Komárom miatt aligha lesz 2016-ban Híd–MKP-összefogás

Pozsony |

<div>Hiába voltak kiemelkedően sikeresek a közösen indított jelöltek, a komáromi eredmény miatt a Híd és az MKP politikusai az összefogás csődjéről beszélnek.</div><div>&nbsp;</div>

A 30 sikeres MKP–Híd jelölt nagyjából egyforma arányban oszlik meg regionálisan, és a községek nagyságát tekintve is. Tény ugyanakkor, hogy csak egy városban, Komáromban volt teljes (a képviselőjelölt-listát is beleértve) az összefogás, ott viszont elbukott. Szencen – ahol az országos viszonyokhoz hasonlóan kisebbségben van a magyarság – közös listát indított a két párt, és ugyanazt a független polgármester-jelöltet támogatatta – sikeresen. Párkányban szintén a győztes független jelöltet támogatta a Híd és az MKP. A két párt vezető politikusainak megnyilatkozásai alapján minimális az esélye, hogy a 2016-os parlamenti választáson közös magyar lista legyen. „Nehezen tudom elképzelni, mi változtathatja meg ezt. A rendszeren belül vélhetően semmi” – mondta lapunknak Tokár Géza politológus, aki szerint félő, hogy a komáromi kudarc ürügyként fog szolgálni mindkét párt számára. Kérdés, hogy Komáromban miért bukott meg az együttműködés. A választók az összefogásra vagy a konkrét kínálatra mondtak-e nemet? „Egyetlen hely volt, ahol az összefogás teljes volt” – nyilatkozta lapunknak Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője, komáromi elnöke. Szerinte a komáromiak az összefogást utasították el.„Az eredményt tudjuk, az okokat pedig csak a választók tudják. Nyilván benne van az is, hogy nem volt nyilvánvalóvá téve, hogy Bastrnák Tibor nem lesz alpolgármester, s az emberek úgy vélték, az együttműködés egyik célja az, hogy ő visszakerüljön a hatalomba” – mondta Berényi József MKP-elnök. Szerinte a Híd részéről elfogyott az összefogási érdek, a kiábrándult SDKÚ-szavazók Lucia Žitňanskának köszönhetően „letáboroztak a Híd mellett, és ez biztosítja számára az 5 százalékot”. A komáromi kudarc okait teljesen másként látja a két párt. „Az MKP választói nem támogatták ezt a koalíciót, és ez ártott a Hídnak is” – jelentette ki Bugár Béla, aki szerint a központból kell sugallni az együttműködést, az MKP pedig ezt nem tette meg. „A Híd mindent megtett az összefogásért. Az MKP-ban voltak ezzel gondok” – értékelte Bastrnák Tibor. „A választás anonim, nem tudom, mi alapján mondják azt, hogy az MKP-választók utasították el a közös projektet” – véli Berényi. AZ MKP vezetője szerint ők mindent megtettek a sikerért. „Ha ez nem így lett volna, akkor nem kérek találkozót Orbán Viktortól Czíria Attila polgármesterjelölt számára. Egyetlen más jelölttel sem voltam nála – fejtette ki. – A hibás döntésekben mindketten felelősek vagyunk. A komáromi választást meg kellett volna nyerni, ebben ugyanúgy hibás a helyi MKP és a Híd is” – mondta az MKP elnöke. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?