Kulturális tárca: A KKA átalakítása nem jelentene alacsonyabb támogatási keretet

Kisebbségi Kulturális Alap

A jelenlegi Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) átalakítása egy szélesebb hatáskörű intézménnyé, amely magába foglalná "A hátrányos helyzetű csoportok kultúrája" támogatási programot is, nem vonná maga után a rendelkezésre álló források csökkentését, éppen ellenkezőleg, ezek növekednének. Ezt a Szlovák Kulturális Minisztérium közölte pénteken, reagálva Rigó Konrád (Híd) volt kulturális államtitkár bírálatára.

A kultúra és a kreatív ipar fenntartható fejlődését szolgáló reform tervezete kapcsán Rigó felhívta a figyelmet, hogy a KKA és az említett támogatási program összevonásával "eltűnne" félmillió euró. Rigó szerint tehát összességében kevesebb forrás jutna a kisebbségi kultúrára.

A kulturális tárca a válaszában kifejtette: ha a támogatási program a KKA-hoz kerülne, ez a teljes dotációs keret átcsoportosítását is jelentené. Ehhez jönne még az évi félmilliós emelés. Nem csökkenne tehát sem a nemzeti kisebbségek, sem pedig a hátrányos helyzetű csoportok rendelkezésére álló pénzügyi keret. "A hátrányos helyzetű csoportokat illető támogatások nem a kisebbségi támogatások kárára kerülnének kifizetésre. Ez fordítva is igaz" – hangsúlyozta Michal Hajtol, a kulturális minisztérium szóvivője.

Egyben kilátásba helyezte, hogy a tervezett reform megvalósítása előtt a minisztérium egyeztetni fog az érintett alapítványokkal, a KKA esetében a nemzeti kisebbségek képviselőivel is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?