Mečiar és Lexa mégis bíróság elé állhatnak és elítélhetik őket

Vadimír Mečiar
Pozsony |

Áttörő ítéletet hozott a luxembourgi székhelyű, Európai Unió Bírósága: a szlovákiai bíróságok letartóztathatják és elítélhetik az ifj. Michal Kováč elrablásával vádolt személyeket.

Az európai bíróság csütörtökön döntött úgy, hogy az elrablás ügyében joga van a szlovákiai bíróságoknak döntenie, mindezt annak köszönhetően, hogy a parlament törölte az ügyre vonatkozó, annak idején Vadimír Mečiar által hozott amnesztiákat – tájékoztatott elsőként a Sme napilap. Ennek köszönhetően Mečiar, de a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt főnöke is bíróság elé állhat.

Az ügyvédek nem jártak sikerrel

A bíróság döntése értelmében ha az ügy összesen 12 vádlottja közül bármelyik elmenekülne és kerülné az igazságszolgáltatást, európai elfogatóparancsot is kiadhatnak ellenük. A volt SIS-főnök, Ivan Lexa védőügyvédjei sem jártak sikerrel a ne bis in idem elvvel való érveléssel, melynek értelmében ugyanabban az ügyben nem lehet kétszer döntést hozni. Azáltal ugyanis, hogy Mečiar, mint az államfői kompetenciákat abban az időszakban ideiglenesen betöltő kormányfő amnesztiát adott az ügyre, a bíróságok leállították az eljárást, amivel Lexa ügyvédjei szerint úgymond felmentették a vádlottakat, így ismételten nem lehetne dönteni az ügyben. „A ne bis in idem elvre csak abban az esetben lehet hivatkozni, ha a vonatkozó ügyben végbement a büntetőjogi eljárás az érintettekkel szemben, és döntés született az ügyben” – olvasható az európai bíróság határozatában. A bírók ugyan elismerték, hogy a bűnvádi eljárást eredetileg leállították, ami akár felmentésként is értelmezhető lenne, ám továbbra is érvényes, hogy a vádlottak bűnösségéről soha nem született ítélet. „Ennek a döntésnek az egyetlen következménye a büntetőeljárások leállítása volt még azelőtt, hogy a vádlottak büntetőjogi felelősségéről is dönthettek volna” – közölte a bíróság.

Az európai bíróság nem vizsgálta az amnesztiák eltörlését mondván: ez a döntés nincs összefüggésben az uniós joggal, tehát nem tartozik az Európai Unió Bíróságának kompetenciájába.

 

Galéria
ivan lexa

Mi történt?

A vád szerint ifajbb Michal Kováčot, az akkori államfő, Michal Kováč fiát az Ivan Lexa vezette SIS szervezésében hurcolták el 1995 augusztusában az ausztriai Hainburgba. Abban bíztak, hogy az osztrák hatóságok kiadják Németországnak, amely egy üzleti per kapcsán elfogatóparancsot adott ki ellene. Ausztria viszont megtagadta kiadatását, mondván: erőszakkal lett az országba toloncolva, nem önszántából érkezett.

Az elrablás kivizsgálását végül ellehetetlenítette, hogy Mečiar nem sokkal azelőtt, hogy lejárt kormányának a megbízatási ideje, megbízott államfőként amnesztiát adott az egész esetre. Az amnesztiát 2017-ben a parlament törölte, amit az Alkotmánybíróság is jóváhagyott. Az Alkotmánybíróság kimondta, Vladimír Mečiar 1998 márciusában, mikor megbízott államfőként amnesztiát osztogatott ifj. Michal Kováč elrablóinak, megszegte a törvényt. Mečiarnak ugyanis a köztársasági elnöki jogköröket ideiglenesen gyakorló kormányfőként tartózkodóan kellett volna hozzáállnia az amnesztia és az elnöki kegyelem intézményéhez, ám ez egyáltalán nem így volt. Alig vette át az államfői posztot, gyanúsan gyorsan, csupán néhány órával később már meg is születtek a hírhedt amnesztiák. 

Az európai bíróság két és fél év után meghozott határozatának értelmében a szlovákiai bíróságoknak meg kell hozniuk a döntést az ügyben. Több évtized után Lexa, Mečiar és a többi vádlott így ismét bíróság elé kerülhet és elítélhetik őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?