Az alkalmazottaknak több idejük van. A munkáltatójuknak legkésőbb november közepéig kell kiadniuk számukra az adó befizetéséről szóló igazolást, ami alapján legkésőbb november végéig felajánlhatják az adójuk 2 százalékát. A megajándékozott szervezet ez esetben jövő február végéig jut hozzá a pénzhez.

Az adóbevallás miatt október utolsó napjaiban az adóhivatalok is tovább tartanak majd nyitva, és a telefonos ügyintéző rendszerük is a szokásosnál hosszabb ideig lesz elérhető.

Az adóhivatalok október 28-án délután ötig, 29-én és 30-án este hatig, november 2-án pedig este hétig lesznek nyitva.

Skokanová azonban figyelmeztetett, hogy ma már az elektronikus tanácsadás széles skáláját kínálják az ügyfeleiknek, vagyis az interneten keresztül is kérhetünk tőlük tanácsot. A részletekről a központi adó- és vámhivatal honlapján (www.financnasprava.sk) tájékoztatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?