Közélet

Könyörögnek Lajčáknak

Pozsony | Andrej Kiska tegnap sem fogadta el Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondását, aki valószínűleg még hetekig a minisztérium élén marad. Az ellenzék szerint az időhúzás példátlan és méltatlan.
Ibos Emese

2018. december 6. 11:54

- TASR-felvétel

Miroslav Lajčák (Smer) egy hete jelentette be lemondását, de Peter Pellegrini kormányfő és Andrej Kiska államfő is marasztalja. Ez úgy tűnik, sikerült, hiszen a tegnapi hármas egyeztetés után Lajčák továbbra is miniszter. Mi több, Pellegrini azt is bejelentette, hogy Lajčák rövidesen Olaszországba utazik, és átveszi a soros EBESZ-elnökséget.

„Időt akarok adni a kormányfőnek, hogy tovább egyeztessen a miniszterrel” – közölte Kiska, és ismét hangsúlyozta, szeretné, ha a külügy élén egy tapasztalt, elismert diplomata állna. Emlékeztetett arra is, hogy az ENSZ migrációs paktumával kapcsolatban azonos az álláspontja Lajčákéval, és csalódott amiatt, hogy Szlovákia nem vesz részt a marrákesi konferencián.

Miroslav Lajčák azért nyújtotta be lemondását, mert a parlament határozatban utasította el az ENSZ migrációs paktumát, melynek kidolgozásában ő is részt vett. A tegnapi Kiska–Pellegrini–Lajčák találkozóról a külügyminiszter szótlanul távozott, nem nyilatkozott.

 

2018. december 5. 15:18

Sulík: precedens nélküli, amit Kiska, Pellegrini és Lajčák művelnek

Pellegrini szerint a kormány nem ért egyet az ENSZ migrációs csomagjával, de ez nem jelenti azt, hogy Lajčák nem élvezné a bizalmát. „Ismét arra kértem az államfőt, ne fogadja el a lemondását” – közölte a kormányfő. Szerinte csak néhány nap vagy néhány hét múlva születik végleges döntés Lajčák sorsáról.

A jogászok abban egyetértenek, hogy Lajčák már nem vonhatja vissza az írásban benyújtott lemondását.

Volt már hasonló helyzet, Ivan Gašparovič volt államfő heteken át nem döntött a volt kulturális miniszter, Rudolf Chmel lemondásával kapcsolatban.

Az ellenzéki SaS szerint példátlan, ami tegnap az elnöki palotában történt. „A lakosság joggal kérdezheti, hogy ki kit zsarol ebben a helyzetben” – mondta Richard Sulík. Az SaS elnöke szerint a szokásjog alapján az államfőnek el kellett volna fogadni a miniszter lemondását, és új tárcavezetőt kellene keresni.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés tejet, ám egyre több sajtot fogyasztunk

Csődeljárás Bašternák magánvagyona ellen

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Felvételi a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumba

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

Halálos vérátömlesztés: Kalavská találkozik a kassai kórház főigazgatójával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?