Kompenzált energiaköltségek, magasabb normatív támogatás

horeckybejelnt
Pozsony |

„Megnöveljük az iskolák pénzügyi eszközeit, hogy fedezni tudják az előző évi hátralékokat” – közölte csütörtökön Ján Horecký megbízott oktatási miniszter, aki szerint az iskolák két lépésben kapnak segítséget az államtól a megemelkedett energiaköltségekre. A tárcavezető bejelentette azt is, magasabb lesz a diákonkénti normatív támogatás összege, melyet az iskola fenntartására, illetve működtetésére lehet fordítani. 

Az új esztendő sok oktatási intézmény számára nehezen indult – az iskolák kézhez kapták az előlegszámlákat, s több esetben a korábbi összeg többszörösét kérik a szolgáltatók a villamos energiáért, illetve a gázért. A minisztérium lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásban felvázolta a támogatás tervezetét – az állami költségvetésből finanszírozott iskolákat (az alap-, közép- és speciális iskolákat) két lépésben kompenzálják a magas energiaárakért. A következő napokban megkezdődik az adatgyűjtés a 2022-es energiahátralékokat illetően. „Ezt követően az egész összeget kérvényezzük a pénzügyminisztériumnál, majd azonnal továbbítjuk az iskoláknak. Megnöveljük tehát az iskolák pénzügyi eszközeit arra, hogy fedezni tudják az előző évi hátralékokat” – tette hozzá. A második körben az előlegszámlák kifizetésére szükséges összeget méri fel a szaktárca. Február elején kezdik el a villany- és gázár- emelésre vonatkozó adatgyűjtést – a januári számlákat beleértve. „Ennek a gyűjtésnek köszönhetően megkapjuk az adatokat az egyes iskolák megnövekedett energiakiadásairól. Ez alapján pedig igényeljük a pénzügyminisztériumtól a 2023. januári villany és gáz árának különbségét a 2022. évi árakhoz viszonyítva” – mondta, azzal kiegészítve, az iskolák költségvetését növelni fogják, hogy teljesíteni tudják az energiaszolgáltatókkal szembeni kötelezettségeiket.

Az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények – óvodák, melyek nem tartoznak alapiskolához, művészeti alapiskolák, szabadidőközpontok, iskolai étkezdék – a gazdasági minisztérium által kidolgozott sémán keresztül juthatnak támogatáshoz. Ezzel kapcsolatban azonban Horecký egyelőre nem árult el részleteket.

Korábban több iskola vezetője jelezte, a többszörösére megugrott energiaszámlák befizetésére egyszerűen nincs pénze az intézménynek, ezért sürgősen lépnie kell a minisztériumnak. A tárcavezető megjegyezte, az iskolák a költségvetésükből ideiglenesen átcsoportosíthatják az egyéb célokra szánt forrásokat az előlegszámlák befizetésére. Hangsúlyozta, a kormány egyeztetett a szolgáltatókkal, akik „tiszteletben tartják az állam támogatási mechanizmusát”.

Horecký kijelentette, a normatív támogatásra idén 50 millió euróval többet költ a kormány. Kiemelte, eddig évi 216 millió euró állt az iskolák fenntartási költségeinek fedezésére, idén januártól azonban 23%-kal emelkedik ez az összeg. „Volt iskolaigazgatóként tudatosítom, mennyire fontos volt elérni ezt a változást” – jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón, hangsúlyozva az iskolák költségei és feladatai az elmúlt években jelentősen nőttek, valamint megugrottak az energiaárak is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!