Újra a németek várnak Rossiékra

Kerkez.VargaB

Szombat este 21 órakor Düsseldorfban, az átalakuló német válogatott ellen kezdi meg szereplését a Nemzetek Ligájában Magyarország, amelynek keretében szintén több változást eszközölt Marco Rossi.

Az NL A divíziójának 3-as csoportjában két nagycsapat (Hollandia és Németország), valamint két feltörekvő, de gyengébb játékerőt képviselő válogatott (Magyarország és Bosznia-Hercegovina) kapott helyet. A németek csak azért nem számítanak a négyes toronymagas favoritjának, mert egy komoly generációváltást kell lemenedzselnie a Julian Nagelsmann vezette szakmai stábnak. Ráadásul a hollandok is biztató teljesítményt nyújtottak az Eb-n.

A német válogatottból a nyárhoz képest hiányozni fog Manuel Neuer, Toni Kroos, Ilkay Gündogan és Thomas Müller, de Antonio Rüdiger és Leroy Sané sem tagja most a Nationalelfnek. A visszavonult négyesből Neuert könnyen pótolhatja a szintén a világ legjobb kapusai közé tartozó Marc-André ter Stegen, míg Müller már inkább kiegészítő szereplő volt a kontinenstornán is. A Kroos–Gündogan duó hiányát viszont egy ilyen erősségű csapat is megérezheti és jó esély van rá, hogy a középpálya működése is átalakul majd egy kicsit. Az előző évek után pedig arra is nagyobb esély mutatkozik, hogy visszakerül kedvenc posztjára, a pálya közepére a 91-szeres válogatott Joshua Kimmich, aki a csapatkapitányi karszalagot is megkapta Nagelsmanntól. Ha viszont azt gondolnánk, hogy Németország nem fogja tudni hozni a tőlük elvárt színvonalat, elég megemlíteni például Florian Wirtz, Kai Havertz vagy Jamal Musiala nevét. Utóbbi 21 éves korára (világ)klasszissá érett a Bayern Münchenben és az Európa-bajnokságon csapata (egyik) legjobbja volt. Így látva a neveket maximum azt tudjuk elképzelni, hogy több gólt kaphat a német válogatott, de elöl lesz, aki többet is lőjön.

A 60. születésnapját jövő hétfőn ünneplő Marco Rossi öt újoncot hívott be a keretbe, közülük mind az öten a magyar bajnokságban szerepelnek, igaz, szerdán a paksi Vas Gábor megsérült az edzésen, és csütörtökön elhagyta Telkit, helyére pedig a szakmai stáb nem hívott be másik futballistát. Azt viszont nagyon nehéz elképzelni, hogy valaki közülük jelentős játékidőt kap majd a válogatottban, sőt az előző éveket látva arra is van esély, hogy senki nem is fog bemutatkozni a magyar válogatottban. Ami a magyar kezdőcsapatot illeti, a kapuban Gulácsi Péter helye továbbra is biztosnak tűnik, a három belső védő jó eséllyel Dárdai Márton, Willi Orbán és Balogh Botond lesz. Utóbbi helyét Botka Endre veszélyeztethetné, de a Fradi játékosa nem stabil kezdő a magyar bajnoknál. A szárnyvédők helyzete már annál érdekesebb, hiszen Kerkez Milos az angol, Loic Nego a francia élvonalban játszik rendszeresen, de Nagy Zsolt a Puskás Akadémiában, Bolla Bendegúz pedig az osztrák Rapidban nyújt kiemelkedő teljesítményt. Így ezen a poszton nem tud rosszul dönteni az olasz tréner, akárki mellett is dönt. A középpályán már jóval szűkebb a választási lehetőség, így minden bizonnyal az olasz másodosztályban immár stabil kezdő Nagy Ádám és a Budesligában szerplő Schäfer András kezd majd, elöl pedig a Szoboszlai Dominik–Varga Barnabás–Sallai Roland hármas megbontására nem sok okot látunk. Még ha utóbbi számára nem sikerült is tökéletesen a felkészülés. A 27 éves támadó sérüléssel is bajlódott, egy spanyol klubhoz már nagyon közelt állt, de a Freiburg elégedetlen volt a neki kínált összeggel, így Sallai végül maradt Németországban. Rossi eddigi döntései alapján nem nagy az esély, hogy elkezdenek kísérletezni a következő meccseken, annál is inkább, mivel ő is kiemelte, hogy Magyarország számára a vb-selejtezők szempontjából roppant fontos, hogy milyen eredményeket ér el a Nemzetek Ligájában.

Ezt pedig Ádám Martin szavai is megerősítették. „Ugyanúgy készülünk, mint egy vb-selejtezőre. Minden mérkőzés fontos, komolyan vesszük. Nem hiszem, hogy a kísérletezésnek helye van, mindig a legjobb csapatot kell pályára küldeni” – nyilatkozta még az elutazás előtt a görög Aszteraszhoz szerződő csatár.

„Az elmúlt időszakban többször játszottunk a németekkel, s bár a nyáron elveszített Eb-meccs egy negatív emlék, én igyekszem a pozitívumokat szem előtt tartani, így például azt, hogy az előző NL-szezonban idegenben legyőztük őket, itthon pedig döntetlent játszottunk velük és nekem is sikerült gólt szereznem ellenük” – tekintett bizakodóan az előtte álló kihívásokra Nagy Zsolt.

A találkozó, melyet az M4 Sport élőben közvetít, a francia Clément Turpin sípjelére kezdődik majd el 20.45-kor, a VAR-szobában pedig honfitársa, Jérome Brisard dönt.

NEMZETEK LIGÁJA

A hétvége programja

A divízió, 1. csoport – vasárnap, 20.45: Horvátország–Lengyelország, Portugália–Skócia.

4. csoport – vasárnap, 18.00: Dánia–Szerbia; 20.45: Svájc–Spanyolország.

3. csoport – szombat, 20.45: Németország–Magyarország, Hollandia–Bosznia-Hercegovina.

B divízió, 1. csoport – szombat, 18.00: Georgia–Csehország; 20.45: Ukrajna–Albánia.

2. csoport – szombat, 18.00: Írország–Anglia; 20.45: Görögország–Finnország.

C divízió, 1. csoport – vasárnap, 18.00 (Kassa): Szlovákia–Azerbajdzsán; 20.45: Svédország–Észtország.

3. csoport – vasárnap, 15.00: Luxemburg–Fehéroroszország; 18.00: Bulgária–Észak-Írország.

4. csoport – szombat, 15.00: Feröer–Észak-Macedónia; 18.00: Örményország–Lettország.

D divízió, 1. csoport – vasárnap, 18.00: Gibraltár–Liechtenstein.

2. csoport – szombat, 18.00: Moldova–Málta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?