Közélet

Krajčí: a következő hetekben javulhat a járványhelyzet, de szigorítani kellene a határokon

Pozsony | Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint a járvány alakulását jelző mutatók jó irányba tartanak, ám ezek hatása csak a következő napokban vagy hetekben mutatkozik meg. A tárcavezető emellett továbbra is ragaszkodik a határok szigorításához, hiszen éppen a külföldről behozott mutációk jelentik a legnagyobb veszélyt. Az viszont kérdéses, hogy a kormány elfogadja-e a miniszter javaslatát, és úgy tűnik, hogy Ján Mikas országos tiszti főorvos is ellenáll Krajčí akaratának.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. március 10. 19:11

Marek Krajčí
Marek Krajčí saját bevallása szerint tehetetlen a határok szigorításával kapcsolatban - TASR-felvétel

A tárcavezető által emlegetett pozitív tendencia a mostani adatokban még kevésbé nyilvánul meg, de ha a minisztérium előrejelzései helyesek, akkor a következő hetekben már enyhülhet a járványhelyzet. A napi esetszám például még mindig magas (kedden 3600 beteget azonosítottak a PCR-tesztekkel, 1681-et pedig az antigéntesztekkel), és a kórházban kezelt személyek száma is aggasztó (3963 személy fekszik bent fertőzéssel, vagy annak gyanújával).

Azok az adatok viszont, amelyek a járvány jövőbeli alakulását jelzik, már kedvezőbb irányba mutatnak. Az egyik legfontosabb ilyen mutató az emberek mobilitása, ami a lockdown szigorítása óta jelentősen lecsökkent. Krajčí szerint ez főleg a 20 óra utáni kijárási tilalomnak köszönhető.

A mobilitás csökkenésével pedig értelemszerűen kevesebb ember kerül kapcsolatba egymással, ami a reprodukciós szám eséséhez vezet: ezt a mutatót múlt héten még 1 és 1,1 közé becsülték, az új érték azonban már 0,95 és 1 között van.

Emellett a 7 napos pozitivitási átlag is nagyot zuhant, a múlt heti 5313 helyett már csak 4716.

Reménykeltő tendencia

Bár az utóbbi két mutatónál ezek viszonylag nagy esésnek számítanak, az ország még így is fekete fázisban van. Ahhoz, hogy átlépjünk a bordóba, a heti esetszám átlagának 4000, a kórházban kezelt személyek számának pedig 3000 alá kellene csökkennie. Az egészségügyi miniszter azonban így is bizakodó, hiszen a tendencia jó irányba mutat.

Ahhoz viszont, hogy az előrejelzések teljesüljenek, továbbra is szükség van a járványügyi óvintézkedések és a higiéniai előírások betartására, még azon személyek esetében is, akiknek negatív lett a tesztjük.

A regionális járványtérképen egyelőre romlanak az adatok: öt járás, amely ezen a héten még bordó besorolású, a jövő héttől már feketének számít. Ezekben a járásokban egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményre lesz szüksége azoknak, akik nem otthonról dolgoznak. Piros járásból továbbra is csak 3 van, itt elég lesz egy 14 napnál nem régebbi tanúsítvány.

A tárca előrejelzései szerint viszont könnyen elképzelhető, hogy a fekete járások száma két hét múlva már 20 alá csökken, a piros járások száma pedig akár 7-re is nőhet, ami egyértelműen a javuló járványhelyzetre utalna.

térkép

A járások besorolása március 15-től

  • Fekete járások: Báni, Csacai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Korponai, Kiszucaújhelyi, Turócszentmártoni, Miavai, Vágújhelyi, Pöstényi, Vágbesztercei, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Vágsellyei, Szenicei, Szakolcai, Tőketerebesi, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi.
  • Piros járások: Késmárki, Turdossini, Érsekújvári.
  • A többi járás bordó besorolást kapott.

A tesztelés haszna

Krajčí hozzátette: akárhogy is alakulnak a mutatók, a tesztelésre továbbra is szükség lesz. Az egészségügyi miniszter ezúttal is kiállt a tömeges szűrés mellett, elmondása szerint adatokkal is alá tudja támasztani a mintavétel hasznát.

„A tesztelés értelmének legmarkánsabb bizonyítéka Nyitra városa. Itt január elején rengeteg új fertőzöttet regisztráltunk, emlékezhetünk rá, hogy a városi kórházban hatalmas erőbedobással kellett dolgozniuk az orvosoknak és a nővéreknek, hogy megküzdjenek a járványhelyzettel. Ekkor a polgármester úgy döntött, elkezd tesztelni. Szervezett két mintavételi fordulót, utána pedig újabb két forduló következett az országos szűrés keretében. Végül az történt, amit a teljes országban látni szeretnénk: fokozatosan csökkenni kezdett a kórházban kezelt betegek száma. Az eredmény valóban hihetetlen, 250 fertőzött helyett már csak 100-at tartanak bent”

– magyarázta a tárcavezető.

Nyitra
Krajčí a nyitrai kórház példáján mutatta be a tesztelés fontosságát - TASR-felvétel

Szétterjedt a brit törzs

Azt viszont maga Krajčí is elismerte, hogy a januári országos tesztelés nem volt olyan hatékony, mint a novemberi. Szerinte ennek két oka van. Az egyik, hogy novemberben még meglátszott a frissen bevezetett lockdown hatása, a januári tesztelés viszont olyankor zajlott, amikor a szigorítások már hetek óta érvényben voltak, és az emberek belefáradtak a szabályok betartásába. 

A másik indokot a tárcavezető a brit mutáció szétterjedésében látja: az utóbbi napokban a véletlenszerűen megvizsgált minták 90 százalékában kimutatták az új törzs jelenlétét, és mint kiderült, ez a mutáció jóval fertőzőbb, mint korábbi változata. Emellett 7 személynél már kimutatták a dél-afrikai mutációt is, ám az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ezeket a személyeket sikerült időben izolálni.

A helyzetet tovább súlyosbíthatja, hogy a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetsége (SACKA) szerint idén eddig 30 ezren utaztak el kirándulni valamilyen egzotikus országba.

Az egészségügyi miniszter éppen ezért elmondta: továbbra is kitart amellett, hogy legyen szigorúbb határellenőrzés, illetve, hogy az ingázóknak 72 óránál nem régebbi teszteredményt kelljen felmutatniuk a határon. A tárcavezető már korábban is megpróbálta meggyőzni erről a minisztereket, de az intézkedést végül nem sikerült átnyomnia a kormányban.

„Tehetetlennek érzem magam”

– mondta Krajčí, azonban továbbra sem hajlandó benyújtani a lemondását.

Ján Mikas országos tiszti főorvos, aki a határokkal kapcsolatos rendeletek kiadásáért felel, ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, csak akkor hajlandó bevezetni ilyen intézkedést, ha a határátkelőkön is lesz tesztelés.

(nar, Denník N)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.