Közélet

Kezdődik a nagy maffiaper: bíróság előtt a brutális Sátor-banda

A besztercebányai büntetés-végrehajtási intézet tárgyalótermében ma megkezdődött Sátor Lajos, majd Nagy "Csonti" Zsolt köré szerveződő csallóközi maffiabanda büntetőpere. A vádlottak padján már nincs ott Csörgő Judit, Csonti egykori élettársa, a Híd volt bősi elnöke, két hete ugyanis elhunyt.
Finta Márk

2018. május 15. 12:24

- SITA-felvétel

A gigapernek 14 vádlottja van, a banda 1999 és 2010 között tevékenykedett a Csallóközben. A csoportot számos bűncselekménnyel vádolják, több gyilkosság írható a számlájukra, és gazdasági bűncselekményekkel, például egy illegális cigarettagyár működtetésével és strómanokon keresztüli jogosulatlan áfa-visszaigényléssel is megvádolták őket.

A Sátor-banda nevű csoport azután vette át a hatalmat az alvilágban, hogy az előző maffiafőnököt, a Papa Joe néven ismert Pápay Tibort és társait 1999 márciusában lemészárolták a dunaszerdahelyi Fontána bárban. Sátor Lajos, aki már a 90-es években főszereplője volt a dunaszerdahelyi maffia ámokfutásának, nincs a vádlottak sorában – s már nem is lehet. 2016-ban derült ki, mi lett vele: a gyanú szerint 2010 végén saját egykori emberei gyilkolták meg a dunaszerdahelyi járásbeli Csótfán. Holttestét is ott ásták el, ám gyilkosai – akik állítólag attól tartottak, hogy a rendőrség nyomon van – hónapokkal később kihantolták, és egyik feltételezett gyilkosának, Z. Ferencnek csicsói telkén újra elásták.

csonti

A vádlottak között ugyanakkor ott van a Csonti néven ismert Nagy Zsolt, aki annak idején kereket oldott, amikor a rendőrség a Húsdaráló fedőnevű akció során letartóztatta a Sátor-banda tíz tagját. Csonti hosszú ideig rejtőzött egy Felsővámos melletti erdőben, ám a NAKA kommandós egységei végül elfogták. N. Zsoltnak szinte az összes, a Sátor-bandához kapcsolható gyilkosságban benne lehetett a keze – amellett, hogy maga is gyilkolt, részt vehetett Reisz Andor feldarabolt, ledarált holttestének eltüntetésében.

csonti
Nagy "Csonti" Zsolt - Somogyi Tibor felvétele

A vádlottak padján ült volna Csörgő Judit is, a Híd bősi alapszervezetének volt elnöke és a párt dunaszerdahelyi járási elnökségének egykori tagja. Csörgő egy időben Sátor Lajos és Nagy Zsolt élettársa is volt – a párt 2016-ban lapunknak úgy nyilatkozott, nem tudtak Csörgő magánéleti kapcsolatairól. A vádirat szerint Csörgő Juditnak köze volt a Sátor-csoport diósförgepatonyi illegális cigarettagyárához, és több, a csoporthoz köthető cég kapcsán is felmerült a neve. A Híd egykori régiós politikusát 2016-ban felfüggesztette a párt. Csörgő Judit április végén hunyt el súlyos betegség következtében. Halálhírét Debnár Klára, a Híd szóvivője is megerősítette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?