Már az önkormányzatok is igényelhetnek támogatást a napelemek telepítésére

napelem
Pozsony |

Az önkormányzatok, valamint az állami és közintézmények már pályázhatnak a fotovoltaikus rendszerek telepítésére nyújtott támogatásra – jelentette be kedden Karel Hirman ügyvezető gazdasági miniszter.

A nap fényenergiáját elektromos árammá átalakító fotovoltaikus rendszerek telepítésére biztosított uniós támogatást azok a települési és megyei önkormányzatok, államigazgatási szervek és közintézmények igényelhetik, amelyek a napelemek segítségével előállított villamos energiát saját fogyasztásuk fedezésére tudják felhasználni. A támogatási programra ezúttal 5 millió eurót különítettek el, a sikeres pályázóknak pedig az idei év végéig kell elvégezniük a napelemek telepítését. „Örülök, hogy a környezetvédelmi tárcával, valamint a Szlovák Innovációs és Energiaügynökséggel (SIEA) közösen sikerült elérnünk, hogy a Környezetminőség Operatív Programból fennmaradt uniós forrásokat nemcsak a vállalkozások, hanem a közszféra is igénybe veheti. A támogatásban részesülők hosszabb távon jelentős mértékben csökkenthetik az energiaköltségeiket” – mondta el Hirman.

Pénzt spórolhatnak

Az önkormányzatok és az olyan közintézmények, mint például az állami egyetemek az elszámolható költségek 95 százalékáig kaphatnak támogatást, a központi kormányzati szervek pedig 100 százalékos támogatásban részesülhetnek. Az egy-egy projektre igényelt hozzájárulás minimális összege nincs megszabva, a felső határ azonban 750 ezer euró. Ezúttal csak azok a projektek támogathatók, amelyek telepítési helye Pozsony megyén kívül található. „A fotovoltaikus rendszerek támogatása a közszférában nem most kezdődött, és ezzel nem is ér véget. Az elmúlt időszakban már több mint 850 projekt kapott támogatást az uniós alapokból a középületek felújítására, ezeknek azonban csak a töredéke részesült fotovoltaikus rendszerek telepítéséhez nyújtott támogatásban. Mindenki számára világos, hogy a helyzet az elmúlt időszakban gyökeresen megváltozott, így arra számítunk, hogy most nagyobb lesz az érdeklődés. A felhívás különösen azok számára jelent lehetőséget, akiknek megvannak a feltételeik ahhoz, hogy projektjeiket az év végéig megvalósítsák” – tette hozzá Stanislav Jurikovič, az SIEA vezérigazgatója. Szerinte a mostani felhívás sajátossága, hogy a pályázat benyújtásának időpontjáig rendelkezni kell a projekt megvalósításához szükséges, lezárt közbeszerzéssel és érvényes engedélyekkel, beleértve a létesítmény villamos hálózatra való csatlakozásának engedélyezését is. Ezek a feltételek biztosítják a kérelmező projektjének a gyors megvalósítását.

Mivel a támogatás felhasználásának az ideje korlátozott, egyértelmű szabályokat kellett megállapítani, ezzel szeretnék ugyanis elkerülni azt, hogy a megtermelt villamos energiát más gazdálkodó szervezetek gazdasági célokra használják fel. Ugyanakkor az így megtermelt villamos energia éves összmennyiségének legfeljebb a 20%-át lehet betáplálni az elosztóhálózatba, a fennmaradó energiát a kérelmező nem gazdasági tevékenységeinek fogyasztására kell fordítani.

Megéri sietni

A felhívás nyitott lesz, így a pályázatokat az értékelési fordulók időpontjában lehet benyújtani. Az első értékelési forduló leadási határideje február 28-án jár le. Ezt követően a projekteket havi rendszerességgel értékelik. A felhívás a keret kimerüléséig tart. A részletekről a Szlovák Innovációs és Energiaügynökség honlapján (www.siea.sk) tájékoztatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?