Közélet

Kevesebb munkabaleset volt

Kassa | Mélyponton a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma Szlovákiában. Tavaly 38 alkalmazott halt meg munkahelyi balesetben, ilyen alacsony számra a Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség (NIP) szerint az elmúlt 20 évben még nem volt példa. Melyek a legveszélyesebb ágazatok?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. február 1. 17:15

A tavalyi 38 halálos baleset ugyan csak hárommal kevesebb az egy évvel korábbinál, 1998-hoz képest azonban 94-gyel csökkent az ilyen balesetek száma. Súlyos egészségkárosodást tavaly 69-en szenvedtek munkavégzés közben, majd 42 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az elmúlt évben egyébként összesen 9080 munkahelyi baleset történt az országban, 835-tel kevesebb a 2017-es adatnál. „A munkáltatók, a munkavállalók és a munkavédelmi felügyelőség igyekezete meghozta a gyümölcsét. A javuló mutatók nem kis részben köszönhetők a felvilágosító munkának, sokat segítettek azonban a szigorúbb ellenőrzések, és nem utolsó sorban a szigorúbb büntetések is. Tavaly például tíz büntetést osztottunk ki a halálos vagy súlyos egészségkárosodást okozó munkahelyi balesetekkel kapcsolatban, ezek együttes értéke pedig elérte a 352 ezer eurót” – nyilatkozta Karol Habina, a Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség vezérigazgatója. Szerinte a legveszélyeztetettebb korosztálynak továbbra is a 40 és 60 év közöttiek számítanak, az ágazatok közül pedig az építőiparban, az iparban, a közlekedésben és a logisztikában történik a legtöbb halálos baleset.

 

2018. szeptember 21. 19:45

Súlyos munkabaleset történt a kassai U. S. Steelben

A Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség szerint a munkáltatóknak és az alkalmazottaknak sem szabadna megfeledkezniük a munkahelyi balesetekkel kapcsolatos kötelességeikről. A munkavállalónak a munkahelyen, munkavégzés során vagy azzal összefüggésben keletkezett legkisebb sérülését is haladéktalanul jelentenie kell a közvetlen felettesének. Ha ezt a sérülés jellege miatt személyesen nem tudja megtenni, a bejelentési kötelezettség a baleset helyszínén jelen levő munkatársakra hárul.

A halálos kimenetelű vagy súlyos egészségkárosodást okozó munkahelyi baleseteket a munkáltatók kötelesek jelenteni a helyileg illetékes munkavédelmi felügyeletnek. A balesetet szenvedett alkalmazott baleseti táppénzre jogosult, amit a halálos kimenetelű baleseteknél a hozzátartozók igényelhetnek.

„A Szociális Biztosító baleseti táppénz formájában tavaly több mint 48 millió eurót fizetett ki” – nyilatkozta Andrea Oršolitsová, a Szociális Biztosító kassai fiókjának a megbízott osztályvezetője. (mi, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?