Közélet

Kevesebb munkabaleset volt

Kassa | Mélyponton a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma Szlovákiában. Tavaly 38 alkalmazott halt meg munkahelyi balesetben, ilyen alacsony számra a Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség (NIP) szerint az elmúlt 20 évben még nem volt példa. Melyek a legveszélyesebb ágazatok?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. február 1. 17:15

A tavalyi 38 halálos baleset ugyan csak hárommal kevesebb az egy évvel korábbinál, 1998-hoz képest azonban 94-gyel csökkent az ilyen balesetek száma. Súlyos egészségkárosodást tavaly 69-en szenvedtek munkavégzés közben, majd 42 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az elmúlt évben egyébként összesen 9080 munkahelyi baleset történt az országban, 835-tel kevesebb a 2017-es adatnál. „A munkáltatók, a munkavállalók és a munkavédelmi felügyelőség igyekezete meghozta a gyümölcsét. A javuló mutatók nem kis részben köszönhetők a felvilágosító munkának, sokat segítettek azonban a szigorúbb ellenőrzések, és nem utolsó sorban a szigorúbb büntetések is. Tavaly például tíz büntetést osztottunk ki a halálos vagy súlyos egészségkárosodást okozó munkahelyi balesetekkel kapcsolatban, ezek együttes értéke pedig elérte a 352 ezer eurót” – nyilatkozta Karol Habina, a Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség vezérigazgatója. Szerinte a legveszélyeztetettebb korosztálynak továbbra is a 40 és 60 év közöttiek számítanak, az ágazatok közül pedig az építőiparban, az iparban, a közlekedésben és a logisztikában történik a legtöbb halálos baleset.

 

Súlyos munkabaleset történt a kassai U. S. Steelben

2018. szeptember 21. 19:45

Súlyos munkabaleset történt a kassai U. S. Steelben

A Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség szerint a munkáltatóknak és az alkalmazottaknak sem szabadna megfeledkezniük a munkahelyi balesetekkel kapcsolatos kötelességeikről. A munkavállalónak a munkahelyen, munkavégzés során vagy azzal összefüggésben keletkezett legkisebb sérülését is haladéktalanul jelentenie kell a közvetlen felettesének. Ha ezt a sérülés jellege miatt személyesen nem tudja megtenni, a bejelentési kötelezettség a baleset helyszínén jelen levő munkatársakra hárul.

A halálos kimenetelű vagy súlyos egészségkárosodást okozó munkahelyi baleseteket a munkáltatók kötelesek jelenteni a helyileg illetékes munkavédelmi felügyeletnek. A balesetet szenvedett alkalmazott baleseti táppénzre jogosult, amit a halálos kimenetelű baleseteknél a hozzátartozók igényelhetnek.

„A Szociális Biztosító baleseti táppénz formájában tavaly több mint 48 millió eurót fizetett ki” – nyilatkozta Andrea Oršolitsová, a Szociális Biztosító kassai fiókjának a megbízott osztályvezetője. (mi, TASR)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.