Közélet

Kvasnica: Meg fogják találni 
a Kuciak-gyilkosság fő megrendelőjét

Egyre erősebb a gyanú, hogy Marián Kočner vállalkozó rendelhette meg Ján Kuciak újságíró és Martina Kušnírová megölését. Roman Kvasnicát, Kušnírová édesanyjának jogi képviselőjét nem lepte meg, hogy Kočner neve felmerült az ügyben.
Vrabec Mária

2018. október 10. 19:33

Roman Kvasnica - Somogyi Tibor felvétele

A héten került nyilvánosságra a Kuciak-ügy nyomozati aktájának egy része. A dokumentum egy részét ugyanis idézte a Specializált Büntetőbíróság bírója abba a határozatba, amellyel elrendelte a gyilkosság négy gyanúsítottjának vizsgálati fogságba helyezését. A bíró egyebek mellett azzal indokolta a gyanúsítottak fogva tartását, hogy ha szabadlábon maradnának, valószínűleg kapcsolatba lépnének a gyilkosság valódi megrendelőjével, aki rávehetné őket a vallomás megváltoztatására. „Az xxx. gyanúsított vallomása szerint arra lehet következtetni, hogy a megrendelő egy olyan személy, aki jelenleg más ügyben van vizsgálati fogságban” – olvasható a bíróság határozatában, amelyből törölték a gyanúsítottak nevét. A rendőrség tehát vizsgálja annak lehetőségét, hogy a a kivégzés igazi megrendelője egy jelenleg vizsgálati fogságban levő személy lehetett.

Kočner jelenleg gazdasági bűncselekmények miatt van vizsgálati fogságban, és régóta ismeri a gyilkosság megrendelésével jelenleg gyanúsított Alena Zs.-t. A komáromi nő neve már Ógyalla volt polgármesterének, Basternák Lászlónak 2010-es meggyilkolása kapcsán is felmerült. A rendőrség a Plus 7 dní értesülései szerint ebben az ügyben is gyanúsítottként kezelte Alenát, ám bizonyítékok híján végül nem indítottak ellene eljárást, a bírósági tárgyaláson tanúként tett vallomást.

Roman Kvasnica szerint a Kuciak-ügyben sokkal erősebb bizonyítékokkal rendelkeznek a hatóságok, hiszen a vádemelési indítványt a bíróság első- és másodfokon is megfelelőnek találta. Az, hogy az ügyben Kočner neve is felmerült, Kvasnicát nem lepte meg, olyan embernek tartja, aki bármire képes. Emlékeztetett, 2008-ban azzal az ajánlattal kereste meg, hogy Malina Hedvig ismerje be, hogy hazudott, és akkor megszüntetik az ellene folyó eljárást. „Azt állította, hogy a kormányfő nevében tárgyal. Ezt én nem hittem el, meggyőződésem, hogy az akkori főügyész, Dobroslav Trnka küldte, akivel jó barátok voltak” – mondta lapunknak Kvasnica. Később már ő is azt állította, a főügyészt képviseli, s azzal az ajánlattal rukkolt elő, hogy Hedvig menjen hazugságvizsgálatra. „Ma sem tudom, hogy önszántából cselekedett-e vagy megbízást teljesített” – fűzte hozzá Kvasnica. (dp, vrabec)

2018. október 4. 07:04

A. Zoltán vallomást tett: Kočner rendelte meg Kuciak meggyilkolását

Mit szól a bíróság döntéséhez, hogy a vádlottak őrizetben maradnak?

Ezt a döntést vártam, mert az okok, amelyek miatt ezeket az embereket őrizetbe vették, súlyosak és messzemenően indokoltak voltak.

Mégis, amikor kiderült, hogy Štefan Harabin is a döntéshozók között lesz, a nyilvánosság ugyanolyan szkeptikussá vált, mint azzal kapcsolatban volt korábban, hogy képes lesz-e a szlovák rendőrség kivizsgálni ezt az ügyet. Miért van ez, hogy ennyire nem bízunk a hatóságokban és az igazságügyi szervekben?

Ez a bizalmatlanság is indokolt, sokáig dolgoztak rajta, hogy kiérdemeljék.

A rendőrség most mégis viszonylag rövid időn belül megtalálta a gyilkosság feltételezett végrehajtóit.

Igen, mert ebben a nyomozócsoportban tisztességes emberek dolgoznak. Az ő rátermettségüket és tisztességüket nem is vonta kétségbe senki, nem voltak nyomás alatt, de mindenekelőtt azt kell hangsúlyozni, hogy csak a törvényes kötelességüket teljesítették. Végezték a munkájukat, és ennek meg is lett az eredménye. De ahogy abból nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, hogy az egyik feltételezett tettes rendőr volt, úgy abból sem szabad arra következtetnünk, hogy a rendőri testületben minden rendben van, hogy ez a csoport professzionálisan végezte a munkáját.

2018. október 9. 15:19

Komáromba vezetett a gyilkos útja Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölése után

Most már tényként kezelhetjük, hogy a letartóztatottak gyilkolták meg Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát?

Nem szeretnék a rendőrség szóvivője lenni, de az a tény, hogy az első- és a másodfokú bíróság is rendben lévőnek találta a vádemelési indítványt, magáért beszél.

Nyilván nem véletlenül merült fel az üggyel kapcsolatban Marián Kočner neve. El tudja képzelni, hogy ő volt a fő megrendelő?

Marián Kočner a jelenlegi Szlovákia jelképe. Mindenre képesnek tartom, ezért is vettem komolyan, amikor engem azzal fenyegetett meg, hogy golyót ereszt a fejembe.

Mindenki úgy ismeri őt, mint afféle közvetítőt. Elképzelhető, hogy ő is valakinek a megrendelését közvetítette ebben az ügyben?

Nem szeretnék spekulációkba bocsátkozni. Tény, hogy amikor 2008 júliusában nálam járt azzal az ajánlattal, ha Hedvig beismeri, hogy hazudott, megszüntetik az ellene folyó eljárást, azt állította, hogy a kormányfő nevében tárgyal. Ezt nem hittem el neki, meggyőződésem volt, hogy az akkori főügyészt, Dobroslav Trnkát képviseli, akivel jó barátok voltak. Maga Trnka nyilatkozta, hogy rendszeresen együtt járnak káposztalevest enni a pozsonyi piacra. Miután ezt elutasítottam, másfél hónap múltán újra jelentkezett. Ekkor már ismerte a kriminalisztikai kutatóintézet vizsgálatának eredményeit, és azt ajánlotta, hogy Hedvig vegyen részt hazugságvizsgálaton, amelyen csak a főügyész volna jelen meg én. Azt mondtam neki, kizárt dolog, hogy Szlovákiában vegyen részt egy ilyen vizsgálaton. Amikor megkérdeztem tőle, vállal-e szerepet az ügyben, akkor már azt válaszolta, hogy a főügyészért teszi. Azt nem mondta, hogy a főügyész küldte, ma sem tudom, önszántából cselekedett-e, vagy megbízást teljesített, de már akkor is úgy láttam, ezzel az emberrel nem kell alkut kötni.

 

kv

Ő pedig csalódhatott a hozzáállásában, mert később, amikor az OTP Bank tudatta vele, hogy a pénzintézettel szembeni tartozása ügyében ön képviseli a bankot, azt mondta, hogy arrogáns szemétnek tartja önt, és golyót ereszt a fejébe. És azt a fenyegetést éppúgy nem vette komolyan a rendőrség, mint amikor Ján Kuciak tett feljelentést Kočner ellen.

Engem annak idején kihallgattak, ráadásul ügyész jelenlétében, de láttam, hogy az egészet nem kezelik kellő komolysággal. Végül kihágásként zárták le az ügyet, nekem pedig el kellett döntenem, folytatom-e ezt a szélmalomharcot, mert tisztában voltam azzal, milyen kapcsolatai vannak Kočnernek. Ráadásul ez az egész Ernest Valko meggyilkolása után történt, ezért számomra sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy valóra váltja a fenyegetését.

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen ember mindenkit ismert, mindenhol ott volt, a háttérben mindent el tudott intézni? A hatalomnak mindenhol szüksége van közvetítőkre?

Olyan emberekkel állt kapcsolatban, akik hasonló értékeket vallottak, mint ő. Abból, hogy milyen magas szinteken és milyen sokan voltak, látszik, milyen borzasztó itt a helyzet.

Ki fogják vizsgálni teljesen ezt kettős gyilkosságot?

Biztos vagyok abban, hogy meg fogják találni a fő megrendelőt is. Az, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült megtalálni a végrehajtókat és a köztes megrendelőt, okot ad a bizalomra, hogy a nyomozók továbbra is rendesen dolgoznak, a tetteseket bíróság elé állítják, és a bíróság elismeri az érveiket, amelyek a vád indítványozásához vezettek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Gulyás: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Kubalánál Messi sem lehet jobb

Többszázezer eurós iskolakonyha-fejlesztés Komáromban

Radičová visszatérhet a politikába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?