Közélet

Matečná szerint a tüntető gazdák nem valók a kormányülésre

A tüntetők, akik mezőgazdasági gépeken érkeztek Pozsonyba, és akiket Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő meghívott a kormányülésre, nem a gazdák érdekeit, hanem a saját céljaikat képviselik - állítja a földművelésügyi miniszter, hozzátéve.
TASR

2019. február 20. 13:00

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná - TONY STEFUNKO (Plus Jeden Deň)

„Miniszterelnök-helyettesként, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterként, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (Slovenská národná strana) tagjaként nem gondolom, hogy a kormányülésre ilyen embereknek kellene járniuk. A kormányfőnek természetesen legitim joga bárkit meghívni a kormányülésre, de az én álláspontom szerint olyan embereket hívott meg, akik kapcsolatban állnak az alvilággal” – mondta Matečná.

Hozzátette: a miniszterelnöknek és a kormánynak nem kellene legitimálnia olyanokat, akik a személyes céljaik elérésére, illetve az őket érintő ügyek elfedésére használják ki a kisgazdákat. „Ugyanígy nem kellene legitimálni olyanokat sem, akik apolitikusnak mutatják magukat, valójában azonban a tüntetések szervezői közül csaknem mindegyik valamely ellenzéki párt tagja” – hangsúlyozta a miniszter. 

Matečná továbbá rámutatott: a tüntetés szervezői között vannak olyanok is, akik gazdáknak adják ki magukat, de valójában nem azok, mivel egyetlen négyzetméternyi termőföldet sem birtokolnak. „A másik oldalon olyan gazdák is vannak köztük, akik több ezer hektárnyi földterülettel rendelkeznek, és több mint 6 millió euró uniós támogatást kaptak. Azt állítják, hogy nem tudják fenntartani a cégeiket, míg a traktorok értéke, amelyekkel tüntetni járnak, több mint 150-200 000 euró. Az útiköltség Kassáról Pozsonyba 6000 euró körül mozog” – fejtette ki Matečná.

„Ki kell jelentenem: nem értek egyet azzal, hogy olyan embereket legitimáljunk, akik gyilkossággal fenyegetőztek, illetve robbanószerkezeteket rendeltek mások kárára. Ezek az emberek nem a gazdákért jöttek tüntetni, hanem a saját személyes céljaikért és bizonyos tények elfedése végett”

– figyelmeztetett.

A gazdák követeléseivel kapcsolatban Matečná kijelentette: nyitott kapukat döngetnek, hiszen a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium már nagyon régen foglalkozik a követelésekben érintett témákkal. Emlékeztetett: a tárca kötelezettséget vállalt, hogy két hónapon belül elkészíti a földrendezés meggyorsítását célzó dokumentumot. „A 2020-ig tartó közös mezőgazdasági politikáról szóló stratégiai tervet a tárca kész megvitatni minden önkormányzati szervvel és minden gazdával, akik részt szándékoznak venni egy kerekasztal-tárgyaláson” – tette hozzá.
 

A tüntetők utolsó követelésével kapcsolatban Matečná kijelentette, hogy a tárca jelenlegi vezetetése hozta a legtöbb korrupcióellenes és eljárási intézkedést annak érdekében, hogy gyorsabbá, átláthatóbbá és hatékonyabbá tegyék nemcsak az Agrárkifizető Ügynökség (PPA), hanem a tárca fennhatósága alá tartozó összes többi intézmény tevékenységét is.

A miniszter a tüntetésre úgy tekint, mint az ellenzék politikai kezdeményezésére. Hozzátette: több szervező is az SaS, OĽaNO, KDH, Progresszív Szlovákia pártok tagja, köztük olyanok, akik az önkormányzati, illetve megyei választásokon is indultak, eredménytelenül.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.