Közélet

Ma iktatják be Zuzana Čaputovát

Pozsony | Ma iktatják be hivatalába Zuzana Čaputová államfőt, 78 nappal azután, hogy megnyerte az államfőválasztás második fordulóját. Ő lesz Szlovákia ötödik államfője, első nő ebben a tisztségben.
Demecs Péter

2019. június 15. 08:14

zuzana čaputová
- Somogyi Tibor felvétele

A többórás beiktatás az eskütétellel kezdődik a pozsonyi Vigadóban, a ceremóniát élőben közvetíti a Markíza és a közszolgálati RTVS. 
Kiska öt évvel ezelőtt, a beiktatását követő első beszédében már élesen bírálta a kormányt, és hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, milyen irányba tart az ország. Čaputová beszédét az utolsó pillanatig titkolta, valószínűsíthető viszont, hogy visszafogottabb hangnemben fogalmaz, mint elődje. Darina Malová szociológus lapunknak a héten elmondta, Čaputová elsősorban abban fog különbözni a távozó államfőtől, hogy ő a jogi értelemben vett igazságról próbál beszélni, nem csak a társadalmiról. „A kampányban sosem váltott támadó hangnemre, és pont ennek a politikai kommunikációnak a művészete lesz az, ami megkülönbözteti Kiskától, és ezt azonnal észrevesszük, amint pódiumra lép” – vélekedik Malová. 

A program egy részét a parlament szervezi, amely idén – az ország történelmében először – az ünnepélyes beiktatásra a sikertelen államfőjelölteket is meghívta. Így például meghívót kapott Štefan Harabin, aki továbbra is azt állítja, hogy Čaputová megválasztása törvényellenes volt, amiért már beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amely a hiányzó bírók miatt még nem döntött. 
Az új államfő ötven vendéget hívhatott meg. Čaputová családját, tanácsadóit hívta meg, valamint volt pártja, a Progresszív Szlovákia vezetőit, Michal Trubant és Ivan Štefunkót, a KDH elnökét, Alojz Hlinát. Állam- és kormányfők, valamint más magas rangú külföldi vendégek nem lesznek jelen, csupán a nagykövetek. Ezt a „hagyományt” egyébként Ivan Gašparovič beiktatásakor teremtették meg, Rudolf Schuster 1999-es beiktatására ugyanis még meghívták a szomszéd országok államfőit. A Pravda napilap információi szerint Gašparovič és Schuster is jelen lesz az eseményen. Čaputová folytatja elődje, Andrej Kiska által megkezdett hagyományt, és beiktatását követően gyalog sétál el a Szent Márton-dómba, ahol Te Deum istentiszteleten vesz részt. Délután fél háromkor veszi át hivatalát az elnöki palotában, ezt követi az ünnepi ebéd, a program este nyolckor a Vigadóban ünnepi vacsorával zárul. 

A protokoll pontosan meghatározza a beiktatás hivatalos részét, Zuzana Čaputová viszont szabad kezet kapott abban, milyen hosszú beszédet mond és kit hív meg. A parlament ünnepélyes ülésén iktatják be, ám a honatyák nem a Nemzeti Tanács épületében gyűlnek össze, hanem az Óvárosban, a Vigadó épületében. 

A forgatókönyv szerint Andrej Danko házelnök kezdi a beiktatást, Čaputová ezután tesz esküt az ország alkotmányára. Míg Andrej Kiska beiktatásánál még Ivetta Macejková, az Alkotmánybíróság elnöke hitelesítette, hogy az eskütétel az előírásoknak megfelelően zajlott, Čaputová eskütételét már az Alktománybíróság új elnöke, Ivan Fiačan hitelesíti, akit Kiska nevezett ki idén április 17-én. Ezt követően elhangzik a szlovák állami himnusz. 

Az új főparancsnok 

Mivel beiktatása után Čaputová egyben a hadsereg főparancsnoka lesz, a Szlovák Nemzeti Színház régi épülete előtt, a Hviezdoslav téren köszönti a felsorakozott katonákat. Mivel nem katonai díszszemléről van szó, a téren semmilyen haditechnika sem lesz. Ezért aki abban bízik, hogy tankokat vagy harckocsikat is fog látni, csalódik. 

Ezt követően indul el családjával gyalog a Szent Márton-dómba az istentiszteletre, út közben személyesen is üdvözli a jelenlevő polgárokat, járókelőket. Ekkor lesz lehetőség például közelről is megnézni, milyen ruhát visel az új köztársasági elnök asszony. A ruha Boris Hanečka szlovák divattervező alkotása. Čaputová nagy valószínűséggel épp szlovák divattervezők ruháit fogja hordani, kerülni fogja a drága külföldi luxusmárkákat. „Egyetértettünk, hogy ami a reprezentatív eseményeket illeti, jó lenne, ha az elnök asszony több szlovák divattervező ruháját viselné, hogy öltözködésével is reprezentálja kultúránkat” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Katarína Strýčková protokollszakértő, aki már néhány hete együttműködik Čaputovával. 

Idősekkel vacsorázik 

A köztársasági elnök asszony délután, pontosan fél háromkor érkezik az elnöki palotába, ahol Andrej Kiska szimbolikusan is átadja a hivatalt. Čaputová üdvözli a díszőrséget, majd kezdődik az ünnepi ebéd. Míg Kiska öt évvel ezelőtt hajléktalanokkal ebédelt az elnöki palota kertjében, Čaputová 40 nyugdíjast hívott meg az ország több szociális otthonából. Az elnök asszony kampányában az idősek gondozása volt a három alapvető témakör egyike, így akarja felhívni az emberek figyelmét erre a problematikára. 
Az új államfő késő délután Dévénybe utazik, ahol megkoszorúzza a vasfüggöny áldozatainak emlékművét. Ennek szimbolikus jelentősége is van, hiszen Čaputová, Marián Leško tanácsadója szerint mandátumának kezdetétől hangsúlyozni fogja nyugati orientáltságát és azon meggyőződését, mely szerint Szlovákiának az Európai Unióban és a NATO-ban a helye. Útban Dévényből virágot helyez el Michal Kováč exállamfő sírjára az András temetőben. 

Vacsora helyett koncert 

Az ünnepi vacsora egyébként Kiska beiktatása után a pozsonyi várban volt, a parlament viszont a beiktatás napjára Filip Jančík hegedűművész koncertjére adta bérbe a várat. Később felajánlották Čaputovának, hogy a koncertet törlik, ám ő ezt elutasította, mondván: nem akarja azzal kezdeni a mandátumát, hogy valakinek törli a betervezett programját. Az ünnepi vacsora így a beiktatásnak otthont adó pozsonyi Vigadóban lesz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Peter Bárdy, Ján Petrovič, Annamária Dömeová és Marek Vagovič

Vagovič: Kočnernek volt a leginkább oka arra, hogy haragudjon Kuciakra

Egymáson élősködő magyar pártok

Peter Bárdy
Frissítve

Bárdy: Kočnernek volt rá indítéka, hogy megölesse Kuciakot

parlament illusztráció

Az AKO is Kotlebáékat mérte a második helyre, a magyar pártok a küszöb alatt

Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi

Ő az Iszlám Állam új vezetője

Grendel Gábor

Grendel: Matovič már hajlandó számos kérdést magyar szemmel figyelni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.