Közélet

Lajčák lemondásának visszavonása még nem lezárt ügy

Pozsony | A külügyminiszter, Miroslav Lajčák lemondása, majd pedig döntésének visszavonása alkotmányossági problémákat vethet fel.
Czímer Gábor

2018. december 11. 11:13

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák - TASR-felvétel

A hétvégén találkozott Lajčákkal Andrej Danko, az SNS elnöke, Martin Glváč (Smer) és Bugár Béla, a Híd elnöke. Bugár a találkozón jelezte a külügyminiszternek, hogy a lemondásával, majd pedig ezt követően a tisztségében maradásával kapcsolatban alkotmányos aggályok merülhetnek fel. Bugár kérdésünkre elmondta, az alkotmány egy értelmezése szerint, ha megengednénk, hogy a köztársasági elnöknek legyen lehetősége arra, hogy ne fogadja el a miniszter lemondását, akkor sajnos olyan precedenst teremtenénk, amivel a jövőben vissza lehetne élni. Az elnök ugyanis így el is utasíthatná egy kormánytag lemondását, ezzel meghosszabbítva annak hivatalban maradását. A jelen helyzet szerint Lajčák visszavonta a lemondását, az államfő viszont sem a lemondást, sem annak visszavonását nem szentesítette. „Ez egy veszélyes játék” – mondta Bugár. Elképzelhető ugyanis az is, hogy valaki megtámadja annak az alkotmányosságát, ahogy a miniszter a székében maradt. Ha ez után az Alkotmánybíróság olyan döntést hozna, amely szerint a miniszter nem alkotmányos módon maradt tisztségében, akkor a tárcavezető összes, a lemondása óta hozott döntése, rendelete, visszamenőleg is megkérdőjelezhetővé válna. „Van egy elképzelés, hogy ezt a problémát hogyan oldjuk fel, de most még nem tartunk ott, hogy erről beszéljünk” – mondta kérdésünkre Bugár. A Híd elnöke szerint a köztársasági elnöknek kell lépnie az ügyben. Bugár hozzátette, szeretnék az alkotmányjogi bizonytalanságot minél hamarabb felszámolni, mindeközben az is a céljuk, hogy Lajčák maradjon a külügyminiszter.

Az igazi karrierdiplomata

2018. december 11. 10:14

Az igazi karrierdiplomata

Az alkotmány vonatkozó részét egyébként többféleképpen is lehet értelmezni. Ha elfogadjuk, hogy Lajčák lemondása egy alkotmányos szürke zóna, akkor elképzelhető, hogy a miniszter vissza is vonhatja a döntését, illetve a köztársasági elnöknek nem kötelező azt azonnal elfogadnia. Ha az államfő halogathatja a döntést, akkor azzal egy olyan precedenst teremt, amely alapján a jövőben sokkal nagyobb befolyása lehetne a tárcavezetők személyére, hiszen bármeddig elodázhatná egy miniszter távozását. Alkotmányjog szempontból ezért Lajčák esetében Andrej Kiska államfőnek hivatalosan is tudomásul kellene vennie a külügyi tárcavezető azon döntését, hogy mégis hivatalában szeretne maradni. Ezt az elnök egy nyilatkozatban teheti meg. Erre tegnap estig még nem került sor.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.