Régió

A kitelepítettekre emlékeztek Somorján

Somorja | Hétfőn felavatták a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművét a Gazda sor és a Fő utca találkozásánál. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke a leleplezésen kijelentette, hogy Isten és ember előtti bűn volt a magyarok kitelepítése.
Kiss Bartalos Éva

2021. augusztus 3. 18:30

kitelepítés
- Somogyi Tibor felvétele

Somorjáról 1947-ben több mint nyolcszáz személyt hurcoltak el Csehországba, és több mint háromszázat a lakosságcsere keretében Magyarországra. A kitelepítettek többsége visszatért, a kint maradottak leszármazottainak egy része az avatásra látogatott haza Somorjára. A Via Nova Somorja Ifjúsági Csoport a várossal és több civil szervezettel együttműködve a városból elhurcoltaknak, valamint azoknak is emléket állított, akiknek szülőfalujában még nincs vagy már nem is lesz hasonló emlékhely.

Lipcsey György szobrászművész alkotását Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és az emlékmű létrejöttét segítő szervezetek képviselői leplezték le a Gazda sor és a Fő utca találkozásánál. Az avatás előtti ökumenikus istentiszteleten György András, a somorjai református egyházközösség lelkipásztora emlékeztetett arra, hogy 74 évvel ezelőtt, a kitelepítésekkor gyászmiséket tartottak az elhurcoltakért. A lelkipásztor a megmaradás fontosságára, a somorjai magyar identitás megőrzésére szólította fel a hívőket. A református templomból gyalog vonult a menet a közadakozásból elkészített emlékműhöz, amely egy korabeli vasútállomást idéz meg paddal és hat, sziklából kivájt bőrönddel.

Amit a felvidéki magyarság ellen 1945 és 1947 között elkövettek, az Isten és ember előtti bűn volt. Ha az áldozatok utódai elfelejtik az elődeik ellen elkövetett történelmi bűnöket, akkor a bűnök a jövőben megismétlődhetnek, és az utódok ismét bármikor védtelen áldozatokká válhatnak

– mondta Kövér László, hangsúlyozva a megbánás és megbocsátás fontosságát. „Bocsánatkérés nélkül azonban nincs, nem lehet megbocsátás. A magyarság nem bocsátotta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig nem kértek bocsánatot tőle. A kitelepítés lezáratlan történet az emlékezetünkben, és nyílt seb a lelkünkbenˮ – folytatta a házelnök, hozzátéve, hogy a 20. század nyílt sebeit a 21. században kell begyógyítani.

Méry János, a Via Nova ICS somorjai vezetője elmondta, a szoborcsoporttal emlékeztetnek a kitelepítettekre.

Tanulni kell a múltból. Voltak idők, amikor azért hurcolták meg a magyarokat, mert magyarok voltak. Ha nem figyelünk oda, ez könnyen megismétlődhet máskor is

– mondta Méry, utalva arra, hogy szerinte a fiatalabb korosztály egyáltalán nem vagy legalábbis keveset tud a kitelepítésről. Az emlékműnél egy időkapszulát is elhelyeztek, benne az adakozók névsorával és a szlovákiai magyar újságokkal.

Somorján már évekkel korábban felmerült az emlékműállítás lehetősége, előbb azonban a helyválasztás, később a vírushelyzet hátráltatta az emlékhely kialakítását.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok

A költségvetés megvágása végeredményben az egész egészségügyre kihathat

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Natália Milanová

Milanová nem lát problémát abban, hogy Magyarország támogatja a templomfelújítást

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

MSZP-sek jelentkeztek Fidesz-aktivistának

MSZP-sek jelentkeztek Fidesz-aktivistának

eva

Čaputová lánya is megszólalt az őt gúnyoló képviselő ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.