Közélet

Kötelező lesz az óvodába járó gyermekek oltása

Pozsony | Szerdai ülésén elfogadta a kormány azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében csak azokat a gyerekeket veszik fel óvodába, akik megkapták a kötelező védőoltásokat.
TASR

2019. augusztus 21. 13:37

Frissítve
- Matej Jankovič/Plus 1 deň

A törvényjavaslatot az egészségügyi minisztérium terjesztette elő, a tárca azzal is számol, hogy olyan gyerekeket is felvehetnek az óvodák, akiknek a szülei orvosi igazolást mutatnak fel arról, hogy bizonyos fertőzésekkel szemben immunis a gyerek, vagy arról, hogy komoly ellenjavallat miatt nem kaphatja meg a védőoltást.

„A törvényjavaslat célja a fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló rendelkezések módosítása az epidemiológiai tapasztalat alapján, továbbá, hogy megvédje a lakosságot a fertőző betegségekkel szemben”

– olvasható a jóváhagyott dokumentumban.

A módosítás úgy fogalmaz, hogy a közösségekben könnyebben terjednek a betegségek, és a be nem oltott gyerekek hordozhatják a kórokozókat, amelyek veszélyesek lehetnek azokra, akiket komoly okok miatt nem lehet beoltani, vagy az immunrendszerük nem képes legyőzni a fertőzést. Ezért kezdeményezte a minisztérium a törvénymódosítást.

Tekintettel arra, hogy az illetékes regionális közegészségügyi hatóságoknak sürgősen foganatosítaniuk kell a járványellenes intézkedéseket, az egészségügyi minisztérium kötelezné a gyerekek számára fenntartott létesítmények működtetőit, hogy vezessenek nyilvántartást a szükséges személyi adatokkal.

A törvényjavaslat értelmében a kötelező védőoltás beadatásának elmulasztása nem minősül kihágásnak

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Megtelt a pozsonyi Szabadság tér a tüntetőkkel

Augusztusban is 4,97 százalékos volt a munkanélküliség Szlovákiában

Galéria: Íme a tíz város, amelyet elözönlenek a turisták

Fico: Manipulálják a közvélemény-kutatásokat

DAC: ismét győzni kell

Navigare necesse est

Legfrissebb galériák
Olvasta már?