Közélet

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? – Horváth László válaszol

Horváth László, a somorjai Madách Imre Gimnázium oktatója vall arról, mit jelent számára magyarnak lenni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. február 19. 07:30

Horváth László

A népszámlálás tétje óriási

A tény, hogy magyar vagyok, az önmeghatározásom, az identitásom egyik legfontosabb eleme. Egy megkérdőjelezhetetlen alapvetés. Magyar tudatom kulcsa pedig egyértelműen az anyanyelv. E nyelven szólt hozzám először édesanyám, magyarul eszméltem, tanultam meg gondolkodni. A szüleim magyarul mondták az esti mesét, így tanultam olvasni, számolni, imádkozni és így álmodok. A nyelv által minden emberben, így bennem is, egy sajátos, komplex világ teremtődik, amely prizmáján keresztül szemlélem, fogadom be és írom le a dolgokat. Gyermekeimnek is ezt a világot adom tovább, hiszen magamból adok.

A népszámláláson ezért magyar anyanyelvűnek és magyar nemzetiségűnek vallom magam. Elmondom az igazat.

A szlovákság számára a népszámlálás pusztán egy állapotfelmérés, néhány érdekes statisztikai adat. Nekünk, magyaroknak és a többi kisebbségben élő közösségnek viszont elemi jelentőségű. A végeredmény roppant fontos mentális tekintetben. A tudat, hogy durván száz év kisebbségi lét után még mindig vagyunk, illetve továbbra is egy működő, szilárd és összetartó közösséget alkotunk, önmegerősítő és megtartó hatású lehet. A népszámlálás tétje viszont gyakorlati szempontból is óriási. Tudatosítani kell, hogy tényleg nem babra megy a játék. A kérdés az, hogy mely településeken leszünk képesek megóvni nyelvi jogainkat, mekkora anyagi támogatás jut kultúránk ápolására, mekkora lesz közösségünk társadalmi és politikai súlya, érdekérvényesítő ereje. Ezért arra biztatok mindenkit, aki magyarnak tartja magát, hogy tudatosítva a dolog súlyát, vegyen részt a népszámláláson és vallja magát magyar nemzetiségűnek és magyar anyanyelvűnek. Másrészt ugyanerre ösztönözném a bizonytalankodókat és a kettős identitásúakat is, azokat, akiknek van valamiféle kötődésük a magyarsághoz. Döntésükkel ugyanis annak a közösségnek segítenének, amelynek erre valóban szüksége van és amely feltehetőleg még jelent valamit számukra.

Horváth László,
a somorjai Madách Imre Gimnázium oktatója

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Grendel Gábor

Grendel: A jó szlovák-magyar kapcsolatok az együttélés minőségétől is függenek

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

Vlagyimir Putyin

Putyin megkapta a védőoltás második komponensét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.