Közélet

Kövér bocsánatkérést vár a kitelepítésekért, amin Korčok felháborodott

Pozsony | A szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok (SaS-jelölt) a közösségi oldalán élesen bírálta Kövér Lászlót (Fidesz), a Magyar Országgyűlés elnökét a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművénél mondott beszédéért. Korčok sérelmezte, hogy Kövér a saját történelemértelmezését Szlovákiában adta elő.
Czímer Gábor

2021. augusztus 5. 10:28

Kövér László ominózus beszéde a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlék-
művének felavatásakor hangzott el⋌(Somogyi Tibor felvétele)
- Somogyi Tibor felvétele

A szlovák tárcavezető a bejegyzésében Kövér hétfőn Somorján mondott beszédére reagálva bírálatot fogalmaz meg, de nem nevezi meg, hogy a magyar házelnök mely állításai képezik a kritikája tárgyát.

Korčok azt írja, nem tagadja Magyarország jogát, hogy a történelmet saját értelmezése szerint lássa, de azt kéri, hogy a múlt eseményeivel Szlovákia tiszteletben tartása mellett foglalkozzon. Szerinte az, ahogy a vezető magyar köztisztviselők megnyitnak bizonyos történelmi kérdéseket, ellentétben van a jó kapcsolatok építéséről szóló kijelentéseikkel. „Fel vagyok háborodva azon, hogy Budapestről a közös történelmünkre vonatkozóan, folyton nekünk szánt üzeneteket és kioktatásokat hallunk” – írja a szlovák külügyminiszter, és hozzáteszi: „Elhatárolódom attól, hogy Magyarország második legmagasabb közjogi méltósága szükségét érzi annak, hogy Szlovákia területén a történelemről alkotott saját látásmódját prezentálja.” 

A szlovák tárcavezető szerint a magyar közjogi méltóságoknak tartózkodniuk kellene attól, hogy Szlovákia területén beszéljenek arról, miként értelmezik a történelmet. Korčok szerint ők is megtehetnék ugyanezt, de mégsem mennek Magyarország területére, hogy ott a saját történelemszemléletüket bemutassák. Ezt a Magyarország iránti tiszteletből nem teszik. „Illetve azért, mert a háború utáni rendezés kérdése lezárt téma, és a kapcsolataink építése során a jelenre és a jövőre szeretnénk koncentrálni” – teszi hozzá. Korčok arra kéri Magyarország képviselőit, hogy legközelebb jobban válogassák meg szavaikat, és kezeljék Szlovákiát egyenrangú partnerként.

De mit mondott Kövér? 
Ahogy arról beszámoltunk, Kövér László a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének felavatásakor mondott beszédet hétfőn, amelyben a szlovákiai magyarokat a második háború után ért igazságtalanságokról, bűnökről beszélt. Rámutatott, az áldozatok utódainak nem szabad azokat elfelejteniük, az elkövetők leszármazottainak pedig meg kell azokat tagadniuk. „Bocsánatkérés nélkül azonban nincs, nem lehet megbocsátás” – utalt a szlovákiai magyarok ellen 1945 és 1947 között elkövetett bűnökre és arra, hogy eddig állami szintű bocsánatkérés ebben a kérdéskörben Szlovákiában nem történt. „Ez a mai napig lezáratlan történet” – tette hozzá.

Kövér a beszédében a nemzetállamok szerepét is fejtegette. Rámutatott, szerinte ezeknek nem a kisebbségek elnyomását, asszimilálását, hanem az egyenrangúsítását kell célul kitűzniük. Majd arról beszélt, hogy a „globális háttérhatalom” fenyegeti a nemzeti államok létét. „Csak az együttműködő közép-európai nemzeti államoknak van esélyük arra, hogy közösen kivédjék a társadalmaik lelki és morális felbomlasztására irányuló globalista támadásokat” – mondta, de nem konkretizálta, pontosan ki vagy mi intézett támadást.

Reakciók
A szlovák külügyminiszter nyilatkozatára videóüzenetben reagált Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője, aki bírálta saját kormányának miniszterét. „Arra kérem, válogassa meg a szavait, amelyeket a magyar kormány tagjaihoz és a Szlovákiában élő magyarokhoz intéz” – mondta, és arról is beszélt, hogy a kitelepítettek szlovákiai emléknapjának ötletét szerinte Korčok is ellenezte.

Boris Kollár (Sme rodina), a szlovák parlament házelnöke viszont Korčok mellett állt ki. "Nagyon örülnék neki, ha a magyar fél ezekben a témákban tartózkodó magatartást tanúsítana – hiszen Szlovákia is így tesz" - nyilatkozott szlovák parlament elnöke a Denník N-nek. Kollár hozzáteszi, Magyarország Szlovákia stratégiai partnere, a kölcsönös tisztelet pedig nélkülözhetetlen a jó kétoldalú kapcsolatok fenntartása érdekében.

 Az MKP pedig sajtóközleményében azt hangsúlyozza, Korčokkal ellentétben nem tartják lezártnak a kitelepítések témáját. „Számunkra a beneši időszak akkor zárul le, ha a szlovák törvényhozás, a köztársasági elnök és a kormányfő bocsánatot kér tőlünk, és méltányos anyagi és erkölcsi kárpótlást biztosít számunkra” – olvasható a nyilatkozatban.

Az Összefogás elnöke, Mózes Szabolcs is a közösségi oldalán reagált a szlovák külügyminiszter nyilatkozatára. „Mit gondolt Korčok? Talán át lehet adni úgy egy kitelepítési emlékművet, hogy hallgatunk a kitelepítésekről, a második világháború utáni jogfosztásról?“ – írja Mózes. Az Összefogás elnöke úgy fogalmaz, saját magát és nemzetét köpné szembe az a magyar politikus, aki így járna el.

A Híd szerdán este reagált a külügyminiszter kijelentéseire. A párt azt azt írja, a második világháborút követő időszakra a magyarok és a szlovákok ugyan nem egyformán tekintenek, de a kitelepítések tényét nem szabad tagadni, elhallgatni, mert az az elhurcoltakkal szembeni tiszteletlenség lenne. "Ezt az időszakot csak egyféleképpen lehet lezárni, ha a szétszakított családokat, az otthonaiktól megfosztott embereket Szlovákia megköveti. Az üzengetésekkel semmire sem megyünk, épp ellenkezőleg, elmélyítjük a sebeket" - írja a párt a nyilatkozatában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

Hazai mentőöv a szlovákiai szállodáknak

alma

Nincs elég idénymunkás, a fákon rohad a termés

FFP2

A lépcsőházban is viseljünk maszkot, a liftet inkább ne használjuk - ajánlja a Közegészségügyi Hivatal

baleset rigó

Balesetet szenvedett Rimaszombat alpolgármestere

b

Súlyos baleset történt Érsekújvár és Udvard között

radar

Érsekújvár: Sebességet mérnek a városi rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.