Közélet

Lajčák: A moldovai választási folyamat az uniós kapcsolatokra is kihatással lesz

A moldovai parlamenti választásokat és az azt követő eseményeket a nemzetközi közösség nagyon figyelmesen nyomon fogja követni, jelentette ki pénteken Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter Chisinauban.
TASR

2019. január 19. 11:50

Képarchívum - TASR-felvétel

Az EBESZ soros elnökeként felszólította Pavel Filip miniszterelnököt, Igor Dodon államfőt és Tudor Ulianovschi külügyminisztert, hogy a február 24-re tervezetett választásokat „tisztességes és demokratikus módon, a nemzetközi választási normáknak megfelelően” bonyolítsák le. A választások után a megválasztott képviselőknek lehetővé kell tenni, hogy elfoglalhassák a posztjukat. Lajčák szerint az említett elveket ignorálták a fővárosi polgármester-választáskor, mely után a bírói szervek semmissé nyilvánították a választópolgárok döntését. A külügyminiszter emlékeztetett: az Európai Unió válaszképpen megszakította a politikai kapcsolatokat és leállította a pénzbeli támogatást. „Úgy véljük, megértették, hogy ha ez megismétlődne, a nemzetközi közösség reakciója még keményebb lenne” – szögezte le Lajčák.

„A folyamatnak átláthatónak kell lennie, és a választások során semmilyen manipuláció nem megengedett” – hangsúlyozta. Hozzátette: a választásokat megelőző, illetve az azokat követő események, és maga a választási eljárás döntő jelentőséggel fog bírni abból a szempontból, hogyan alakul a továbbiakban Moldova és az EU kapcsolata.

„A polgároknak biztosítani kell a választójogot, a jelölteknek az egyforma lehetőséget a kampányolásra, azoknak pedig, akiket megválasztanak, teret kell engedni, hogy átvehessék a hatalmat” – húzta alá az EBESZ soros elnöke.

A moldovai választásokkal összefüggésben szerdán megkezdte tevékenységét az EBESZ megfigyelő küldöttsége. Lajčák a pénteki találkozókon felkérte a tárgyalópartnereit, hogy a megfigyelőknek tegyék lehetővé a szükséges információk begyűjtését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?